"Drug avtomobil ne pride v poštev"

Sunnie Jaye Groeneveld je strokovnjakinja za digitalno preobrazbo delovnih okolij in panog, ki pri svojem delu veliko potuje, tudi z avtomobilom. V pogovoru nam je zaupala, s čim jo je najbolj prepričala električna mobilnost in kako ji njen Audi Q4 Sportback e-tron pomaga v vsakdanjem življenju.

28.02.2023 Avtor: Patrick Morda  Fotografije: Maximilian Fischer

Razstavno prizorišče se še ni povsem izpraznilo, ko se mora Sunnie Jaye Groeneveld že odpraviti na pot. Pravkar je za Audi povezovala dogodek Zlati oder na start-up konferenci Bits & Pretzels v Münchnu, zdaj pa se mora vrniti nazaj v Zürich. Njen Audi Q4 e-tron jo čaka na polnilni postaji. Nekaj ur polnjenja bi moralo zadostovati za približno 350 kilometrov do doma. "Vsaj tako mi pravi aplikacija," pove Švicarka. Izkušnje temu pritrjujejo, še doda in v navarsko modri Audi Q4 Sportback e-tron pospravi svoje torbe in najnujnejše potrebščine.

Sunnie Groeneveld veliko potuje. "Samo z avtomobilom letno prevozim okoli 15.000 kilometrov," oceni. Poganja jo digitalizacija, in ona njo. Leta 2015 je postala prva izvršna direktorica iniciative digitalswitzerland, največje medsektorske iniciative za digitalno preobrazbo v Švici. 34-letnica namreč ni le povezovalka dogodkov, je članica upravnih odborov petih švicarskih podjetij, avtorica knjig in nenazadnje tudi družbenica svetovalnega podjetja Inspire 925.

 

Video title

“quote”

Sunnie Groeneveld pri izhodu s prizorišča.
Na vodilnem evropskem start-up festivalu Bits & Pretzels 2022 je Sunnie Groeneveld za Audi povezovala razprave o digitalizaciji in mobilnosti. 
Fotografija prtljage in platišča vozila Audi Q4 Sportback e-tron.
Sunnie Groeneveld kot članica upravnih odborov, govornica in povezovalka dogodkov veliko potuje. Audi Q4 Sportback e-tron ji služi kot mobilna pisarna.

“quote”

Audi Q4 Sportback je Sunniejin drugi model e-tron in šele njen drugi avtomobil v življenju. Pred tem je uporabljala predvsem storitev souporabe avtomobilov in, še bolj pogosto kot danes, vlak. Karkoli drugega kot električni avtomobil zanjo ne pride v poštev. "Če potujem z avtomobilom, sem običajno bolj prilagodljiva kot z vlakom. Ko vozim sama, pa želim voziti čim bolj trajnostno." V svojem neposrednem okolju je bila Sunnie nekoč pionirka na področju e-mobilnosti. "Ko sem dobila svoj prvi električni avtomobil znamke Audi, doma nisem imela možnosti polnjenja," pripoveduje. V stanovanjskem naselju je bilo trideset parkirnih mest, a niti ene polnilne postaje. "Ko sem hodila na sestanke v mestu, sem izkoristila priložnost in avtomobil polnila v garažni hiši." Potem je prišel sestanek lastnikov stanovanj in nenadoma se je znašla v vlogi zagovornice polnilnic. Danes ima vsako parkirno mesto v njeni soseski možnost namestitve polnilne postaje.

Švicarka ceni prilagodljivost, ki ji jo omogoča lastni avtomobil. Ta je postal njena mobilna pisarna. Ko govori o svojem vozilu, se osredotoča predvsem na povezljivost in enostavnost uporabe aplikacij. Še posebej ceni dejstvo, da lahko svoj pametni telefon samodejno in, kot pravi sama, "nemoteno" poveže z vozilom, čeprav je povezljivost mobilnosti in posameznikovega okolja "še vedno v zelo zgodnji fazi". To se najpogosteje občuti pri polnjenju vozila, meni Sunnie. "Na področju komunikacije med infrastrukturo in uporabnikom je vsekakor še veliko prostora za izboljšave," pravi. Pomembno se ji zdi ohraniti iterativni pristop, da se izboljšave razvijajo na podlagi praktičnih izkušenj. "To je DNK digitalnih projektov in tu ni nič drugače. In na splošno," pravi, preden se odpelje, "v večini primerov deluje."

 

small text

heading

text

button

Sunnie Groeneveld pospravlja kovčke v prtljažnik.
Medtem ko je Sunnie Groeneveld vodila razpravo na konferenci Bits & Pretzels, se je Audi Q4 Sportback e-tron polnil pred razstaviščem. Po njenih izkušnjah polna baterija zadostuje za premagovanje razdalje od Münchna do Züricha.

 

"Avto je moja mobilna pisarna"

 

Tri vprašanja o električni mobilnosti za Sunnie Jaye Groeneveld


1. Kaj vam je najbolj všeč pri vozilu Audi Q4 Sportback e-tron?

Zelo pomembna mi je hitra in enostavna sinhronizacija s pametnim telefonom, saj v avtomobilu ves čas govorim po telefonu. Velika prednost je tudi dejstvo, da lahko zdaj s pomočjo aplikacije myAudi načrtujem pot do naslova v koledarju. To je ena stvar manj, s katero se moram ukvarjati. Na področju digitalizacije so majhni koraki tisti, ki vodijo naprej.


2. Kako ocenjujete razvoj e-mobilnosti?

Vedno pogosteje srečujem ljudi, ki imajo lastne izkušnje z električnimi vozili. Večinoma so nad njimi navdušeni. Na parkirišču v Zürichu, kjer sem prej vedno našla prostor za polnjenje avtomobila, je zdaj težko najti prosto polnilnico. Upravljavec mi je povedal, da jih nameravajo postaviti še več.


3. Kaj si želite na področju e-mobilnosti v prihodnosti?

Bolj intuitivno reševanje težav z vmesniki, tudi večja izmenjava podatkov med napravami bi bila velika prednost. Presrečna bom tudi, ko bo optimizirana funkcionalnost glasovnega upravljanja. Moram reči, da je med mojim prvim in sedanjim modelom Audi občuten napredek, ki nakazuje, da gre razvoj v pravo smer.

 

small text

heading

text

button
Sunnie Groeneveld in njen Audi Q4 Sportback e-tron na polnilni postaji.
Sunnie Groeneveld meni, da je naslednji pomemben korak na področju e-mobilnosti še boljše digitalno povezovanje med polnilno infrastrukturo in vozili, čeprav se pri vsakodnevni vožnji le redko srečuje s težavami.
Sunnie Groeneveld uporablja vmesnik MMI v vozilu Audi Q4 Sportback e-tron.
Audijev načrtovalnik poti za e-tron Sunnie Groeneveld pomaga pri načrtovanju poti in potrebnih postankov za polnjenje. Posodobitev poti se izvaja dinamično in v realnem času.

“Quote”

 

 

Video title
"
Vedno več ljudi se navdušuje nad e-mobilnostjo.
"

Sunnie Jaye Groeneveld

Q4 Sportback e-tron 50 quattro
Sunnie J. Groeneveld vozi Audi Q4 Sportback e-tron 50 quattro z visokonapetostno baterijo s kapaciteto 82 kW/h in močjo polnjenja do 135 kW. Vrhunska mešanica zmogljivosti in pogona quattro daje Švicarki varen občutek med vožnjo v najrazličnejših razmerah.

 

 

“Quote”

Video title

Audi Q4 Sportback e-tron
Audi Q4 Sportback e-tron

Audi Q4 Sportback e-tron

Naelektreno športen, prostoren in prilagodljiv. Preverite, kako povsem električni Audi Q4 Sportback e-tron združuje vsakdanjo praktičnost, zmogljivost na dolge razdalje in udobje.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik