Audi odprl prvo polnilno središče v Avstriji

Salzburg se pridružuje Nürnbergu, Berlinu in Zürichu kot četrto mesto na svetu, ki se lahko pohvali s hitro polnilno postajo za premijsko polnjenje znamke Audi. Novo polnilno središče Audi je v neposredni bližini inovativnega centra električne mobilnosti MOONCITY, ki zagotavlja odlično infrastrukturo ter tako uporabnikom omogoča priročno in prijetno izkušnjo polnjenja.

26.07.2023 Avtor: AUDI AG  Fotografije: Audi Media Center

"Hitra razširitev polnilne infrastrukture v Evropi in po svetu je ključnega pomena za uspeh e‑mobilnosti. To razumemo kot skupno nalogo politike in industrije. Polnilna središča Audi predstavljajo naš prispevek k dopolnjevanju javne polnilne infrastrukture," so sporočili odgovorni s sedeža družbe Audi AG.

 

Visoka moč polnjenja brez izgube zmogljivosti po načelu "Prednost je v tehniki"

Polnilno središče Audi se od drugih postaj za hitro polnjenje razlikuje po tem, da ne zahteva srednjenapetostnega priključka in s tem dodatne infrastrukture. Koncept temelji na t. i. "polnilnih kockah" – modularnih zabojnikih, ki vsebujejo predelane litij-ionske baterije (baterije druge življenjske dobe) iz razstavljenih razvojnih vozil Audi. Takšna zasnova zmanjšuje obremenjenost lokalnega omrežja in odpravlja potrebo po kompleksni in dragi infrastrukturi.

V polnilnem središču v Salzburgu so uporabnikom na voljo štiri polnilna mesta, ki po zaslugi pomožnega hranilnika omogočajo neprestano polnjenje z močjo do 320 kW, tudi ob sočasni uporabi vseh štirih polnilnic.

 

Video title

“quote”

Polnilno središče Audi v Salzburgu
Polnilno središče Audi v Salzburgu

“quote”

Neoviran dostop za vse uporabnike

Pri načrtovanju polnilnega središča je bilo nadvse pomembno zagotoviti neoviran dostop do polnilnih mest vsem uporabnikom. Osebe z invalidskimi vozički imajo dovolj prostora za odpiranje vrat in gibanje okoli vozila. Plačilne terminale je mogoče s pritiskom na gumb premakniti na ustrezno višino. Za še bolj priročno polnjenje je na voljo funkcija 'priključi in polni' (PnC, Plug & Charge), ki omogoča neposredno izmenjavo podatkov med vozilom in polnilnim mestom, kar pomeni, da ni več potrebe po fizičnem plačilu ali preverjanju. Poleg tega so polnilni kabli nameščeni na inovativni vrtljivi ročici, kar omogoča enostavno premikanje polnilnega vtiča na katero koli mesto v vozilu. Uporabniki imajo tako enostaven dostop do polnilne vtičnice, ne glede na njeno lokacijo ali model vozila.

 

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button
Polnilno središče Audi v Salzburgu
Polnilno središče Audi v Salzburgu

Vozniki pozdravljajo Audijev koncept hitrega polnjenja

Novi koncept polnjenja električnih avtomobilov ni namenjen le voznikom vozil Audi, temveč je na voljo vsem lastnikom električnih avtomobilov, opremljenih s priključkom za polnjenje CCS, ne glede na znamko. Audijevi vozniki lahko v aplikaciji myAudi polnilno mesto rezervirajo vnaprej in se tako izognejo čakanju. Rezervirano polnilno mesto ostane prosto do 15 minut po načrtovanem času začetka polnjenja.

Podatki iz Nürnberga in Züricha kažejo, da vozniki električnih avtomobilov pozdravljajo Audijev koncept hitrega polnjenja v mestih. V Nürnbergu, kjer smo decembra 2021 vzpostavili veliko polnilno središče s šestimi polnilnimi mesti in 200 kvadratnih metrov velikim salonom, se obiskovalci vračajo v kar 70 odstotkih. "Tamkajšnji uporabniki so polnjenje v polnilnem središču Audi vključili v svojo dnevno rutino," je povedal vodja projekta Audi charging hub Ralph Hollmig. V Nürnbergu so zabeležili tudi do 62 polnjenj na dan; v povprečju prvi Audi charging hub dnevno obišče 36 uporabnikov. Približno polovica se jih pripelje z električnim modelom znamke Audi. "Ko smo decembra 2021 predstavili polnilno središče Audi, si skoraj nihče ni predstavljal takšnega uspeha. V začetku leta 2023 smo imeli že 10.000 obiskovalcev," je še dodal Hollmig. "Podobno povpraševanje opažamo tudi v Zürichu. Te številke potrjujejo, da ima naš koncept polnjenja v mestnih središčih prednost pred polnjenjem doma. Zato smo prepričani, da se bo na privlačni lokaciji, kot je ta v Salzburgu, zgodba o uspehu nadaljevala."

“Quote”

 

 

Video title
Polnilno središče Audi v Salzburgu

 

Lastno razvit pametni dinamični nadzor obremenitve omogoča učinkovito uporabo obstoječe električne infrastrukture, pri izbiri lokacije pa smo se oprli na interno analizo podatkov, s katero smo vnaprej preverili povpraševanje na sami lokaciji.

Za tehnično vodenje projekta v celoti skrbi MOON POWER, partner znamke Audi pri upravljanju polnilnega središča Audi. MOON POWER kot upravljavec polnilnih mest (charging point operator, CPO) skrbi za nakup električne energije in upravljanje sistema zaračunavanja. Lokacija neposredno ob MOONCITYju Salzburg, ki že ponuja odlično infrastrukturo, vključno z lokalnimi storitvami in restavracijami, predstavlja popolno okolje za takšen projekt.

"Veseli smo, da smo lahko četrto polnilno središče Audi odprli v Salzburgu," je povedal Thomas Beran, direktor znamke Audi v  Avstriji. "Z naraščanjem števila električnih vozil na naših cestah postaja prilagodljiva in premijska infrastruktura za hitro polnjenje v mestih vse bolj pomembna. Priljubljenost naših modelov Audi e-tron prispeva k povečanju potreb po polnjenju v mestnih središčih, kot je Salzburg, in ustvarja povpraševanje po premijskih polnilnih postajah."

 

 

 

 

“Quote”

Video title

Audi charging hub: prilagodljivo, trajnostno in priročno polnjenje
Audi charging hub: prilagodljivo, trajnostno in priročno polnjenje

Audi charging hub: prilagodljivo, trajnostno in priročno polnjenje

Pilotni projekt polnilnega središča Audi v Nürnbergu se je izkazal za zelo uspešnega, zato se zdaj vzpostavlja tudi v drugih nemških mestih.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik