Edinstveno oblikovanje v ledu in snegu

Na prireditvi Audi Nines se smučanje in deskanje na snegu predstavita v najbolj spektakularni obliki. Letos je bilo zaradi modela Audi Q4 e-tron navdušenje še večje.

30.11.2021 Avtor: Sebastian Ring  Fotografije: Arhiv Audi

Kontrast med ostrimi robovi in mehkimi površinami na skakalnicah Audi Nines 2021

Audi Q4 e-tron navdihuje: pogled od zgoraj razkriva kontrast med ostrimi robovi in mehkimi površinami na skakalnicah Audi Nines 2021.

 

Nobena druga smučarska ali deskarska prireditev ne posveča toliko pozornosti oblikovanju snežnega parka kot Audi Nines. Že od leta 2008, ko je bil ustanovljen, dogodek vsako leto prinese edinstveno novo postavitev. Enkrat se je robov orjaških skakalnic držal srednjeveški grad iz snega. Drugo leto je zakopan v snegu ležal NLP, zaradi katerega je bil park videti kot prizorišče znanstveno-fantastičnega filma. “Proga je zagotovo edinstvena razlikovalna prednost prireditve Audi Nines,” pravi ustanovitelj Nico Zacek. “Vsako leto skušamo zgraditi snežni park, ki bo predstavljal športni izziv tako smučarjem in deskarjem kot smučarkam in deskarkam. Naš cilj je postaviti najbolj napredno progo v zimskih športih.” Za nekdanjega profesionalca v prostem smučanju sta design in estetika ključna elementa tega podviga.

Video title

“quote”

Nico Zacek

“Vsako leto je naš cilj postaviti najbolj napredno progo,” pravi Nico Zacek, ustanovitelj dogodka in nekdanji profesionalec v prostem smučanju.

Park na ledeniku Plaine Morte v švicarski Crans-Montani

Skoraj štirje tedni dela in 60.000 kubičnih metrov naravnega snega je šlo v postavitev parka brez primere in pristne zimske pravljične dežele na ledeniku Plaine Morte v švicarski Crans-Montani.

“quote”

Za zadnjo edicijo prireditve, ki se je letos odvila v švicarskem zimskem letovišču Crans-Montana, so Nico Zacek in njegova ekipa ubrali popolnoma nov pristop. Z Audijevim oblikovalcem Sebastianom Gehwolfom sta v zasnovo terena vključila oblike modela Audija Q4 e-tron. “Ostri robovi in mehke linije na modelu Audi Q4 e-tron ustvarijo zares močan učinek – ta videz pa smo skušali poustvariti v snežnem parku. S tem v mislih sem se poigral s kontrastom med mehkim in naravnim valovanjem pokrajine in trdimi, tehničnimi robovi snežnega parka,” pove o svojem pristopu tridesetletni oblikovalec podjetja Audi, ki je tudi sam velik ljubitelj športov na prostem. Oblikovalske reference na model Audi Q4 e-tron so posejane po vsem parku; dober primer tega so zareze v snegu, ki spominjajo na sprednje žaromete avta.

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button
Ovire na progi Audi Nines 2021

Ovire na progi Audi Nines 2021 so zlahka dosegle višino enodružinske hiše, visoke so bile tudi do 12 metrov.

Oblikovalec podjetja Audi Sebastian Gehwolf.

“Postavitev je bila zasnovana s ciljem, da bi smučarje in deskarje spodbudila k preseganju svojih meja,” je o svojem delu na progi Audi Nines 2021 povedal oblikovalec podjetja Audi Sebastian Gehwolf.

Na prireditvah prostega sloga, kot je Audi Nines, smučarji in deskarji izvajajo akrobacije, ko se spuščajo po skakalnicah – ali kickerjih, kot jim pravijo v športu – in drogovih (rails). Na tekmovalnem koledarju je vsako leto veliko pomembnih datumov. Toda po zaslugi svojega čara in trajnostnega koncepta Audi Nines izstopa kot vrhunski dogodek. “S konceptom 'Nine Ways to Go Greener’ želimo ozaveščati udeležence. Zmanjševanje odpadkov in promocija trajnostne prehrane sta dve izmed ključnih področij,” pove Zacek in deskarka Anna Gasser se s tem strinja. “Športnikom v zimskih športih sta zelo pomembna trajnost in ohranjanje naravnega sveta, kjer preživimo toliko časa. Zato se vsi trudimo, da bi bil naš življenjski slog čimbolj zelen,” pravi 29-letna svetovna in olimpijska prvakinja. Z veseljem prihaja na Audi Nines, saj je prireditev bolj srečanje kot pa tekmovanje. “Tukaj imamo svobodo, da napnemo svoje ustvarjalne mišice in preizkusimo nove stvari. Nastopajoči imamo tudi besedo pri oblikovanju edinstvene postavitve.”

Popoln terenski park je torej rezultat ekipnega dela. “Velik izziv je bil ustvariti tako ogromno snežno konstrukcijo, ki bi očarala z vseh strani in pritegnila pogled na različne detajle, perspektive, linije in naklone,” pove Audijev oblikovalec Gehwolf. Ekipa dvajsetih članov je s petimi teptalniki snega, tremi buldožerji, dvema motornima žagama in številnimi ročnimi orodji dvanajst dni oblikovala elemente. Na koncu je proga vsebovala dvajset potencialnih skokov, vključno s skakalnico 'stopnica' (step-up), pri kateri doskočišče leži šest metrov višje od odskočišča.

“Quote”

 

 

Video title
Orjaška 'snežna krogla'

S svojim osemmetrskim premerom je orjaška 'snežna krogla' preizkušala ustvarjalnost smučarjev in deskarjev. Lahko so jo preskočili, se je dotaknili med skokom, ali švignili skozi tunel v njenem središču.

 

Zvezda prostega sloga Jesper Tjäder slovi kot kreativni mislec. Zamisel za drogove je bila njegova. “Še nikoli ni oblike snežnega parka navdihnil avtomobil. Medtem ko zareze dodajo zares poseben pečat, pa gladke stene skupaj s čistimi robovi in krivuljami parku zagotovijo popolnoma drugačen občutek, kot smo ga vajeni. In prav to je bistvo, prihodnost prostega sloga je v drugačnosti – stvari je treba vedno malo popestriti,” pravi švedski smučar o postavitvi proge Audi Nines 2021, ki se je zgledovala po modelu Audi Q4 e-tron. Preden so začeli z delom, so s programsko opremo, razvito posebej v ta namen, izračunali točne naklone in polmere za odskoke in doskoke. In rezultat? Športni novinarji so bili navdušeni, v deskarskih revijah so o parku zapisali, da je “vrhunsko igrišče” in “estetska zimska pravljična dežela”. Ali po besedah Nica Zaceka: “Sebastian Gehwolf je ustvaril nekaj preprosto neverjetnega!”

 

 

“Quote”

Video title

Anna Gasser

“Vedno moraš razmišljati naprej in spodbujati napredek.” Olimpijska prvakinja Anna Gasser se rada vrača na Audi Nines.

Anna Gasser v zraku nad središčno skakalnico 'stopnica' (step-up)

Anna Gasser v zraku nad središčno skakalnico 'stopnica' (step-up) – gre za redkejšo obliko skakalnice, pri kateri je doskočišče postavljeno višje od odskočišča.

Ogromna skakalnica in Jesper Tjäder v zraku

Zahvaljujoč ogromnim dimenzijam skakalnice je imel Jesper Tjäder dovolj časa, da je v zraku povezal več obratov in salt.

Jesper Tjäder

Jesper Tjäder, ki je pomagal pri postavitvi proge Audi Nines, je povedal, da “oblike snežnega parka še nikoli doslej ni navdihnil avtomobil.”

audi-q4-social-114 (1)-1
audi-q4-social-114 (1)-1

Audi Q4 e-tron

Snežni park spektakularnega smučarskega in deskarskega dogodka Audi Nines je navdihnil osupljivi kontrast med ostrimi robovi in mehkimi linijami modela Audi Q4 e-tron. Preberite več o novem, povsem električnem SUV-ju.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik