Edinstvena tehnologija luči v modelu Audi Q6 e-tron

Audi Q6 e-tron uvaja svetovno novost na področju tehnologije luči z aktivno digitalno svetlobno grafiko, komunikacijske luči v zadnjih lučeh in žarometih pa lahko prispevajo k večji varnosti v prometu. Obe novosti omogoča druga generacija digitalne tehnologije OLED in digitalnih dnevnih luči.

30.05.2024 Avtor: Bernd Zerelles  Fotografije: Arhiv Audi

Audi Q6 e-tron od zadaj
V drugi generaciji digitalnih zadnjih OLED-luči v vozilu Audi Q6 e-tron aktivna digitalna svetlobna grafika obliko svetlobe prvič združuje z njenim gibanjem.

 

Znamka Audi želi v svojih vozilih kupcem ponuditi "prednost v tehniki", kar velja tudi za tehnologijo luči. Na področju digitalizacije luči je Audi že vrsto let v vodilni vlogi, ki jo znova potrjuje s svetovno novostjo v novem modelu Audi Q6 e-tron.

Ko luči oživijo

Aktivna digitalna svetlobna grafika obliko svetlobe prvič združuje z njenim gibanjem. S stalnim gibanjem svetlobe so želeli Audijevi oblikovalci vizualno predstaviti živahnost in interakcijo z vozilom Audi Q6 e-tron. Znamka Audi je aktivno digitalno svetlobno grafiko patentirala in zaščitila, z edinstveno zasnovo osvetlitve v modelu Audi Q6 e-tron pa je "prednost v svetlobni tehniki" uvedla v serijsko proizvodnjo.

Aktivna digitalna svetlobna grafika je izjemen tehnološki dosežek Audijevih inženirjev luči, omogoča pa jo programski modul nove elektronske arhitekture E³ 1.2, ki vsakih deset milisekund s posebej razvitim algoritmom ustvari novo sliko. Druga generacija digitalnih zadnjih OLED-luči, ki je pri modelu Q6 e-tron prvič na voljo serijsko, omogoča upravljanje 360 segmentov na šestih digitalnih OLED-panelih za prilagojeno zasnovo osvetlitve. Na sprednjem delu vozila se v digitalnih dnevnih lučeh matričnih LED-žarometov aktivna digitalna svetlobna grafika ustvarja skozi interakcijo algoritma z dvanajstimi segmenti, ki se lahko osvetlijo ali zatemnijo.

Prav osvetlitev in zatemnitev sta ključni, pravi dr. Werner Thomas, ki je kot vodja projekta za digitalne OLED in zunanje zaslone odgovoren za razvoj te tehnologije. "Zakonodaja prepoveduje kakršno koli spreminjanje svetlosti v funkciji osvetlitve vozila. V času predrazvoja pa smo odkrili, da lahko našo OLED-komponento razdelimo na preklopne segmente. To pomeni, da lahko en segment naredimo svetlejši in hkrati zatemnimo podsegment, kar omogoča, da ljudje vidijo gibanje svetlobe. Nadzorna enota v programski opremi pa zagotavlja, da se intenzivnost svetlobe ne spreminja."

Eden ključnih dejavnikov Audijevega uspeha pri uvajanju te inovacije v serijsko proizvodnjo je bilo zgodnje usklajevanje s tehničnimi službami organov za homologacijo vozil. Florian Runkel, odgovoren za uvedbo funkcije zunanjih luči v serijsko proizvodnjo, pojasnjuje: "Več let smo konstruktivno sodelovali z organi, opisovali naše načrte, prikazovali prototipe, izvajali meritve svetlobne slike, prilagajali algoritme in predstavljali dokazila. Vedno smo skrbeli za skladnost z zakonskimi zahtevami, zlasti ko gre za konstantno intenzivnost svetlobe."

Video title

“quote”

“quote”

"
Aktivna digitalna svetlobna grafika obliko svetlobe prvič združuje z njenim gibanjem.
"

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button
Zadnje luči v modelu Audi Q6 e-tron

Novi Audi Q6 e-tron ima prvič serijsko vgrajene digitalne zadnje OLED-luči druge generacije. Inovativna tehnologija zagotavlja edinstveno homogenost svetlobe in zelo visoke kontraste.

Žarometi v modelu Audi Q6 e-tron
Druga generacija digitalnih dnevnih luči z matričnimi LED-žarometi v vozilu Audi Q6 e-tron ni le izboljšana, temveč uporabnikom omogoča povsem novo raven prilagajanja.

Simboli v zadnjih lučeh

Intenzivno usklajevanje z oblastmi ni potekalo le pri aktivni digitalni svetlobni grafiki, temveč tudi pri drugi inovaciji tehnologije luči v vozilu Audi Q6 e-tron: komunikacijskih lučeh, ki razširjajo funkcijo zaznavanja približevanja, ki jo poznamo že iz drugih Audijevih modelov.

Komunikacijska luč prispeva k večji varnosti v prometu z opozarjanjem drugih udeležencev na mesta nezgod in okvar. Poleg standardne grafike v digitalnih kombiniranih zadnjih OLED-lučeh komunikacijska luč prikaže tudi posebno statično grafiko z integriranim opozorilnim simbolom trikotnika. Opozorilni simboli se prikažejo ob aktivaciji opozorilnih utripalk, klica v sili, klica ob okvari, zavornih luči, funkcije Emergency Assist ali funkcije opozorila ob izstopanju. Poleg tega komunikacijske luči s posebno grafiko na sprednjem in zadnjem delu vozila signalizirajo status parkirne asistence, kadar je vozilo v postopku avtomatiziranega parkiranja1.

Audi je edini proizvajalec avtomobilov, ki je prepoznal potencial tehnologije OLED in jo dosledno razvija ter digitalizira. Leon Werner Schmidt, vodja projektov za komunikacijske luči in digitalne svetlobne grafike: "Ta tehnologija nam kot razlikovalna prednost omogoča funkcionalno razširitev uporabe zadnjih luči za komunikacijo med vozili ter vključevanje vsebin, kot so simboli v zadnjih lučeh."

To je lahko tudi pokazatelj prihodnosti avtomatizirane vožnje. Selina Hirsch, strokovnjakinja za strategijo komunikacijske osvetlitve: "Ko razmišljamo o avtonomni vožnji¹, iščemo načine komuniciranja prek zunanjosti vozila s pomočjo luči. Zadnji del vozila je idealno mesto za to, saj ga vidijo vsa vozila, ki vozijo za njim. Tehnologijo OLED vedno pogosteje uporabljamo kot zaslon, prek katerega lahko komuniciramo z okolico."

“Quote”

 

 

Video title
"
Komunikacijska luč prispeva k večji varnosti v prometu z opozarjanjem drugih udeležencev na mesta nezgod in okvar.
"

 

 

“Quote”

Video title

1 Sistemi delujejo le znotraj sistemskih omejitev in so v pomoč pri vožnji. Za ustrezno pozornost v cestnem prometu je še vedno odgovorna vozeča oseba.

Q6-SUV-etron
Q6-SUV-etron-1

Q6 SUV e-tron

Audi Q6 e-tron električno mobilnost znamke Audi dviga na višjo raven. Prestižni SUV navdušuje z odlično električno zmogljivostjo, naprednim designom in digitalno notranjostjo.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik