Las Vegas

Mobilnost postaja pametna in individualna: Audi na sejmu CES 2020

Audi je na sejmu zabavne in uporabne elektronike CES 2020 ponovno predstavil nadvse zanimive novosti - od futurističnega vizionarskega vozila do tehnologij, primernih za serijsko proizvodnjo. Prestižna znamka s temi inovacijami napoveduje digitalno doživetje prihodnosti. Sejem CES je eden največjih strokovnih sejmov zabavne elektronike na svetu, ki obravnava pomembne teme prihodnosti. Potekal je od 7. do 10. januarja 2020 v ameriškem Las Vegasu.

31.01.2020 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Prototip Audi AI:ME na parkirišču sredi mesta

Vstopite, se udobno namestite in ubežite stresu velemesta: samovozeči Audi AI:ME bo poleg stanovanja in delovnega mesta vaš 'tretji življenjski prostor', ki bo poznal tudi vaše želje in navade. Za upravljanje in komuniciranje s tem konceptnim vozilom bo zadostoval že pogled, pa vam bo v restavraciji naročil najljubšo jed. Audi AI:ME bo poskrbel tudi za dobro počutje svojih potnikov: v avtomobilu so nameščena očala za navidezno resničnost, s katerimi boste med vožnjo poleteli prek osupljivega virtualnega gorovja, tehnologija pa bo vsebine v realnem času prilagajala voznim manevrom vozila. Rezultat sta celostna sprostitev in popoln odklop od stresnega vsakdanjika. Ob prihodu na cilj sledi vrnitev v resničnost, kjer uporabnike že čaka pravočasno dostavljen obrok – vse to Audi AI:ME uskladi na podlagi osebnih preferenc uporabnikov in navigacijskih podatkov vozila. Ta koncept čuječega mobilnostnega partnerja so novinarji na salonu CES 2020 lahko preizkusili med avtomatizirano vožnjo.

“We only create things that can become real in some form. The technology has to exist to make the concept feasible.”

Christian Bolognesi, Italdesign spokesman

The Pop.Up Next concept doesn’t herald a flying car per se, but a self-driving, self-flying, fully autonomous, electric-powered taxi. It’s designed to operate on a multi-mode principle. Two passengers sit in a capsule, which, for driving purposes, is attached to a four-wheel ground module that is also electric-powered and fully autonomous. For flight mode, the capsule is autonomously detached from the ground module, then attached to an eight-rotor air module or drone capable of vertical take-off.

Prototip Audi AI:ME na sejmu CES 2020

Video title

Audi Intelligence Experience: čuječ avtomobil

“Audi AI:ME bo poskrbel tudi za dobro počutje svojih potnikov.”

Avto, ki razmišlja in je celo čuječ? Audi Intelligence Experience dokazuje, da je to mogoče: avtomobil pozna svoje uporabnike in njihove navade, zato s pametnimi funkcijami in uporabo umetne inteligence skrbi za  njihovo varnost, dobro počutje in udobje. Že danes je navigacija s funkcijo samostojnega učenja integrirana v sisteme MMI aktualne generacije vozil Audi. Shranjuje priljubljene cilje potovanj, jih poveže z datumom, uro in podatki o trenutni prometni situaciji ter na podlagi tega predlaga poti. Avtomobili prihodnosti bodo poleg tega natančno analizirali še funkcije in nastavitve, ki jih najpogosteje uporabljaljo njihovi potniki – od položaja sedeža prek medijev, navigacije in temperature do odišavljenosti kabine.

Po krajšem času čuječi Audi pozna uporabnikove preference in jih izvaja kar samostojno. Po želji celo upošteva uporabnikovo počutje, ki ga prepozna iz načina vožnje in vitalnih funkcij. Na sejmu CES 2020 so obiskovalci osnovne funkcije Audi Intelligence Experience lahko doživeli že v prototipu.

small text

heading

text

button

“quote”

Novi Audi 3D zaslon na vetrobranskem steklu

Dva zaslona, dve inovaciji: prostorski vid in ponudba na zahtevo

Navigacijska puščica vam kaže pot v stransko ulico, kamor ste namenjeni: 3D  zaslonom z mešano resničnostjo, ki projicira na spodnji del vetrobranske šipe,  je resničnost že leta 2020. Audi je na sejmu CES predstavil to novo tehnologijo, ki jo je razvil v sodelovanju s Samsungom. Kot pri 3D televizorju se za vsako sliko ustvarita dva pogleda: ena slikovna točka za levo oko in druga točka za desno oko. Vozniku se zdi, da slike trodimenzionalnega projicirnega sistema z mešano resničnostjo lebdijo na razdalji 8 do 10 metrov, pod določenimi pogoji pa navidezna razdalja naraste celo na več kot 70 metrov. Prednost tega je, da se očem, ki so osredotočene na gledanje na daljavo, ni treba prilagajati.

 

Dodatna posebnost je opcijski prosojni zaslon, ki je visok 15 cm, širok 122 cm in deloma potopljen v armaturno ploščo. Sestavljen je iz dveh plasti – prozornega OLED zaslona in črne plast za posebej globoke odtenke črnine. Ključno pri tem pa je, da predeli zaslona, na katerih se informacije ne prikazujejo, ostanejo prozorni. Dajejo vtis steklene plošče in tako omogočajo neoviran pogled na cesto.

One of the big problems we’ll have is acceptance.

Massimo Martinotti, head of mobility solutions, Italdesign

small text

heading

text

button

Nova Audi modularna infotainment platforma 3. generacije

Avtomobilska prihodnost je popolnoma električna in pametno povezana

Več kot samo le prihodnost: pametni in povezani so že obstoječi Audijevi modeli. Njihovo osrčje predstavlja nova modularna infotainment platforma 3. generacije, na kratko MIB 3. Njen glavni procesor je kar desetkrat hitrejši kot procesor v MIB 2. To prinaša bistvene izboljšave pri načrtovanju poti in predvidevanju prometnih razmer. Na sejmu CES 2020 je Audi predstavil tudi najnovejše inovacije na področju svetlobne tehnologije. Če voznik postane utrujen, ga modra in hladno bela svetloba spodbudita in poživita. S projektom Human Centric Lighting pri Audiju raziskujejo vplive raznobarvne svetlobe na počutje, da bi lahko blagodejno vplivali na sposobnost koncentracije in spomina potnikov.

 

Audi je na sejmu CES predstavil najrazličneješe novosti in inovacije - vizionarsko vozilo Audi AI:ME, predserijsko študijo Audi Q4 e-tron concept z 12,3-palčnim zaslonom na dotik in model Audi e-tron Sportback z digitalnimi matričnimi LED-žarometi, ki bo na voljo že spomladi 2020 (poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana*: 26,0–21,9 (WLTP); 22,7–20,6 (NEVC); emisija CO2 v g/km, kombinirana: 0).

small text

heading

text

button

2020-01_audi_ces2020_08

 

Massimo Martinotti, head of mobility solutions, Italdesign

So, let’s assume that the technology can be developed to make the flying taxi operate safely, all legislative issues can be successfully resolved, and the public is happy not only to travel in such a vehicle but also to live in a city with them flying overhead. How might it all work in practice, and by when might it happen? ‘It’ll take a while for the drones to arrive in great numbers – maybe by 2030,’ explains Massimo. ‘We estimate that there could be 200,000 to 300,000 of them in operation all over the world by then, and several thousand could be deployed in a city like London. We envisage that, to start with, they’d operate in strict air corridors only, perhaps flying from the airport and landing on a tower downtown. But, in the long term, it may be possible to open up the sky and give them more freedom.’


While the current model is being designed to have a short, cross-city range, Massimo surmises that, as technology advances, it may even be possible for longer journeys to be undertaken. Massimo however is convinced the flying taxi will become a reality and is clearly very much looking forward to taking a flight in it. ‘After all,’ he adds with a smile, ‘humankind has always had the dream of taking to the sky, right back to the time of Leonardo da Vinci and his flying machines.’

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Audi polnilna postaja za električne avtomobile za dom
Razstava Audi 3D zaslona na sejmu CES 2020

Regenerativni design: Audi na Design Shanghai 2021
Regenerativni design: Audi na Design Shanghai 2021

Regenerativni design: Audi na Design Shanghai 2021

Na največjem oblikovalskem sejmu v Aziji smo v partnerstvu z modno oblikovalko Stello McCartney predstavili lepoto recikliranih materialov, ki omogočajo trajnostno zasnovo izdelkov.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik