Arhitektka prihodnosti

Pred letošnjim berlinskim festivalom Greentech smo se pogovarjali z Audijevo glavno strateginjo Siljo Pieh, ki nam je predstavila dolgoročno strategijo podjetja in pojasnila, zakaj mora biti mobilnost osebna, ciljno naravnana in trajnostna, tehnologija pa smiselna.

20.10.2022 Avtor: Patrick Morda  Fotografije: Robert Fischer, Christian Werner

Silja Pieh

Silja Pieh, diplomantka poslovne administracije in ekonomske geografije, znamko Audi dobro pozna – podjetju se je pridružila že leta 2012, nato pa ga je začasno zapustila. Kot finančna direktorica je bila med drugim odgovorna za novo področje avtonomne vožnje pri podjetju Autonomous Intelligent Driving v Münchnu, avgusta 2020 pa je prevzela vlogo vodje strategije podjetja Audi.

 

Podjetje Audi je ustanovni partner festivala Greentech, ki je posvečen trajnostnemu načinu življenja. Poleti je na novem prizorišču dogodka, nekdanjem berlinskem letališču Tegel, znamka Audi predstavila svojo vizijo mobilnosti prihodnosti v skladu s strategijo Vorsprung 2030 (Prednost 2030). Čeprav Silja Pieh velja za avtorico strategije, diplomantka poslovne administracije in ekonomske geografije rada poudari, da dokumenta Vorsprung 2030 niso pripravljali zunanji svetovalci. Nastal je na podlagi prispevkov ekipe Audi 500+: kolektiva Audijevih zaposlenih s predstavniki vseh oddelkov podjetja ter kitajskega in ameriškega trga.


Ga. Pieh, najprej nas zanima, kaj pravzaprav pomeni 'strategija'?

Strategija je v osnovi načrt, kako doseči določen cilj v prihodnosti. Da bi lahko služila kot odskočna deska za nadaljnje ukrepe, mora biti zasnovana dolgoročno in v konkretnem, lahko razumljivem jeziku. Z drugimi besedami, cilj projekta Vorsprung 2030 je postaviti najtrše možne temelje za znamko Audi v prihodnjem desetletju.


Kakšna bo po vašem mnenju mobilnost leta 2030?

Čeprav se v tem kontekstu pogosto omenja visoko avtomatizirana vožnja in tudi sama v njej vidim velik potencial, ne želim izpostavljati nobene tehnologije. Pričakujem, da bodo električna vozila do takrat postala del mainstreama. Da bodo lahko služila kot nujen vzvod za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v sektorju mobilnosti, pa potrebujemo dovolj široko omrežje polnilne infrastrukture, ki jih bo oskrbovala z zeleno elektriko. Verjamem, da nam to lahko uspe vzpostaviti.

Video title

“quote”

Strategija Vorsprung 2030

 

Približno 500 Audijevih zaposlenih z vseh ravni podjetja je skupaj s predstavniki kitajskega in ameriškega trga ter zunanjimi strokovnjaki več mesecev analiziralo več kot 600 globalnih trendov na področju mobilnosti, ki bi lahko do leta 2030 vplivali na podjetje Audi. Na podlagi ugotovitev je znamka štirih krogov določila strateška področja ukrepanja, med drugim tudi odločitev, da bo od leta 2026 naprej razvijala izključno električna vozila in do leta 2033 postopoma ukinila proizvodnjo modelov z notranjim zgorevanjem.

“quote”

Silja Pieh
Silja Pieh je avtoriteta, ki redkokdaj požre besedo. Kljub temu na letnem strateškem vrhu skupaj z ekipo pregleda spreminjajoče se razmere in po potrebi prilagodi svoje odločitve.

 

Pri oblikovanju strategije ste analizirali na stotine globalnih trendov. Vas je pri tem kaj presenetilo?

Osupnilo me je dejstvo, da je kupcem premijskega razreda še vedno zelo pomembno lastništvo vozila, in to kljub vsem razpravam o deljeni mobilnosti. Ljudje bolj kot kdaj koli prej svoje vozilo vidijo in cenijo kot prostor, ki prispeva h kakovosti njihovih življenj. To nas je še bolj utrdilo v prepričanju, da moramo ponuditi trajnostne in prilagodljive oblike mobilnosti.


Se bo torej v prihodnosti težko razlikovati od tekmecev samo na podlagi trajnostnega razvoja?

V obsežnih intervjujih s kupci in zaposlenimi smo ugotovili, da je trajnostni razvoj še vedno daleč najpomembnejša vrednota. Vendar pa je treba ta koncept razumeti celostno, zato je trajnostnost že od samega začetka sestavni del celovite strategije Vorsprung 2030. Ta zajema vse od konceptov vozil ali pogonov do dobavne verige, družbene odgovornosti in vse pomembnejših konceptov krožnega gospodarstva.

"
Ne potrebujemo trajnostne strategije, temveč trajnostno poslovno strategijo
"

Silja Pieh

small text

heading

text

button

.

 

O krožnem gospodarstvu ste predavali tudi na festivalu Greentech. Kako se ta tema povezuje z dogodkom?

Zlasti ko gre za zmanjševanje izpustov CO₂, ne upoštevamo le faze uporabe, temveč celoten življenjski cikel vozila. Z uporabo konceptov krožnega gospodarstva lahko na primer zmanjšamo svojo odvisnost od nekaterih surovin in globalnih dobavnih verig pri proizvodnji visokonapetostnih baterij. S pomočjo modernih tehnologij povečujemo stopnjo recikliranja in si prizadevamo za ponovno uporabo virov. V naši izjavi o poslanstvu smo to poimenovali kot “smiselna tehnologija, ki svet ohranja v gibanju”.


Sliši se logično, tudi festival Greentech namreč v ospredje postavlja tehnološke rešitve.

Tako je. Pri znamki Audi verjamemo v tehnološke rešitve, vendar ne tehnologije v smislu višjega ali hitrejšega napredka, temveč rešitve, ki so ciljno usmerjene in pomembno prispevajo k trajnostnemu razvoju.


Kakšne zaključke ste odnesli s tridnevnega festivala?

Festival Greentech je bolj kot karkoli drugega možganski trust, ponuja priložnost za dialog s sicer zavzetimi, a tudi skeptičnimi deležniki. Poleg tega nas predstavljene ideje z različnih področij bogatijo in navdihujejo pri našem strateškem procesu.

Hangar

Med 22. in 24. junijem so lahko obiskovalci festivala Greentech v Berlinu raziskovali ideje za trajnostni način življenja pri približno 200 razstavljavcih ter se udeležili konferenc, panelnih razprav in podelitev nagrad v približno 7.000 kvadratnih metrov velikem letalskem hangarju. Na dogodku Audi Driving Experience so lahko na letališču okusili tudi sodobno mobilnost.

Nekdanje letališče

Na več kot 200 hektarjev velikem območju nekdanjega letališča bodo v prihodnosti zgradili raziskovalni in industrijski park za urbane tehnologije Urban Tech Republic. Festival Greentech 2022 je prvi večji dogodek, ki se je odvil na letališču, odkar je to konec leta 2020 prenehalo delovati.

“Quote”

 

 

Video title
"
Festival Greentech je bolj kot karkoli drugega priložnost za dialog z zavzetimi, a skeptičnimi deležniki.
"

Silja Pieh

 

Kako veste, ali je strategija oziroma izbrana pot ukrepanja resnično prava?

Praviloma mora biti strategija robustna in izpeljana iz utemeljenih megatrendov. V končni analizi pa vendarle govorimo o napovedih za prihodnost, kjer je negotovost neizogibna. Pri strategiji Vorsprung 2030 smo se ozrli deset let v prihodnost in seveda se lahko razmere v tem času spremenijo, zato jih spremljamo in se po potrebi nanje odzovemo. Vseeno pa se moramo čim bolj držati začrtane smeri in se vzdržati trajnih odstopanj. Včasih je treba določene dogodke preprosto prebroditi.

 

 

 

 

 

“Quote”

Video title
Blank_trans
Audi in the Gray Man

O filmu The Gray Man

Ko najbolje izurjeni operativec CIE (Ryan Gosling), čigar prave identitete ne pozna nihče, po naključju odkrije temne skrivnosti obveščevalne agencije, njegov psihopatski nekdanji sodelavec (Chris Evans) za njegovo glavo razpiše bogato nagrado in nadenj pošlje profesionalne morilce z vsega sveta. V filmu The Gray Man v režiji Joeja in Anthonyja Russoja igrajo še Ana de Armas, Jessica Henwick, Wagner Moura, Dhanush, Billy Bob Thornton, Alfre Woodard, Regé-Jean Page, Julia Butters in drugi. Film si je mogoče ogledati na pretočni platformi Netflix od 22. julija.

Preberite več

Audi in festival Greentech

Od 22. do 24. junija je v Berlinu potekala četrta izvedba festivala Greentech. Letos se je prvič odvila na nekdanjem berlinskem letališču Tegel. Audi je kot ustanovni partner od leta 2019 aktivni organizator in hkrati tudi eden od udeležencev festivala. S pomočjo znamke štirih krogov je festival leta 2022 postal globalen s prizoriščema na ameriški in azijski celini. Več o letošnjem dogodku in z njim povezanih nagradah Green Awards lahko preberete na http://www.greentechfestival.com/.

Silja Pieh

Za Siljo Pieh Vorsprung 2030 pomeni ustvarjanje personalizirane mobilnosti premijskega razreda, ki je rezultat okoljsko in družbeno odgovornega delovanja.

Audi Greentech 2022
Audi Greentech 2022

#TogetherWeChange: Audi na festivalu Greentech 2022

Med 22. in 24. junijem je v Berlinu potekal največji evropski trajnostni festival Greentech. Obiskovalci Audijeve stojnice so lahko spoznali projekte, tehnologije in koncepte, s katerimi skrbimo za trajnostni razvoj v naši vrednostni verigi.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik