Audi Q4 e-tron: estetski, prostoren in opremljen z vrhunsko tehnologijo

Nova modela Audi Q4 e-tron in Q4 Sportback e-tron nudita čisti užitek električne vožnje in navdušujeta z notranjostjo na ravni luksuznega razreda. Med drugim tudi s povsem novim projicirnim zaslonom s tehnologijo obogatene resničnosti (AR, Augmented Reality) in štirimi različnimi svetlobnimi podpisi.

22.04.2021 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Se morajo vozniki električnih avtomobilov res posloviti od velikih dosegov in vozniških užitkov? Audi z modeloma Q4 e-tron in Q4 Sportback e-tron dokazuje nasprotno. Novi kompaktni SUV z električnim pogonom bo marsikoga spodbudil k razmisleku o prehodu k električni mobilnosti. Potnikom nudi več prostornosti, ki jo je mogoče občutiti tako na zadnjih kot na sprednjih sedežih.

 

Brez izpustov, z dosegom do 520 kilometrov

Video title

“quote”

“quote”

Električna mobilnost postaja dinamična in izredno zanimiva, to si upamo trditi za vse Audijeve modele. V ponudbi modelov Q4 e-tron in Q4 Sportback e-tron so na voljo tri pogonske različice, ki po zmogljivosti segajo od Audija Q4 35 e-tron s 125 kilovati (170 konjskih moči) in 310 newtonmetrov navora, do modela Q4 e-tron quattro z maksimalno močjo 220 kilovatov (299 konjskih moči) in 460 newtonmetrov navora. Poleg športnosti in dinamičnosti je tem novincem skupna tudi vožnja brez lokalnih izpustov. Za vsakdanjo uporabo pa so enako pomembni tudi veliki dosegi: Q4 40 e-tron lahko prevozi do 520 kilometrov v ciklu WLTP.

S serijo Q4 e-tron postavljamo nove standarde v tehnologiji polnjenja. Vozniki lahko baterijo napolnijo v približno enakem času, kot bi ga porabili za točenje goriva. Q4 40 e-tron potrebuje okrog deset minut polnjenja za približno 130 kilometrov v idealnih pogojih (WLTP). Storitev Audi e-tron Charging Service omogoča polnjenje na približno 210.000 javnih polnilnih mestih v 26 evropskih državah, med njimi je 4.400 mest za hitro polnjenje HPC (polnjenje z veliko močjo).

 

Kompaktne mere in notranjost na ravni SUV-jev luksuznega razreda

small text

heading

text

button

Kakšno vlogo igra električni pogonski sistem pri oblikovanju notranjosti? Pri Audiju Q4 e-tron in Q4 Sportback e-tron precejšnjo. Kljub kompaktnim zunanjim meram (dolžina vozila je 4,59 metra) nova modela z medosno razdaljo 2,76 metra ustvarjata občutek prostornosti, ki je primerljiva z velikimi SUV-ji luksuznega razreda. Osnova za to je električni pogon. Tudi v izvedbi quattro z električnim štirikolesnim pogonom elektromotorji delujejo na vsaki premi posebej. Ker sredinski tunel ni več potreben, je na voljo več prostora za noge in popolnoma nova raven udobja na vseh sedežih.

 

Popolnoma digitalno: Q4 e-tron je naprava za e-mobilnost

O težnji k popolnosti v notranjosti Audija Q4 e-tron priča popolnoma digitalna uporabniška izkušnja. Koncept zaslona navdušuje z intuitivno uporabniško izkušnjo in menijsko strukturo. Zaslon vključuje štiri ravni: digitalno armaturno ploščo ali prikazovalnik 'Audi virtual cockpit' za voznika, osrednji zaslon na dotik 'MMI touch', glasovno upravljanje v naravnem jeziku in opcijski projicirni zaslon z obogateno resničnostjo, ki predstavlja tehnološki vrhunec v razredu kompaktnih SUV-jev.

 

Projicirni zaslon s tehnologijo obogatene resničnosti prikazuje pomembne informacije o resničnem svetu

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

Zaslon s tehnologijo obogatene resničnosti v modelih Q4 e-tron in Q4 Sportback e-tron pomembne informacije projicira na površino vetrobranskega stekla. Napotke nekaterih asistenčnih sistemov, navigacijske simbole ter začetne in končne točke poti preslika na ustrezno mesto v resničnem zunanjem svetu. Zdi se, kot da lebdijo približno 10 metrov pred voznikom, v nekaterih primerih pa še precej dlje naprej, odvisno od situacije. Podatki z zaslona so lahko razumljivi in nemoteči.

Ponudba infotainment sistemov v električnih kompaktnih SUV-jih je zastavljena v treh stopnjah –MMI, MMI plus in MMI pro. Spletne storitve Audi connect so na voljo v izbirnih stopnjah, vključno s pametno navigacijo oziroma Audijevim načrtovalnikom poti za e-tron za izračun optimalne poti znotraj javne polnilne infrastrukture.

2021-04-audi-q4-etron-03

 

Digitalno armaturno ploščo voznik upravlja na volanskem obroču, na katerem je še ena novost. Nova generacija volanov z osvetljenimi površinami na dotik poudarja futuristični značaj notranjosti. Prvič je lahko volanski obroč po želji zgoraj in spodaj raven.

Z opcijskim zvočnim sistemom SONOS v vozilo vstopi nov partner, ki vedno poskrbi za vrhunski zvok, naj gre za glas navigacije, koncert klasične glasbe ali rockovski festival.

 

Zmogljiv, prepoznaven, aerodinamičen in s svetlobnimi podpisi

2021-04-audi-q4-etron-04_SLO

Modela Q4 e-tron in Q4 Sportback e-tron predstavljata naslednji korak v oblikovalskem slogu naših električnih vozil. Kompaktna SUV-ja serijsko uvajata linijo, ki sta jo v začetku leta 2019 nakazala konceptna modela Audi Q4 concept in Audi Q4 Sportback e-tron concept.

Navdušujeta z odličnimi sorazmerji s kratkimi sprednji previsi, velikimi kolesi in mogočno izoblikovano arhitekturo. Vse linije so izrisane z največjo natančnostjo, obdelava površin pa je jasna in prečiščena. Pri Audiju Q4 Sportback e-tron se posebej nizka, za kupe značilna strešna linija steka v izrazito oblikovan zadek s spojlerjem nizko na dvodelnem oknu.

Preizkusi v vetrovniku dokazujejo, da funkcionalnost popolnoma ustreza obliki. Q4 e-tron dosega količnik zračnega upora cw 0,28, Sportback pa celo 0,26 – s tem postavlja nove standarde v aerodinamiki.

“Quote”

Video title

Po želji oba kompaktna SUV-ja tovarno zapustita z matričnimi LED-žarometi – ti cesto vedno osvetljujejo čim bolj svetlo, pri tem pa ne slepijo drugih udeležencev v prometu. Svetovna novost je digitalni svetlobni podpis: v upravljalnem sistemu MMI touch lahko voznik izbira med štirimi grafikami. Enote zadnjih luči na zadku povezuje svetlobni pas.

Q4 e-tron in Q4 Sportback e-tron ponazarjata, kakšna je Audijeva interpretacija kompaktnega električnega SUV-ja prestižnega razreda: primeren je za vsakodnevno uporabo, nudi ogromno užitka pri vožnji in se ponaša s tehnološkimi inovacijami ter vznemirljivim designom.

2021-04-audi-q4-etron-02_SLO

Audi Q4 e-tron
Audi Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron

Povsem električni pogon, napredno oblikovanje, prostorna notranjost in prilagodljive digitalne funkcije – to je le nekaj od vrhunskih lastnosti modelov Audi Q4 e-tron.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik