Digitalna prenova prestižne limuzine najvišjega razreda

Bistvo posodobitve modela Audi A8 so tehnološke inovacije, ki zaznamujejo vse od osveženega designa zunanjosti do izkušnje v notranjosti in same vodljivosti avtomobila.

25.11.2021 Avtor: Emir Haveric  Fotografije: Arhiv Audi

Audi A8

Na sprednjem delu prenovljenega modela Audi A8 izstopajo enodelni okvir mreže hladilnika s kromiranim zaključkom in digitalni matrični LED-žarometi.

 

S prenovljenim videzom in dodatnimi inovativnimi tehnologijami se model Audi A8 v različici 2022 ponaša s še mogočnejšo prezenco, naprednim značajem in športno eleganco ter predstavlja sam vrh prestižnega segmenta. Designu sprednjega in zadnjega dela novo svežino dajejo vrhunski žarometi in zadnje luči, ki z inovativnimi funkcijami pritegnejo pozornost in burijo domišljijo. Novi Audi A8 v notranjosti prepriča z intuitivnim načinom upravljanja in privlačnimi informacijsko-razvedrilnimi funkcijami. Da je osrednja tema prenove tehnološki napredek, pa pričajo tudi asistenčni sistemi in prediktivno aktivno podvozje.

Audi A8

Digitalne zadnje OLED-luči so del serijske opreme in so povezane z neprekinjenim segmentiranim svetlobnim trakom.

 

Prestižen design z digitalno osvetlitvijo

Z najnovejšo posodobitvijo designa je model Audi A8 postal še bolj veličasten, impozanten in atletski. Enodelni okvir mreže hladilnika je zdaj širši, mrežo pa krasijo kromirani elementi, ki se od spodaj navzgor postopoma povečujejo. Med estetske popravke spadata tudi nekoliko bolj pokončna postavitev stranskih odprtin za zajem zraka ter novo oblikovani žarometi, katerih spodnji rob ustvarja značilno linijo.

Pri novi limuzini Audi A8 zlasti izstopajo digitalni matrični LED-žarometi in zadnje luči s tehnologijo OLED. Sprednji digitalni matrični LED-žarometi uporabljajo tehnologijo DMD, ('Digital Micromirror Device', digitalna mikrozrcalna naprava), na podoben način kot video projektorji. Vsak žaromet je sestavljen iz približno 1,3 milijona mikrozrcal, ki svetlobo razčlenijo na drobne slikovne pike in tako omogočajo usmerjanje svetlobe z največjo natančnostjo. To predstavlja osnovo za nove funkcije, kot so smerne in orientacijske luči za vožnjo na avtocestah, ki še posebej močno osvetljujejo voznikov lastni vozni pas. S funkcijo 'Coming Home/Leaving Home' (prihod in odhod z doma) lahko pri odklepanju in zapuščanju avtomobila digitalni matrični LED-žarometi na tla ali steno projicirajo dinamične animacije.

Zadnji del modela Audi A8 krasi neprekinjen segmentiran svetlobni trak, ki povezuje serijsko vgrajene digitalne luči s tehnologijo OLED ('Digital Organic Light Emitting Diodes', organske svetleče diode). Kupci lahko ob naročilu avtomobila izbirajo med dvema različnima grafičnima podobama zadnjih luči, tisti, ki se odločijo za sistem 'Audi drive select', pa lahko pri izbiri dinamičnega načina uživajo v še eni svetlobni grafiki, ustvarjeni izključno za ta način vožnje. Zadnje luči, ki lahko prav tako uprizarjajo dinamične animacije za prihod in odhod z doma, v povezavi z asistenčnimi sistemi opravljajo še eno posebno funkcijo: zaznavanje približevanja drugih vozil. Če se drugi udeleženci v prometu približajo zadku mirujoče limuzine Audi A8 na manj kot dva metra, se vklopijo vsi segmenti OLED-luči znotraj omejitev sistema1.

Video title

“quote”

“quote”

"
Mogočna prezenca, napreden značaj in športna eleganca.
"

small text

heading

text

button

Audi A8

Navkljub obsežnemu naboru digitalnih tehnologij notranjost limuzine Audi A8 zaznamuje minimalističen oblikovalski slog.

 

Digitalna tehnologija v prostorni notranjosti

Arhitektura notranjosti modela Audi A8 dosledno sledi vodoravnim linijam in tako še dodatno poudarja prostornost in umirjen oblikovalski slog notranjosti, ki spominja na razkošen salon. Opcijski paket 'ambientalne osvetlitve plus' elegantno osvetljuje notranjost, zadnji del pa je opremljen z bralnimi lučkami z matrično tehnologijo LED.

Čeprav je notranjost bogato opremljena z digitalnimi funkcijami, se zasloni in elementi za upravljanje držijo vizualno subtilnih in intuitivnih načel oblikovanja. Koncept upravljanja 'MMI touch response' ima poleg dveh zaslonov tudi naravno glasovno upravljanje, ki se zažene s klicem “Hej Audi!” Popolnoma digitalni virtualni prikazovalnik 'Audi virtual cockpit' je nadgrajen z opcijskim projicirnim sistemom, ki informacije prikazuje na vetrobranskem steklu neposredno v voznikovem vidnem polju. Navigacija vključuje tako serijske spletne storitve in storitve Car-2-X v sklopu storitev ‘Audi connect’.

Prek OLED-zaslona na dotik, ki je vgrajen v sredinsko konzolo, lahko potniki na zadnjih sedežih daljinsko upravljajo s komfortnimi funkcijami in funkcijami sistema 'Infotainment'. Na naslonjalih prednjih sedežev sta pritrjena zaslona s polno HD-ločljivostjo, ki lahko predvajata različne avdio in video vsebine z naprav potnikov ali z znanih pretočnih platform in televizijskih aplikacij.

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title
"
Prostornost razkošnega salona z bogato digitalno opremo.
"

Audi A8

Potniki na zadnjih sedežih lahko uživajo v udobju prvega razreda, na voljo pa sta jim tudi zaslona s polno HD-ločljivostjo.

 

Asistenčni sistemi in prediktivno aktivno podvozje

V osveženi različici modela Audi A8 je na voljo približno 40 asistenčnih sistemov. V serijsko opremo sta vključena na primer sistema 'Audi pre sense basic' in 'Audi pre sense front,' opcijski sistemi pa so na voljo tako v različnih paketih kot posamično, na primer asistenca za nočni vid in 360-stopinjske kamere za prikaz okolice vozila. Še posebej priročna je funkcija parkiranja na daljavo, 'Remote Park Assist Plus', ki pomaga pri bočnem in pravokotnem parkiranju. Asistenčni sistem za parkiranje Audi A8 samodejno zapelje na parkirno mesto in z njega, pri čemer vozniku sploh ni treba biti v avtomobilu¹.

Glavni inženirski poudarek prenovljene limuzine Audi A8 je prediktivno aktivno podvozje. Sistem po zaslugi elektromotorjev, ki lahko z ustreznimi silami zvišajo ali znižajo vsako kolo posebej, aktivno prilagaja lego karoserije katerikoli vozni situaciji. S pomočjo sprednje kamere lahko v okviru sistemskih omejitev pravočasno zazna nepravilnosti na cestni površini in prediktivno nadzira – se pravi predvideva – potrebne spremembe blaženja podvozja. Še preden avtomobil naleti na izboklino, kontrolna funkcija vozilu pošlje signal, naj popravi položaj in aktivno uravna podvozje. Gre za zapleten postopek, ki se odvije v le nekaj milisekundah.

Sistem za uravnavanje vozne dinamike ‘Audi drive select’ vozniku omogoča izbiro med različnimi načini vožnje.

  • V načinu ‘dynamic’ limuzina Audi A8 zasije v športni luči. Pri vstopu v ovinke deluje čvrsto, z majhnimi koti nagibanja, karoserija pa se pri zaviranju skoraj ne nagne naprej.
  • V načinu ‘comfort+’ pa Audi A8 pokaže svojo udobno plat in potnike mehkobno popelje čez neravnine. Prediktivno aktivno podvozje zmanjša nagibanje karoserije in skoraj v celoti izravna daljše pasove izboklin in podobnih nepravilnosti na cestišču. Druga pomembna značilnost je integrirana funkcija naklona karoserije, ki zmanjšuje sile na potnike zaradi bočnih pospeškov. Pri vstopu v ovinek privzdigne karoserijo na zunanji strani ovinka in jo spusti na nasprotni strani. Pri hitrostih med 80 in 130 kilometri na uro in v območju bočnih pospeškov do 0,4 g je vožnja skozi ovinke komaj občutna.

Prediktivno aktivno podvozje daje občutku vožnje v Audiju A8 neverjetne razsežnosti.

 

 

¹Upoštevajte, da sistemi delujejo le znotraj sistemskih omejitev. Vozniku so pri vožnji v pomoč, vendar je za ustrezno pozornost v cestnem prometu še vedno odgovoren voznik.

 

 

“Quote”

Video title

Svetloba kot dejavnik dobrega počutja
Svetloba kot dejavnik dobrega počutja

Svetloba kot dejavnik dobrega počutja

Z avtomatizacijo vožnje se odpirajo nove možnosti preživljanja časa v avtomobilu. Ker ima svetloba velik vpliv na naše počutje, pri Audiju razvijamo nov koncept osvetlitve, ki je prilagojena našemu naravnemu ritmu.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik