"Dobre inovacije temeljijo na tradiciji"

Hayden Cox je avstralski oblikovalec in podjetnik, ki je s svojo inovativno tehnologijo FutureFlex poskrbel za revolucijo v svetu deskanja. Z njim smo se pogovarjali o pomenu tradicije, o izzivih, ki spremljajo napredek, in o njegovem trajnostnem pristopu.

24.02.2023 Avtor: Nadia Riaz-Ahmed  Fotografije: Ole Westermann

G. Cox, pri rosnih 15 letih ste ustanovili podjetje Haydenshapes Surfboards, ki je od tedaj preraslo v vodilno blagovno znamko v deskarski panogi. Kaj vas motivira, od kod izvira vaš inovatorski duh?

Vedno sem delal izključno zase, si pridobival lastne izkušnje in se učil na svojih napakah. Vedno skušam optimizirati svoj design, ga narediti boljšega od prejšnjega. Vsaka nova deska ali projekt je nova priložnost za raziskovanje nečesa drugačnega ali novega. Željo po raziskovanju in preizkušanju stvari je treba vseskozi negovati. Iskanje novih materialov in preizkušanje, kako jih uporabiti pri oblikovanju in ga tako izboljšati, mi je odprlo nove in zanimive poti. Inovativne ideje mi pomagajo pri osebnem razvoju.

 

Hayden Cox stoji za Audi activesphere ob jezeru.
Konceptno vozilo Audi activesphere¹ z novo definicijo zmogljivosti quattro, poglobljenimi doživetji, tipom karoserije za vsestransko uporabnost in preoblikovano zunanjostjo dviguje pomen aktivnega življenjskega sloga na novo raven in ponuja pametne rešitve za prevoz športne opreme, kot je električna lebdeča deska (e-foil) ali kolesa.

 

Ste oblikovalec, podjetnik, deskar. Kako vam uspe uskladiti vse te različne vloge?

Vsaka od teh dejavnosti ima pomembno vlogo pri različnih interesih, ki oblikujejo moje življenje. Na vsakem od teh področij si vedno znova postavljam izzive, to me navdušuje. Rad uporabljam krožni pristop – začnem z idejo, jo oblikujem in uresničim, nato pa se odpravim deskat, da zberem izkušnje in povratne informacije za nadaljnje izboljšave. Gre torej za precej celovit pristop. Vedno sem rad preizkušal nove ideje in koncepte. To je privedlo do inovativnih dosežkov v mojih designih, ki danes predstavljajo blagovno znamko Haydenshapes Surfboards.

 

Napredek in inovacije prinašajo tudi velike izzive. Kaj vam kot oblikovalcu predstavlja največji izziv?

Poiskati pravi način, kako nekaj izdelati. Delo z novim designom, tehnologijo ali materialom vedno zahteva čas, da ga dobro spoznaš in se ga naučiš uporabljati. Najtežje je najti inovativne načine za uresničitev oblikovalske vizije.

 

Video title

“quote”

Portret Haydna Coxa.
Hayden Cox je vedno rad preizkušal nove ideje in koncepte. Z inovativno tehnologijo FutureFlex je povzročil revolucijo v svetu deskanja.
Pogled skozi 360-stopinjsko panoramsko okno konceptnega vozila Audi activesphere.
Konceptno vozilo Audi activesphere¹ je osebni doživljajski prostor, v katerem se lahko potniki po zaslugi 360-stopinjskega panoramskega okna povsem potopijo v naravo.

“quote”

 

Gotovo so s tem povezana tudi velika tveganja. Ste morali kdaj tvegati, da bi lahko napredovali?

Inovacija in razvoj tehnologije FutureFlex ter njena uvedba na trg je bilo veliko tveganje, a hkrati tudi odločilen trenutek za blagovno znamko. Koncept FutureFlex s paraboličnim okvirjem iz ogljikovih vlaken je omogočil boljšo izkušnjo deskanja; v naslednjih letih so tej formuli sledile številne druge blagovne znamke. Velik izziv je bil dokazati industriji, da potrošniki želijo izboljšave v tehnologiji desk, da obstaja povpraševanje po inovativnih deskah.

 

Ali ob vseh inovacijah še vedno cenite tradicijo? Gre to dvoje z roko v roki?

Menim, da dobre inovacije temeljijo na tradiciji. Čeprav sem tudi sam povezan z dediščino deskanja, rad iščem priložnosti za nove ideje. Pomembno je ceniti tradicijo, saj jo na neki način vsi prenašamo naprej in razvijamo skozi čas.

 

"
Manjša poraba surovin in daljša življenjska doba izdelka brez izgube kakovosti sta moja glavna cilja.
"

Hayden Cox

small text

heading

text

button

Hayden Cox sedi v konceptnem vozilu Audi activesphere in nosi očala za obogateno resničnost.
Avstralski oblikovalec in podjetnik Hayden Cox je znan po svojih inovacijah v svetu deskanja, rad prestopa meje in postavlja nova pravila.
Prikazanih očal za obogateno resničnost ni mogoče kupiti.

 

Deskanje je neločljivo povezano z naravo. Kakšno vlogo ima pri vašem delu trajnostni razvoj?

Trajnostni razvoj je ključni steber mojega dela. V zadnjih desetih letih sem se o tem veliko naučil in to znanje vključil v naše postopke oblikovanja in proizvodnje izdelkov. Obstaja veliko primerov, kako smo v svoje procese vključili trajnostne prakse. Na primer, zbiramo odrezke steklenih in ogljikovih vlaken, ki predstavljajo približno 30-40 % surovine, in jih večinoma uporabljamo v novih tkaninah ali kompozitih. Pri zmanjševanju okoljskega odtisa ima pomembno vlogo tudi dolga življenjska doba izdelka, naša tehnologija FutureFlex pa ohranja upogibnost štiri- do petkrat dlje kot tradicionalna lesena deska. Manjša poraba surovin in daljša življenjska doba izdelka brez izgube kakovosti sta moja glavna cilja.

 

small text

heading

text

button
Volan konceptnega vozila Audi activesphere.
Tako kot pri prejšnjih konceptnih vozilih družine sfer se lahko voznik tudi pri konceptu Audi activesphere¹ odloči, ali bo nadzor prepustil vozilu ali bo vozil sam.
Portret Haydna Coxa.
Avstralski oblikovalec pravi, da sta tako Haydenshapes kot Audi znamki, ki ju odlikujejo zmogljivost, inovativnost in napredek.

 

Podobno kot vaša znamka tudi konceptno vozilo Audi activesphere¹ združuje trajnostni razvoj, zmogljivost, digitalizacijo in oblikovanje. Kaj menite o ideji mobilnosti prihodnosti, ki jo predstavlja?

Avtomobilska panoga je trenutno v zelo vznemirljivem obdobju, ko se hkrati na novo ustvarjajo vsi elementi avtomobila. Konceptno vozilo Audi activesphere¹ si predstavljam kot popolno vozilo za moj življenjski slog. Ideja, da bi z digitalnimi tehnologijami omogočili uporabo avtomobila na toliko različnih načinov, odpira povsem nove ustvarjalne možnosti. Zelo mi je všeč tudi to, da digitalizacija ne ogroža oblikovanja izdelkov, temveč izboljšuje tako estetiko kot funkcionalnost.

 

 

¹Prikazano je konceptno vozilo in ni dostopno kot serijski model.

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Audi activesphere
Audi activesphere

Vaš sopotnik za aktiven življenjski slog

Konceptno vozilo Audi activesphere z novo definicijo zmogljivosti quattro za aktivna doživetja višjega razreda zgodovino znamke Audi prenaša v prihodnost. Zaradi sožitja elegance, praktičnosti in zmogljivosti je novo konceptno vozilo idealen življenjski sopotnik.

Preberite več

Morda bi vas zanimali tudi članki:

2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik