"Avtomobili še vedno nosijo kulturni pomen"

Ferdinand 'Ferdi' Porsche je leta 2019 obudil dirko Ice Race, legendarni motošportni dogodek z bogato zgodovino in obetavno prihodnostjo. Med vožnjo po eni najlepših cest v Evropi z modelom omejene serije Audi RS e-tron GT ice race edition nam je razkril, kako se je vse skupaj začelo in kaj mu pomeni električna mobilnost.

24.10.2023 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

1920x1152-desktop-aes-ferdinand-porsche-rsgt-icerace-26523B04

Ferdinand 'Ferdi' Porsche je navdušen nad ekskluzivno serijo modela Audi RS e-tron GT ice race edition, ki je omejena na 99 primerkov.

 

"Zame je to ena najlepših cest v Evropi," nam zaupa Ferdinand 'Ferdi' Porsche, medtem ko z vozilom Audi RS e-tron GT ice race edition drsi skozi ovinke slovite alpske ceste Grossglockner. Cesta, ki so jo odprli leta 1935, se vzpne vse do nadmorske višine 2.500 metrov. Danes je spomenik inženirstvu, turistična znamenitost, že desetletja pa je tudi nekakšen lakmusov test za avtomobilsko industrijo. "Če lahko vaše novo konceptno vozilo pripelje sem gor, ste v razvojnem procesu dosegli veliko," pravi Ferdi Porsche. Na najvišji točki ceste doda: "Najboljše pa je to, da se baterija električnega vozila napolni na poti navzdol."

Audi RS e-tron GT je lakmusov test opravil že zdavnaj, vendar je za Ferdija Porscheja to vseeno poseben vzpon. Zdaj namreč obstaja tudi ekskluzivna omejena serija popolnoma električnega gran turisma, ki je nastala po navdihu tesne povezave med znamko Audi in dirko Ice Race, zgodovinskim motošportnim dogodkom v avstrijskem Zell am Seeju na severnem koncu ceste Grossglockner. "Všeč mi je kombinacija srebrne, bele in vijolične barve, tako na zunanjosti kot v notranjosti vozila, in način, kako barve poudarijo določene dele avtomobila," pravi Porsche. Audi je konceptno vozilo predstavil na zadnji dirki Ice Race, ob boku zgodovinskega modela Audi Sport quattro v enakih barvah. "Bilo je čudovito. Pomembno se mi zdi, da je napredek vedno povezan s preteklostjo."

Video title

“quote”

Ferdinand Porsche.

Ferdi Porsche je arhitekt s sedežem na Dunaju. S svojo agencijo F.A.T. International upravlja kočo Mankei na Grossglocknerju in je organizator prenovljene dirke Ice Race.

Pogled skozi vetrobransko steklo med vožnjo.

Ferdi Porsche je prepričan, da avtomobili še vedno nosijo kulturni pomen. Pri električnih vozilih, kot je Audi RS e-tron GT ice race edition, ga posebej navdušuje njihova vodljivost in tiho drsenje po cesti.

“quote”

"
Pomembno se mi zdi, da je napredek vedno povezan s preteklostjo.
"

Ferdinand Porsche

small text

heading

text

button

Med letoma 1937 in 1973 je 'Mednarodna ledena dirka motociklov in avtomobilov v Zell am Seeju', kot se je takrat imenovala, privabljala velike množice in predstavljala pomemben družabni dogodek za mednarodno motošportno elito. Potem pa je dogodek za približno 45 let zamrl. "Tudi sam o njem nisem vedel veliko, dokler moj oče ni kupil avtomobila, ki je bil opremljen s kompletom pnevmatik z bodicami," se spominja Porsche. Zgodba v ozadju ga je navdušila in leta 2019 je, star komaj 25 let, skupaj s prijateljem z univerze obudil dogodek. Danes je zimski festival stalnica v koledarju znamke Audi in več tisočih avtomobilskih navdušencev. "Nekoč je nekdo prišel celo z Nove Zelandije. Zelo smo odprti za druge znamke in nove tehnologije in želimo graditi mostove med preteklostjo in prihodnostjo. Avtomobili še vedno nosijo kulturni pomen," pove Porsche.

Električna mobilnost je sestavni del dirke Ice Race. E‑skijoring, disciplina, v kateri električno vozilo vleče smučarja po progi, je po besedah Porscheja najbolj tekmovalna. Vse ekipe tekmujejo z istim e‑vozilom, kar pomeni, da je rezultat odvisen le od spretnosti – tako za volanom kot na smučeh.

 

Audi RS e-tron GT ice race edition

Ekskluzivni model Audi RS e-tron GT ice race edition predstavlja novo vrsto personalizacije. Zasnovan je bil v tovarni idej Audi exclusive in uteleša partnerstvo med znamko Audi in dirko Ice Race. O njem sta se pogovarjala Bernhard Neufeld, vodja oddelka Audi exclusive, in Ferdinand Porsche, ustanovitelj prenovljene dirke Ice Race.

 

Če se vam ne prikažejo slovenski podnapisi, najprej preverite, da je prikaz podnapisov vklopljen - pod ikono CC v spodnjem desnem kotu predvajalnika videa je rdeča črtica. Vklopite jih s klikom na ikono. Za  slovenske podnapise kliknite na sosednjo ikono zobnika in v spustnem meniju pri "Subtitles/CC" izberite "slovenščina".

"Danes se lahko samo nasmejim svojim preteklim skrbem."

Ferdi Porsche je navdušen nad zmogljivostjo vrhunskih električnih vozil, kot je Audi RS e-tron GT. Po njegovem mnenju lahko ljubezen do avtomobilov prispeva k razvoju v smeri bolj trajnostne osebne mobilnosti.

 

Tri vprašanja o električni mobilnosti za Ferdinanda Porscheja


1. Kakšne so bile vaše prve izkušnje z e-mobilnostjo? 
Ko danes pomislim na to, kako me je na začetku skrbelo, se lahko samo nasmejim. Vedno sem se spraševal, ali bom našel polnilno mesto, ali bo kabel deloval pravilno … Zdaj lahko rečem, da so bile te skrbi povsem neutemeljene. 


2. Kako pa je danes? 
Živim na Dunaju, in če povem po pravici, avto uporabljam zelo redko. Običajno hodim peš ali se vozim s kolesom. Na daljše razdalje pa se rad vozim z električnim vozilom. Uživam v miru in tišini, tako se lažje sprostim. 


3. Kaj menite, da bo prinesla prihodnost? 
Osebna mobilnost bo še naprej pomembna. Ljubezen do avtomobilov, ki jo skušamo ohranjati z dogodki, kot je Ice Race, pa lahko pomaga k razvoju v smeri bolj trajnostne mobilnosti.

small text

heading

text

button
Ferdinand Porsche priključi Audi RS e-tron GT ice race edition na polnilnico.

V koči Mankei so dobrodošli vsi, ne glede na to, ali pridejo peš ali s kolesom, starodobnim avtomobilom ali električnim vozilom. Nasproti koče je nameščenih več polnilnih mest.

Audi RS e-tron GT ice race edition parkiran pred kočo Mankei.

Ferdi Porsche je zgodovinsko kočo Mankei popolnoma (a z občutkom) prenovil. Med majem in oktobrom gostom nudi prostor za sprostitev ter uživanje ob dobri kavi in dobrem pogovoru.

Ferdi Porsche se dobro spozna tudi na gradnjo. Poleg tega, da je ledeno dirko prinesel v 21. stoletje, trenutno končuje študij arhitekture. "Arhitektura spreminja kraje in vpliva na počutje ljudi," pravi. Po prvem festivalu je dobil idejo, da bi dirko Ice Race izvajali tudi poleti. "Manjkalo je le še prizorišče." Nato pa se je na trgu pojavila koča Mankei: brunarica ob alpski cesti Grossglockner, mimo katere se je včasih vozil njegov dedek in s katero je Ferdi osebno povezan. V trenutku se je vse postavilo na pravo mesto: kupil je kočo in ustvaril prav takšen prostor, kot ga je potreboval. "Želeli smo ohraniti zgodovino koče, obenem pa razviti lokacijo."

Tako kot na festivalu je tu dobrodošel vsak, ne glede na to, ali pride peš, s kolesom, starodobnikom ali sodobnim električnim vozilom. To je kraj za sklepanje novih poznanstev in izmenjevanje zgodb ob dobri kavi, morda po naključju, morda zaradi skupnega zanimanja za avtomobile ali dirko Ice Race. V bližini brunarice bodo vozniki zaman iskali bencinsko črpalko, bodo pa nasproti nje našli polnilna mesta. Polnilnice so bile tu postavljene na njegovo pobudo, nam pove Ferdi Porsche, ko na eno od njih priključi svoj Audi RS e-tron GT ice race edition. Medtem ko se polni, ga občudujejo mimoidoči sprehajalci, Ferdi Porsche pa sedi na terasi brunarice, pije kavo in uživa v pogledu na morda najlepšo cesto v Evropi.

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Audi RS e-tron GT ice race edition vozi po gorski pokrajini.

Audi RS e-tron GT ice race edition se na Grossglocknerju počuti kot doma. Ferdinand Porsche meni, da je visokogorska alpska cesta ena najlepših v vsej Evropi.

2023-03-Tom_Klocker-thumbnail
2023-03-Tom_Klocker-thumbnail

Zasvojen sem s tišino

Fotograf Tom Klocker s svojimi fotografijami navdušuje več sto tisoč ljudi na družbenih omrežjih, v središču njegovih zgodb pa so vedno gore. V pogovoru nam je zaupal, s čim ga je prepričala e-mobilnost in kaj mu je najbolj všeč pri njegovem električnem avtu Audi Q4 e-tron.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik