Namestitev morske oaze v Piranskem zalivu

Na svetovni dan Zemlje partnerji projekta Uporabimo uporabljeno predstavljamo rezultat našega skupnega prizadevanja za trajnostni napredek, ki odpira novo poglavje v ohranjanju morskega okolja. Pri zavodu YouSea so v Piranskem zalivu uspešno namestili morsko oazo, ki bo kot pilotski projekt služila raziskavam multiplikativnih pozitivnih učinkov na okolje. S tem dejanjem smo sklenili še eno fazo projekta Uporabimo uporabljeno, z zanimanjem pa bomo spremljali njegov razvoj morske oaze tudi v naprej, ko se bodo pokazali njeni pravi rezultati.

22.04.2024 Avtor: Audi Team  Fotografije: Anže Vrabl

AUDI_U~4

 

Projekt Uporabimo uporabljeno smo s partnerjema, vrhunskim oblikovalcem čevljev Mariem Herzogom in Zavodom YouSea zasnovali pred letom dni z namenom poiskati nove možnosti uporabe odsluženih materialov in prinašati pozitivne učinke na okolje. Glavna ideja temelji na ponovni uporabi odsluženih oglasnih transparentov, ki jih je Audi kot dolgoletni partner svetovnega pokala FIS v alpskem smučanju uporabljal na tekmah, in jo dobro izraža slogan projekta "Nekoč del zimskih spektaklov, danes preobraženi v nosilce napredka". Iz njih je v sodelovanju z Mariem Herzogom nastala omejena kolekcija 50 unikatnih potovalnih torb Audi, katerih prispevki od prodaje so namenjeni zavodu YouSea za namestitev in raziskovanje morske oaze v Piranskem zalivu. Tako smo sklenili celoten krog trajnostne rabe materialov: zmanjšali smo število odpadnih materialov, jih ponovno uporabili v novih izdelkih ter našli način, kako lahko z njimi ustvarimo pozitiven vpliv na okolje.

 

Uresničitev dolgoletne vizije Zavoda YouSea

Dr. Irena Fonda, biologinja in soustanoviteljica zavoda YouSea, je že od nekdaj zelo povezana z morjem. Ideja morske oaze, podvodne strukture iz betona, ki bi služila kot zatočišče morskim živalim, se je prvič porodila že pred tridesetimi leti. Zares zaživela pa je letošnjo pomlad, ko so uspešno vlili betonsko strukturo in jo 15. marca tudi namestili na predvideno lokacijo v Piranskem zalivu. Gre za zahteven projekt, saj relativno plitvo slovensko morje na muljni podlagi za prevoz in namestitev take strukture predstavlja velik izziv. Kljub temu so v Zavodu YouSea namestitev uspešno izvedli in že z zanimanjem čakajo prve prebivalce in začetek raziskovanj, kot nam je zaupala dr. Irena Fonda.

Uresničitev dolgoletne vizije Zavoda YouSea

Dr. Irena Fonda, biologinja in soustanoviteljica zavoda YouSea, je že od nekdaj zelo povezana z morjem. Ideja morske oaze, podvodne strukture iz betona, ki bi služila kot zatočišče morskim živalim, se je prvič porodila že pred tridesetimi leti. Zares zaživela pa je letošnjo pomlad, ko so uspešno vlili betonsko strukturo in jo 15. marca tudi namestili na predvideno lokacijo v Piranskem zalivu. Gre za zahteven projekt, saj relativno plitvo slovensko morje na muljni podlag za prevoz in namestitev take strukture predstavlja velik izziv. Kljub temu so v Zavodu YouSea namestitev uspešno izvedli in že z zanimanjem čakajo prve prebivalce in začetek raziskovanj, kot nam je zaupala dr. Irena Fonda.

Video title

“quote”

Uporabimo uporabljeno: vplivanje morske oaze
Vlivanje betonske strukture strukture za morsko oazo v Piranskem zalivu.
Uporabimo uporabljeno: vlivanje morske oaze
Poleg strukturnih je treba pri morski oazi upoštevati tudi biološke vidike: kakšne betone uporabiti, kako zložiti kamenje, da bo struktura privlačna za življenje.
Uporabimo uporabljeno: vlivanje betonske strukture za morsko oazo
Betonska struktura za morsko oazo mora biti dovolj obstojna za morsko okolje.
Uporabimo uporabljeno: vstavljanje kamečkov v betonsko strukturo za morsko oazo
Vse delo pri izdelavi strukture za morsko oazo je bilo izvedeno ročno. Kamenčki niso nametani naključno, ampak premišljeno vstavljeni, saj je treba zagotoviti, da bo struktura privlačna za življenje.
Uporabimo uporabljeno: prevoz morske oaze do lokacije v Piranskem zalivu
Prevoz betonske strukture z Marine Portorož, ki je odstopila prostor za njeno izdelavo, do roba morja, je bil precej zahteven, saj je zaradi oblike nerodna za tovorna vozila.
Uporabimo uporabljeno: prevoz morske oaze do lokacije v Piranskem zalivu
Betonsko strukturo za morsko oazo čaka še zadnji del poti: prevoz po morju do izbrane lokacije v Piranskem zalivu.
Uporabimo uporabljeno: prevoz strukture za morsko oazo
Prevoz strukture za morsko oazo po morju je bil za sodelavce Zavoda YouSea precej stresen, saj bi se zaradi nizke vode lahko ustavila v mulju.
Uporabimo uporabljeno: dr. Irena Fonda nadzoruje prevoz strukture za morsko oazo.

Dr. Irena Fonda iz Zavoda YouSea nadzoruje prevoz in namestitev strukture za morsko oazo. 

Uporabimo uporabljeno: namestitev morske oaze
Strukturo za morsko oazo so po morju prepeljali z več zračnimi baloni, ki so lahko zdržali njeno težo.
Uporabimo uporabljeno: namestitev morske oaze
Kljub izzivom so pri Zavodu YouSea uspešno prepeljali in na  izbrani lokaciji namestili strukturo s pomočjo potapljačev.  Na srečo se tudi ni pogreznila v mulj in že čaka naselitev morskih organizmov.
audi-reuse-fonda-47
audi-reuse-fonda-86

“quote”

Z namestitvijo morske oaze so v Zavodu YouSea uresničili dolgoletno vizijo, ki ne bi bila mogoča brez partnerjev. Ob tej priložnosti je dr. Irena Fonda izrazila hvaležnost za vključitev v projekt Uporabimo uporabljeno in se zahvalila vsem, ki ste z nakupom unikatne torbe iz projekta Uporabimo uporabljeno podprli njihovo vizijo in s tem doprinesli k novim trajnostnim rešitvam v morju. Eden ključnih namenov morske oaze je tudi raziskovanje, kako bo delovala na ponor ogljikovega dioksida in na čiščenje morja ter s tem doprinesla k iskanju rešitev za rastoče izpuste, tudi iz prometa.

 

 

 

 

Unikatne potovalne torbe Audi za dober namen

Delovanje morske oaze lahko podprete z nakupom unikatnih potovalnih torb Audi iz odsluženih oglasnih transparentov. Prvih 11 torb je bilo uspešno prodanih na dobrodelni dražbi ob dnevu oceanov 2023, preostale pa so na voljo za nakup v spletni trgovini na naslovu napredek.si. Z nakupom prispevate k ohranjanju biotske raznovrstnosti v Piranskem zalivu in k trajnostnim rešitvam za čistejše morje.

 
Obiščite spletno trgovino

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Audi_uporabimouporabljeno_foto_AnzeVrabl_1-b_1
Audi_uporabimouporabljeno_foto_AnzeVrabl_1-b_1

Uporabimo uporabljeno

V duhu trajnostnega napredka smo pri znamki Audi v Sloveniji zasnovali projekt Uporabimo uporabljeno, ki odsluženim oglasnim transparentom daje novo življenje: v sodelovanju z oblikovalcem Mariem Herzogom iz njih nastajajo unikatne potovalne torbe. Izkupiček od prodaje je namenjen delovanju morske oaze Zavoda YouSea v Piranskem zalivu.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik