Audi Q8 e-tron edition Dakar: poklon legendi

S posebnim modelom Audi Q8 e-tron edition Dakar znamka Audi izraža svojo povezanost z legendarnim Rallyjem Dakar in predstavlja osupljiv povsem električni SUV, ki navdušuje tako na vožnji po mestnih ulicah kot izven urejenih cest.

10.01.2024 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Rally Dakar velja za najtežji maratonski rally na svetu. Znamka Audi je del te pustolovščine od leta 2021, z vizijo še večje elektrifikacije dirkanja z vozilom Audi RS Q e-tron2. Povsem logično je, da je novi posebni model, ki ga Audi posveča Rallyju Dakar, povsem električni.

Audi Q8 e-tron edition Dakar1 je oblikovan za boljšo vodljivost na spolzkih tleh, na primer na pesku ali snegu. Opremljen je z vsestranskimi terenskimi pnevmatikami, ki zagotavljajo izjemno odpornost pri vožnji po neutrjenem terenu, hkrati pa nudijo tudi boljši oprijem in omogočajo boljši nadzor vozila pri pospeševanju, zaviranju in zavijanju na spolzkih površinah. Poleg tega povečujejo oddaljenost vozila Audi Q8 e-tron edition Dakar1 od tal za 65 milimetrov v primerjavi z osnovnim modelom. Prevozni previsni kot je 19 stopinj, največja globina vode, ki jo lahko prevozi, pa znaša 300 mm. V kombinaciji z vstopnim kotom – ta označuje največji naklon, ki ga vozilo lahko prevozi, ne da bi se s previsi dotaknilo tal – ki znaša 21 stopinj, in izstopnim kotom 28 stopinj se električni SUV brez težav spopade z vožnjo po lahkem terenu.

Posebni model je mogoče naročiti v običajnih barvah, siamsko bež, mitično črni in magnetno sivi, kot poklon modelu Audi RS Q e-tron2 pa je na voljo tudi z edinstveno nalepko. Število polepljenih modelov je omejeno na 99 vozil, kar je razvidno iz zaporednega oštevilčenja na stebričku D.

1200x800_Audi_actuado_clanek_1-3

Video title

“quote”

Rally Dakar 2024

Znamka Audi na Rallyju Dakar tekmuje že tretjič. Tri vozniške ekipe so se z vozilom Audi RS Q e-tron2 podale na več kot 7.000 kilometrov zahtevne poti. Rally Dakar 2024 se je začel 5. januarja s kratkim prologom v Aluli, kjer se je naslednji dan začela tudi prva od dvanajstih etap. Po dveh tednih tekmovanja se bo rally zaključil 19. januarja v mestu Yanbu ob Rdečem morju.

Audi Q8 e-tron edition Dakar.

Značilni enodelni okvir je pri modelu Audi Q8 e-tron edition Dakar vedno izdelan v barvi karoserije. Po želji je na voljo enodelni okvir s projekcijskimi lučmi, ki s svetlobnim trakom ustvarja vizualno skladno povezavo med lučmi.

Sprednja prema in bočni sprednji del vozila Audi Q8 e-tron edition Dakar.

V primerjavi z osnovnim modelom terenske pnevmatike vozilu zagotavljajo za 65 milimetrov višjo oddaljenost od tal. Z naraščanjem hitrosti se vozilo postopoma spušča, kar izboljša stabilnost vožnje, aerodinamiko in posledično tudi doseg.

“quote”

1200x800_Audi_actuado_clanek_2-1

Model Audi Q8 e-tron edition Dakar1 je narejen na osnovi modela Audi Q8 55 e-tron quattro. Neto kapaciteta baterije je 106 kWh (bruto 114 kWh), pogon quattro z dvema motorjema pa v načinu 'boost' zagotavlja moč do 300 kW in največji navor 664 Nm. To omogoča pospešek od 0 do 100 km/h v 5,9 sekunde. Najvišja hitrost je omejena na 200 km/h.

Posebni model je serijsko opremljen z matričnimi LED-žarometi in zadnjimi lučmi, ki zagotavljajo natančno osvetlitev ceste z visoko ločljivostjo. Serijska oprema vključuje tudi zatemnitev stekel za zaščito pred soncem na zadnjem steklu, zadnjih vratih in stranskih steklih.

Tudi paket notranje opreme S line je zdaj del serijske opreme in med drugim prinaša markantno oblikovane športne sedeže, oblazinjene z materialom iz mikrovlaken Dinamica in umetnega usnja. Za dodaten športni pečat je na voljo opcijski paket Audi Sport z okrasnimi šivi rdeče barve, ki dajejo kontrastne poudarke športnim sedežem, volanu, blazini za kolena in naslonom za roke v vratih. Športni značaj vozila poudarjajo tudi varnostni pasovi z rdečo obrobo.

Po želji lahko kupci izberejo tudi opcijski paket 'ambientalne osvetlitve plus', ki s šestimi vnaprej določenimi barvnimi profili notranjosti vozila doda novo raven elegance. Obrobne luči, ki so na voljo v do 30 različnih barvah, natančno sledijo osnovnim linijam notranjosti. Namesto standardne dvostopenjske je na voljo tudi štiristopenjska samodejna klimatska naprava, opcijski dodatni visokonapetostni grelnik pa občutno poveča moč ogrevanja. To omogoča hitrejše ogrevanje notranjosti vozila pri zelo nizkih temperaturah, dodatno ogrevanje baterije pa zagotavlja, da je ta pripravljena za polnjenje tudi v zelo hladnih razmerah.

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button
Pogled v notranjost vozila Audi Q8 e-tron edition Dakar.

Notranjost vozila Audi Q8 e-tron edition Dakar krasijo markantno oblikovani športni sedeži, okrasni vstavki pa so izdelani iz matiranega brušenega aluminija. Na voljo je tudi opcijski paket Audi Sport z rdečimi šivi.

Zadnji del in stebriček D vozila Audi Q8 e-tron edition Dakar.
1 od 99: oznaka na stebričku D jasno pove, da je ta posebna serija modela Audi Q8 e-tron edition Dakar z edinstvenim polepljenjem omejena na 99 vozil.
Polnilna vtičnica na vozilu Audi Q8 e-tron edition Dakar.

V vozilu Audi Q8 e-tron edition Dakar druga polnilna vtičnica omogoča polnjenje visokonapetostne baterije z neto kapaciteto 106 kWh s kombiniranim sistemom polnjenja tipa 2 (CCS2). Poraba električne energije, kombinirana vožnja, kWh/100 km: 25,1-24,7.

Audi Q8 e-tron edition Dakar od strani.

Audi Q8 e-tron edition Dakar je serijsko opremljen z matričnimi LED-žarometi in zadnjimi lučmi, ki zagotavljajo natančno osvetlitev ceste z visoko ločljivostjo.

Opcijski zvočni sistem Bang & Olufsen Premium Sound System s 3D zvokom električnemu SUV-ju dodaja vrhunsko akustično izkušnjo. Sistem vključuje 16 zvočnikov z močjo 705 W. Opcijska virtualna zunanja ogledala s kamerami zmanjšajo skupno širino vozila za 15 centimetrov in tako izboljšujejo koeficient zračnega upora. Virtualna zunanja ogledala zagotavljajo tudi jasnejši pogled v prašnih ali mokrih terenskih pogojih.

Audi Q8 e-tron edition Dakar2 tudi s praktičnimi podrobnostmi opreme spominja na legendarni puščavski rally. Posebni model je serijsko opremljen s strešnim prtljažnikom za shranjevanje različnih predmetov s težo do 40 kilogramov. V serijsko opremo so vključeni tudi torba za strešni prtljažnik, trakovi za pritrditev dodatne opreme ter shranjevalni in prtljažni paket.

Audi Q8 e-tron edition Dakar od strani.

Posebna serija modela Audi Q8 e-tron edition Dakar, ki je omejena na 99 vozil, je v mitično črni kovinski barvi karoserije in opremljena z edinstveno nalepko po navdihu dirkalnika za Rally Dakar Audi RS Q e-tron.

Strešni prtljažnik na vozilu Audi Q8 e-tron edition Dakar.

Strešni prtljažnik je na voljo serijsko in ima nosilnost 40 kilogramov. V serijsko opremo so vključeni tudi torba in trakovi za pritrditev ter zatemnitev zadnjega stekla, zadnjih vrat in stranskih stekel, kar zagotavlja zaščito pred sončnimi žarki.

Polnilna vtičnica na vozilu Audi Q8 e-tron edition Dakar.

V vozilu Audi Q8 e-tron edition Dakar druga polnilna vtičnica omogoča polnjenje visokonapetostne baterije z neto kapaciteto 106 kWh s kombiniranim sistemom polnjenja tipa 2 (CCS2). Poraba električne energije, kombinirana vožnja, kWh/100 km: 25,1-24,7.

Audi Q8 e-tron edition Dakar od strani.

Audi Q8 e-tron edition Dakar je serijsko opremljen z matričnimi LED-žarometi in zadnjimi lučmi, ki zagotavljajo natančno osvetlitev ceste z visoko ločljivostjo.

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

1Q8 e-tron edition Dakar: Poraba električne energije, kombinirana vožnja, kWh/100 km: 25.1–24.7. Izpusti CO₂, kombinirana vožnja, g/km: 0. Podatki o porabi goriva/električne energije in izpustih CO₂ v razponih so odvisni od izbrane opreme vozila. Za vozilo so na voljo samo vrednosti porabe in izpustov v skladu s postopkom WLTP in ne v skladu z NEVC.

2Prikazano vozilo je dirkalnik za Rally Dakar in ni dostopen kot serijski model.

2023-01-kako_nastane_q8_e-tron-thumbnail-1
2023-01-kako_nastane_q8_e-tron-thumbnail-1

Električen. In še veliko več.

Povsem električni Audi Q8 e-tron – bodisi kot klasični SUV ali v kupejevski izvedbi Sportback – odlikujejo napreden design, izjemen doseg, velika zmogljivost polnjenja in privlačna tehnologija.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik