Audi se vrača v Le Mans z novim hibridnim dirkalnikom

Audi se v sezoni 2023 vrača na legendarno dirko 24 ur Le Mansa z novim hibridnim dirkalnikom Audi LMDh concept. Naslednik uspešnega Audija R18 že dobiva svojo končno obliko. Konceptna faza športnega prototipa, ki ga razvijamo v tesnem sodelovanju s sestrsko znamko Porsche, je skoraj zaključena, prvič pa bomo z njim tekmovali januarja 2023 na dirki 24 ur Daytone.

17.05.2021 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Zmagovalni dirkalniki družbe AUDI AG v Le Mansu

Zmagovalni dirkalniki družbe AUDI AG v Le Mansu (2000-2007).

»Nova kategorija LMDh se odlično ujema z našo novo usmeritvijo v motošportu,« pojasnjuje direktor družbe Audi Sport GmbH Julius Seebach. »Pravila nam omogočajo, da se z izjemnimi avtomobili udeležimo prestižnih dirk po vsem svetu. Poleg tega lahko z našo partnersko strategijo izkoristimo sinergije znotraj skupine Volkswagen.«

Pri razvoju naslednika Audija R18 tesno sodelujemo s sestrskim podjetjem Porsche. »Sodelovanje znamk pri razvoju cestnih avtomobilov je velika prednost skupine Volkswagen,« dodaja Seebach. »Zdaj ta preizkušeni model prenašamo tudi v avtomobilski šport. Kljub temu pa bo novi prototip LMDh pristni Audi, tako kot pred kratkim predstavljeni Audi RS e-tron GT, ki je bil prav tako razvit na Audijevi in Porschejevi skupni platformi.«

Audi Sport poleg prototipa dirkalnika za novi razred LMDh (Le Mans Daytona Hybrid) sočasno razvija tudi inovativni SUV, s katerim bo znamka nastopila na Rallyju Dakar januarja 2022. »Ekipa Dakarja je vsekakor pod večjim časovnim pritiskom, saj nas od našega prvega nastopa na Rallyju Dakar loči le še osem mesecev«, pravi Andreas Roos, ki je pri Audi Sport zadolžen za vse tovarniške aktivnosti v motošportu. »A hkrati želimo biti popolnoma pripravljeni tudi na naš povratek v Le Mans, zato imata oba projekta najvišjo prioriteto in ju izvajamo vzporedno.«

Video title

“quote”

“quote”

Audi se vrača v Le Mans z novim hibridnim dirkalnikom

Vse glavne odločitve glede koncepta so že sprejete. »Izbrali smo partnerja za šasijo in se odločili za koncept motorja. S sodelavci z oddelka Audi Design trenutno definiramo podobo dirkalnika, ki bo navdušila naše oboževalce,« pravi Andreas Roos. »Naš cilj je, da prvi prototip na kolesa postavimo v začetku prihodnjega leta in ga dokončamo v prvem četrtletju.« V letu 2022 bo sledilo tudi intenzivno testno obdobje, prvič pa bomo z njim nastopili na dirki za 24 ur Daytone januarja 2023.

small text

heading

text

button

Audi se vrača v Le Mans z novim hibridnim dirkalnikom

Zaradi pravil nove kategorije LMDh, ki omogočajo izjemno stroškovno učinkovitost, je Audijev novi športni prototip zanimiv tudi za zasebne ekipe. »S projektom LMDh nadaljujemo filozofijo naših zgodnjih let v športnih prototipih. Audi R8, ki je med letoma 2000 in 2006 na 80 dirkah zmagal kar 63-krat, ni bil le najuspešnejši prototip svojega časa, pač pa so z njim uspehe dosegali tudi naši kupci. To nam služi kot izhodišče elektrifikacije novega športnega prototipa, ki ga želimo že od samega začetka ponuditi profesionalnim kupcem. Trenutno preučujemo, kako točno bi to izpeljali,« še pove Andreas Roos.

Audi R18 e-tron quattro #8
Audi R18 e-tron quattro #8 na dirki 24 ur Le Mansa 2015. Ekipa Audi Sport Team Joest, Lucas di Grassi, Loïc Duval, Oliver Jarvis.

Misel na tekmovanje z Audijem za skupne zmage in naslove na dirkah 24 ur Le Mansa in 24 ur Daytone, svetovnem prvenstvu v vzdržljivosti (WEC) in v seriji IMSA je mamljiva za številne ekipe. Prototip dirkalnika LMDh že zdaj vzbuja veliko zanimanja.

Audi se ponaša z rekordom v najdaljši prevoženi razdalji na dirki 24 ur Le Mansa, najpomembnejši vztrajnostni dirki na svetu, kjer je sicer zmagal 13-krat. Ekipe Audijevih kupcev so skupne zmage v Le Mansu slavile v letih 2004 in 2005.

small text

heading

text

button
24 ur Le Mansa 2015

24 ur Le Mansa 2015: Benoît Tréluyer, Marcel Fässler, André Lotterer, Ralf Jüttner (direktor ekipe Audi Sport Team Joest).

24 ur Le Mansa 2015: Benoît Tréluyer, Marcel Fässler, André Lotterer

24 ur Le Mansa 2015: Benoît Tréluyer, Marcel Fässler, André Lotterer.

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

13. zmaga za Audi na dirki 24 ur Le Mansa, 2014

13. zmaga za Audi na dirki 24 ur Le Mansa, 2014.

Dirka Le Mansa

Prvo, drugo in tretje mesto za Audi na najhitrejši dirki Le Mansa v zgodovini, 2010.

Audi na Rallyju Dakar
Audi na Rallyju Dakar

Audi bo tekmoval na Rallyju Dakar

Na enem najbolj ekstremnih vzdržljivostnih rallyjev bomo nastopili z alternativnim pogonskim konceptom, ki ga poganja moč elektrike.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik