Izbira luči v modelih Audi e-tron GT

Luči pri znamki Audi že dolgo zagotavljajo več od varnosti. So presek med tehnologijo in designom ter odločilno vplivajo na vizualno pojavo vsakega modela Audi. To je še posebej opazno na zunanjosti modelov e-tron GT quattro in RS e-tron GT – po sprednjih in zadnjih lučeh je te modele moč takoj prepoznati.

5.04.2022 Avtor: AUDI AG  Fotografije: Arhiv Audi

Sprednji žarometi modela Audi RS e-tron GT.

 

Žarometi modelov e-tron GT quattro in RS e-tron GT so tridimenzionalne skulpture z dinamičnim značajem in moderno estetiko. Žarometi pri modelu e-tron GT quattro v obliki črke X so na voljo v treh različicah: LED, Matrix LED in laserska luč kot dodatna dolga luč. Dodatna dolga luč je na voljo kot opcija pri obeh serijah e-tron GT, ščiti jo izrazito oblikovan okvir v obliki črke X. Spodnji del žarometa je sestavljen iz ločenih elementov z modro osvetljenimi robovi. Osrednja krila svetlobne grafike dnevne luči tvorijo zgornji del X-a. Grafika dnevne luči deluje tudi kot smernik in je sestavljena iz niza ostro zarisanih kotov, ki ustvarjajo športen videz.

Zadaj se izklesan svetlobni trak razteza po celotni širini modelov e-tron GT. Navzven se razprši v vse večjih segmentih v obliki puščic, s čimer izriše nezmotljiv podpis zadnje luči. V zadnjih lučeh so nameščene LED-diode. Pod svetlobnim trakom sta še dinamična smernika, v spodnjem območju pa zavorna luč.

Značilen svetlobni trak v modelih e-tron GT.

Svetlobni trak po celotni širini zadka modelov e-tron GT se razprši navzven v vse večjih segmentih v obliki puščic, s čimer izriše nezmotljiv podpis zadnje luči.

 

Laser kot dodatna dolga luč

Audi LED-tehnologijo žarometov z dinamičnimi smerniki v modelu e-tron GT quattro zagotavlja kot standardno opremo. Matrični LED-žarometi, ki svetijo z največjo svetlostjo in ob tem ne zaslepijo drugih voznikov zaradi zatemnitve posameznih segmentov, so v modelu e-tron GT quattro na voljo kot opcija, v vrhunskem RS e-tron GT pa so standardna oprema.

Vrhunec ponudbe luči električnih modelov Gran Turismo so matrični LED-žarometi z lasersko svetlobo kot dodatnim dolgim žarkom. Pri hitrosti 70 km/h in višjih se v središču žarometa, med moduloma kratkih in dolgih luči, aktivira laserska točka, ki podvoji doseg dolgih luči. Poleg tega ultrakompakten laserski modul v vsakem žarometu ustvari svetlobni žarek, ki kot reflektor osvetli površine več sto metrov pred vozilom.

Luči električnega Gran Turisma ponujajo dodatno značilnost: dinamične svetlobne učinke na lučeh spredaj in zadaj v funkciji pozdrava ob odhodu od doma in vračanju domov. Pozdrav ob odhodu se začne ob odklepanju avtomobila in ga je navdihnila moč zvočnega vala: osvetlitev posameznih elementov se hitro in močno poveča, preden se za kratek čas umakne in nato drugič zasije na polno.

Video title

“quote”

Srce pomočnika za nočno gledanje je termovizijska kamera, ki zazna toploto, ki jo oddajajo ljudje ali živali.

Srce pomočnika za nočno gledanje je termovizijska kamera, ki zazna toploto, ki jo oddajajo ljudje ali živali.

Ko pomočnik za nočni vid zazna pešca pred avtomobilom, osebo na prikazovalniku označi z rdečo, hkrati se oglasi opozorilni signal.

Ko pomočnik za nočni vid zazna pešca pred avtomobilom, osebo na prikazovalniku označi z rdečo, hkrati se oglasi opozorilni signal.

“quote”

small text

heading

text

button

Večja varnost s pomočnikom za nočni vid

Poleg različnih žarometov je pri modelih e-tron GT opcijsko na voljo tudi pomočnik za nočni vid (Night Vision Assistant). V opcijo je vključena označevalna luč. Pri hitrosti 60 km/h in višjih posamezne LED-diode v matričnih LED-žarometih utripajo, da označijo zaznane pešce in osvetlijo tiste, ki niso na osvetljenih območjih.

Srce pomočnika za nočno gledanje je termovizijska kamera. Ima 24-stopinjski zorni kot, njeno zaščitno okno čisti pralna šoba in se segreva, kadar je hladno. Kot infrardeči sistem za daljave (far infrared system, FIR) se kamera odziva na toploto, ki jo oddajajo ljudje ali živali, da bi jih prikazala na osrednjem zaslonu med instrumenti. Če krmilna enota predvidi nevarnost – ko na primer pešec hodi blizu avtomobila na ulici – osebo označi z rdečo, hkrati se oglasi opozorilni signal. Opozorilo se prikaže tudi na dodatnem projiciranem prikazovalniku pred voznikom. Označevanje in kontrast slike je mogoče nastaviti v MMI.

small text

heading

text

button
Označevalne luči so ena izmed funkcij digitalnih LED-žarometov modela Audi e-tron GT

Matrični LED-žarometi

Matrični LED-žarometi v obeh modelih e-tron GT ustvarjajo dolge svetlobne žarke s svetlobnimi diodami, ki so združene v skupne reflektorje ali leče. Cesto osvetljujejo, ne da bi zaslepili druge udeležence v prometu. Takoj, ko kamera na vetrobranskem steklu zazna druge avtomobile ali mestna območja, krmilna enota posamezne LED diode zatemni ali jih nastavi na nižjo raven. To omogoča več milijonov svetlobnih vzorcev.

Druge svetlobne diode v žarometu Matrix LED prevzamejo funkcijo luči za manevriranje – osvetlijo na primer bočni del sprednjega dela avtomobila pri vzvratni vožnji – pa tudi funkcijo luči za vse vremenske razmere. Ta tehnologija zmanjša bleščanje odbite svetlobe pri slabi vidljivosti in s štirikrat večjim dosegom zagotavlja širšo osvetlitev kot meglenka. Luč za zavoje nastane s premikom žariščne točke svetlobe vzdolž krivulje. Smernik se prediktivno aktivira, tik preden avto prispe v križišče. Žarometi in zadnje luči so opremljeni z dinamičnimi smerniki. Pas LED-diod je zlahka opazen in se sproži v zaporednih segmentih v nekaj milisekundah ter vizualno ustvari svetlobno gibanje v smeri obračanja.

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

 

 

Video title

Izbira luči v modelih Audi e-tron GT

Audi_e-tron_GT_quattro-04
Audi_e-tron_GT_quattro-04

Audi e-tron GT quattro

Skrbno dodelane podrobnosti, izjemna natančnost in vrhunska kakovost: Audi e-tron GT quattro predstavlja strast, s katero pri Audiju razvijamo in izdelujemo avtomobile.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik