Kako umetna inteligenca pomaga pri oblikovanju avtomobilskih platišč

Na poti k preobrazbi v podjetje, ki sloni na podatkih, smo si pri znamki Audi zastavili cilj, da bomo uporabo umetne inteligence razširili na vse oddelke. Z novo razvitim programskim orodjem FelGAN zdaj umetna inteligenca oblikovalcem avtomobilskih platišč pomaga pri iskanju novih virov navdiha.

29.03.2023 Avtor: AUDI AG  Fotografije: Audi Media Center

Ustvarjalni ljudje so vedno na lovu za navdihom. To velja tudi za oblikovalce, ki v oblikovalskem studiu znamke Audi v Ingolstadtu ustvarjajo nove oblike avtomobilskih platišč. Toda kje najti še neodkrite vire navdiha?

"Misli izven okvirjev" (think outside the box) je dobro znano in priljubljeno načelo, ki pa mu v resnici ni tako enostavno slediti. Ljudje se namreč v ustvarjalnem procesu radi zatekamo k tistemu, kar nam je znano. Prav v tem se skriva bistvo programskega orodja FelGAN, ki sta ga razvila oddelka za IT in oblikovanje pri znamki Audi in temelji na umetni inteligenci. Projekt ustvarjalcem omogoča, da črpajo iz tako rekoč neomejenega bazena idej. V interakciji s programskim orodjem lahko odkrivajo motive s povsem novega zornega kota in pridobijo predloge za nove oblike platišč, ki jih lahko vključijo v svoje delo in razvijajo naprej. Orodje FelGAN lahko v trenutku predlaga veliko število fotorealističnih designov platišč ali pa na nov način preoblikuje že obstoječe zasnove.

Orodje Audijevim oblikovalcem tako predstavlja nekakšno vozlišče idej, saj lahko z njim preizkušajo nove različice in izvedbe platišč ter enostavno eksperimentirajo z oblikami, barvami, strukturami in drugimi lastnostmi v realnem času.

 

Video title

“quote”

Predlogi platišč, ki jih ustvari orodje FelGAN, so še bolj uporabni, če so prikazani v merilu.
Predlogi platišč, ki jih ustvari orodje FelGAN, so še bolj uporabni, če so prikazani v merilu.
Oblikovalci in razvijalci si skupaj ogledajo platišče, oblikovano s pomočjo orodja FelGAN.
Oblikovalci in razvijalci si skupaj ogledajo platišče, oblikovano s pomočjo orodja FelGAN.

“quote”

Kako se je umetna inteligenca naučila oblikovati platišča

 

Ime "FelGAN" je skovanka iz nemške besede za platišče (Felge) in kratice GAN (Generative Adversarial Networks, generativne nasprotniške mreže). Gre za vrsto strojnega učenja, pri kateri dve nevronski mreži oziroma dva algoritma tekmujeta kot nasprotnika in v medsebojnem tekmovanju postajata vedno boljša.

Prvi od dveh algoritmov, "generator", ustvari umetne slike določenega motiva, v primeru FelGANa je to avtomobilsko platišče. Drugi algoritem, "diskriminator", si ogleda nabor slik, sestavljen iz fotografij resničnih platišč in slik, ki jih je ustvaril generator. Nato se mora diskriminator odločiti, ali gre za delo generatorja ali fotografijo resničnega platišča. Oba algoritma sta zasnovana tako, da se učita na svojih napakah in se stalno izpopolnjujeta. Po zadostnem številu izvedb so generatorjevi predlogi tako realistični, da jih niti človeško oko ne more več ločiti od fotografij resničnih platišč.

Intuitivni uporabniški vmesnik aplikacije, ki temelji na tehnologiji Streamlit, omogoča kratke razvojne cikle in hitro izmenjavo podatkov med oblikovalsko ekipo in IT-oddelkom. Da se oblikovalcem pri uporabi programske rešitve ni treba zanašati na visoko zmogljivo strojno opremo, se storitve umetne inteligence, ki zahtevajo veliko računalniško moč, izvajajo v oblaku.

 

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button
FelGAN – sodelovanje med oblikovalci in umetno inteligenco

Oblikovalci se pri svojem delu opirajo na predloge orodja FelGAN in jih preoblikujejo v harmonično celostno zasnovo. Pri tem imajo poleg spretnosti ključno vlogo tudi ustvarjalnost in izkušnje.

FelGAN – sodelovanje med oblikovalci in umetno inteligenco

Zasnova platišč pri znamki Audi se začne z algoritmom, uresniči pa z uporabo visokotehnološkega rezkalnika.

FelGAN – sodelovanje med oblikovalci in umetno inteligenco

Oblikovalci pogosto uporabijo le posamezne elemente platišč, ki jih je ustvaril FelGAN.

FelGAN – AI meets design

Na koncu Audijevi strokovnjaki z visokotehnološkim rezkalnikom izdelajo prototip platišča iz plastike ali aluminija.

Sodelovanje med človekom in umetno inteligenco

 

Še ena prednost orodja FelGAN je, da vsakemu designu platišča, ki ga ustvari umetna inteligenca, dodeli matematično vrednost. Te vrednosti, ki jim razvijalci pravijo "DNK", je mogoče kadar koli uporabiti za reprodukcijo designov. Audijevi oblikovalci pa lahko v program naložijo tudi lastne designe platišč in fotografije, ki jim nato posebni algoritmi določijo ustrezne vrednosti DNK.

Oblikovalci pogosto uporabijo le posamezne elemente platišč, ki jih je ustvaril FelGAN, in jih preoblikujejo v harmonično celostno zasnovo, pri čemer odločilno vlogo odigrajo človeška ustvarjalnost in strokovne izkušnje. Na koncu Audijevi strokovnjaki z visokotehnološkim rezkalnim strojem izdelajo prototip platišča iz plastike ali aluminija.

 

 

Inovacije pri znamki Audi

 

Orodje FelGAN sta v celoti razvila oddelek za IT in oblikovalski oddelek pri znamki Audi. S tem dokazujemo svoje strokovno znanje na področju razvoja programske opreme in na področju vznemirljive tehnologije prihodnosti, umetne inteligence.

"V današnjem času podatki podjetjem in zaposlenim prinašajo ogromno dodano vrednost. Zadali smo si cilj, da postanemo podjetje, ki sloni na podatkih, tudi ob pomoči umetne inteligence, ki jo bomo v prihodnje uporabljali na številnih področjih. Naša podatkovna ekipa je vedno na preži za novimi tehnologijami," je ob tem povedal Thomas Knispel, vodja oddelka za strojno učenje in podatkovno znanost pri znamki Audi.

V prihodnosti bi se lahko tehnologija FelGAN razširila v celovito oblikovalsko platformo na osnovi umetne inteligence, ki bi lahko služila kot vir navdiha tudi za oblikovalce z drugih oddelkov. Poleg tega trenutno razvijamo sistem ocenjevanja, v katerem bo umetna inteligenca vsako platišče, ki ga ustvari računalnik, ocenila z vidika njegovega ogljičnega odtisa. FelGAN je torej jasen dokaz, da se podjetje Audi razvija v vse bolj digitalizirano podjetje, ki ga poganjajo podatki.

 

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Daniele Sirigatti z oddelka Design Exterior Innovation pri znamki Audi

Daniele Sirigatti z oddelka Design Exterior Innovation pri znamki Audi.

Oblikovalcu platišč Stefanu Leunissenu pri iskanju navdiha pomaga orodje umetne inteligence FelGAN.

Oblikovalcu platišč Stefanu Leunissenu pri iskanju navdiha pomaga orodje umetne inteligence FelGAN.

Umetna inteligenca v proizvodnji vozil Audi
Umetna inteligenca v proizvodnji vozil Audi

Umetna inteligenca v proizvodnji vozil Audi

Znamka Audi v svojih proizvodnih procesih že uporablja tehnologijo umetne inteligence. Strokovnjaka Rüdiger Eck in Stefan Keckl sta nam razkrila, na kakšen način Audi uporablja umetno inteligenco v proizvodnji in zakaj bodo ljudje tudi v tovarnah prihodnosti ostali nepogrešljivi.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik