Audi uvaja umetno inteligenco za nadzor kakovosti v proizvodnji karoserij

Audi odločno nadaljuje z digitalizacijo svojih proizvodnih dejavnosti. Po uspešnem pilotnem projektu je znamka štirih krogov začela uvajati sistem umetne inteligence za nadzor kakovosti točkovnih zvarov pri izdelavi karoserij. Umetno inteligenco so predhodno razvili in preizkusili v tovarni v Neckarsulmu. Do konca leta bodo tehnično infrastrukturo za uporabo umetne inteligence vzpostavili še na treh drugih lokacijah skupine Volkswagen. Projekt služi tudi kot primer uporabe za avtomobilsko pobudo 2025 ('Automotive Initiative 2025' – AI25), ki jo je zagnala znamka Audi.

29.11.2023 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Projektni vodji Mathias Mayer (levo) in Andreas Rieker (v sredini) v pogovoru z analitikom Nickom Hauckom.

Projektni vodji Mathias Mayer (levo) in Andreas Rieker (v sredini) v pogovoru z analitikom Nickom Hauckom. Na lokaciji Neckarsulm so razvili umetno inteligenco za nadzor kakovosti pri uporovnem točkovnem varjenju (WPS).

 

Z umetno inteligenco Audi v obratu Neckarsulm v vsaki izmeni analizira približno 1,5 milijona točkovnih zvarov na 300 vozilih. Prej so zaposleni v proizvodnji naključno preverjali kakovost uporovnega točkovnega varjenja (resistance spot welding, nemško WPS) s pomočjo ultrazvoka. Z ultrazvočno metodo so preverili okoli 5.000 točkovnih zvarov na vozilo, z uporabo umetne inteligence pa se lahko zdaj osredotočijo na sprotno odkrivanje morebitnih nepravilnosti. Novi pristop jim bo tako omogočil učinkovitejši in bolj ciljno usmerjen nadzor kakovosti.

Priprave na uporabo tehnologije so že v teku tudi v drugih tovarnah skupine Volkswagen. Trenutno se gradi tehnična infrastruktura za uporabo umetne inteligence v tovarni Audi Bruselj, enako infrastrukturo naj bi letos dobila tudi tovarna znamke Volkswagen v Emdnu in sedež znamke Audi v Ingolstadtu. Skupina strokovnjakov na teh lokacijah preučuje razlike v nastavitvah varjenja, da bi ustrezno prilagodila model umetne inteligence.

Podatke, pridobljene z uporabo umetne inteligence, bodo v prihodnosti lahko uporabljali za optimizacijo drugih procesov. Ekipa znamke Audi trenutno raziskuje načine, kako te podatke uporabiti kot podlago za prediktivno vzdrževanje strojev. "Digitalizirane montažne linije so temelj naše vizije proizvodnje prihodnosti. V okviru naše strategije '360factory' bomo proizvodnjo na vseh lokacijah po svetu naredili še bolj učinkovito. Uporaba umetne inteligence v serijski proizvodnji veliko obeta," pravi Gerd Walker, član odbora za proizvodnjo in logistiko pri znamki Audi.

Odkrivanje nepravilnosti točkovnih zvarov.

Mathias Mayer, vodja projekta WPS Analytics, na nadzorni plošči sproti preverja nepravilnosti točkovnih zvarov.

 

Tesno sodelovanje z Nemškim združenjem za kakovost in Fraunhoferjevim inštitutom

Da bi postopek prestal revizijo in certificiranje, je razvoj potekal v tesnem sodelovanju z Nemškim združenjem za kakovost (DGQ), Fraunhoferjevim inštitutom za industrijsko tehnologijo (IAO) in Fraunhoferjevim inštitutom za proizvodno tehnologijo in avtomatizacijo (IPA). Razlog za to je dejstvo, da za uporabo umetne inteligence trenutno še ni standardov ali certifikatov, ki bi jih izdajal neodvisni organ. "To pomeni, da je v proizvodnji mogoče prepričljivo dokazati, kako je bil dosežen rezultat preizkusa, ki temelji na umetni inteligenci," sta pojasnila vodji projekta WPS Analytics Mathias Mayer in Andreas Rieker. Audi je skupaj s Fraunhoferjevima inštitutoma IAO in IPA razvil tudi vodnik za uporabo umetne inteligence v proizvodnji.

Projekt 'WPS-Analytics' služi tudi kot primer uporabe za avtomobilsko pobudo 2025 (‘Automotive initiative 2025’ –AI25), ki jo je zagnala znamka Audi. Cilj pobude je vzpostaviti kompetenčno mrežo za digitalno preoblikovanje tovarn. Audi želi s pomočjo digitalizacije povečati prilagodljivost in učinkovitost proizvodnje in logistike. Na poti k pametni tovarni Audi v Neckarsulmu s partnerji iz znanstvenega in informacijskega sektorja preizkuša digitalne rešitve za proizvodnjo premijskih vozil, ki jih namerava kasneje uvesti v serijsko proizvodnjo.

Video title

“quote”

“quote”

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

2023-02-Umetna-Inteligenca-thumbnail
2023-02-Umetna-Inteligenca-thumbnail

Umetna inteligenca v proizvodnji vozil Audi

Strokovnjaka za umetno inteligenco Stefan Keckl in Rüdiger Eck pojasnjujeta, kako znamka Audi uporablja umetno inteligenco v proizvodnji in zakaj bodo ljudje tudi v tovarnah prihodnosti ostali nepogrešljivi.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik