Nova osnova za električno vozno izkušnjo

Audi Q6 e-tron je prvi serijski model znamke Audi, ki temelji na novo razviti električni platformi Premium Platform Electric (PPE) in postavlja nova merila pri dosegu, zmogljivosti polnjenja in oblikovanju.

30.05.2024 Avtor: Patrick Morda  Fotografije: Arhiv Audi, Robert Fischer

Novi Audi Q6 e-tron od strani.

Popolnoma električni modeli serije Audi Q6 e-tron so prva vozila, ki temeljijo na novi električni platformi Premium Platform Electric (PPE). Za znamko Audi je to naslednji korak na poti k povezljivi premijski električni mobilnosti.

 

Z novim povsem električnim modelom Audi Q6 e-tron znamka Audi sistematično širi svojo paleto električnih vozil. Električni SUV navdušuje z zmogljivostjo vožnje in polnjenja, učinkovitostjo, dosegom in izkušnjo v notranjosti. Vse to omogoča platforma, razvita posebej za potrebe električne mobilnosti. Modeli iz serije Audi Q6 e-tron so prvi modeli znamke, ki temeljijo na novi platformi Premium Platform Electric (PPE), ki jo je Audi razvil skupaj s Porschejem.

"Platforma PPE izstopa zaradi svoje visoke prilagodljivosti," navdušeno pove Peter Hirschfeld, ki je odgovoren za marketing modela Audi Q6 e-tron in drugih prihodnjih modelov na tej platformi. Platforma deluje kot modularni sistem, ki omogoča prilagajanje lastnosti, kot so medosna razdalja, širina koloteka in višina vozila, glede na specifične zahteve posameznega vozila. Po Hirschfeldovih besedah platforma PPE predstavlja pomemben napredek v oblikovanju premijske električne mobilnosti in popolnoma uteleša slogan znamke "Prednost je v tehniki."

Ustvarjena za premijsko e‑mobilnost

Razporeditev posameznih sestavnih delov električnega vozila ponuja večjo svobodo kot pri vozilih z notranjim zgorevanjem. "To prinaša vidne in oprijemljive prednosti za naše kupce, na primer v smislu oblikovanja in primernosti za vsakdanjo uporabo," pravi Hirschfeld. Platforma PPE je bila zasnovana s posebnim poudarkom na zunanjosti, tako da omogoča dolge medosne razdalje in kratke previse, značilne za premium segment. "Te značilnosti so trdno zasidrane v genskem zapisu znamke Audi ter izražajo športnost in vrhunski design," doda Hirschfeld.

Dolga medosna razdalja v kombinaciji s tehnologijo električnega pogona omogoča tudi prostornejšo notranjost. "To dobesedno odpira prostor za razvoj novih doživetij, ki jih želimo ponuditi našim kupcem v notranjosti vozila," pravi Hirschfeld. "Moja naloga pri znamki Audi je razmišljati z vidika naših kupcev, njihove potrebe vključiti v razvoj modela in jih uresničiti do začetka prodaje in nato v celotnem življenjskem ciklu vozila."

Video title

“quote”

Tehnična animacija platforme PPE na zaslonu mobilne naprave.

S platformo PPE lahko Audi v različnih segmentih predstavi povsem električne modele z visokimi tehničnimi standardi.

Peter Hirschfeld

Peter Hirschfeld budno spremlja zahteve kupcev, zlasti v zvezi z modelom Audi Q6 e-tron in drugimi povsem električnimi modeli e-tron.

“quote”

Tehnična animacija platforme PPE na zaslonu mobilne naprave.

S platformo PPE lahko Audi v različnih segmentih predstavi povsem električne modele z visokimi tehničnimi standardi.

"
Celotni paket vozila Audi Q6 e-tron, ki temelji na platformi PPE, je resnično impresiven.
"

– Peter Hirschfeld

small text

heading

text

button

Novi Audi Q6 e-tron od strani.

Novi Audi Q6 e-tron je značilni Audijev SUV, ki temelji na platformi PPE. Dolga medosna razdalja in zelo kratka previsa izražajo športnost in vrhunski dizajn.


Razumevanje potreb kupcev

Pri razvoju platforme PPE so imele poleg oblikovanja ključno vlogo še tri lastnosti, ki jih kupci pričakujejo od povsem električnega vozila Audi: doseg, primeren za dolga potovanja, visoka zmogljivost polnjenja in značilna izkušnja vožnje. "Izboljšave baterije in elektromotorjev, ki se uporabljajo v vozilih na platformi PPE, kot je Audi Q6 e-tron, so znatno zmanjšale porabo energije. Hkrati sta se bistveno povečali gostota moči (kilovati na kilogram mase vozila) in gostota navora (njutonmetri na kilogram). Razvijalci in inženirji platforme PPE so raziskali možnosti optimizacije skoraj vseh pomembnih sestavnih delov električnega vozila," pojasnjuje Hirschfeld. Rezultat: novi Audi Q6 e-tron omogoča doseg več kot 620 kilometrov1.

"Ko govorimo o dosegu električnih vozil, moramo v isti sapi omeniti tudi hitrost polnjenja", pravi Hirschfeld. Platforma PPE vključuje 800-voltni električni sistem, ki omogoča, da se Audi Q6 e-tron polni z močjo do 270 kW². Po zaslugi učinkovitega toplotnega upravljanja se visokonapetostna baterija na ustrezno opremljenih polnilnih mestih lahko napolni z 10 na 80 odstotkov² v le nekaj več kot 20 minutah. "Sistem toplotnega upravljanja baterije ne le hladi, ampak jo tudi predhodno pripravi za visoko zmogljivost polnjenja pri nizkih zunanjih temperaturah. Z vozilom Audi Q6 e-tron je polnjenje za doseg več kot 250 kilometrov v približno desetih minutah² tako postalo resničnost."

small text

heading

text

button
Peter Hirschfeld

Za Petra Hirschfelda platfotma PPE predstavlja nov tehnološki mejnik in izraz slogana “Prednost je v tehniki”.

Tehnična animacija širine koloteka na zaslonu mobilne naprave.

Platforma PPE omogoča veliko prilagodljivost pri oblikovanju prihodnjih modelov z vidika širine koloteka, medosne razdalje in oddaljenosti od tal.

Občutek pri vožnji? Tipičen Audi v vseh pogledih!

Kaj pa značilni občutek vožnje z vozili Audi? "V modelu Audi Q6 e-tron ga boste vsekakor občutili," obljublja Hirschfeld, ki ga je sam preizkusil na testnih vožnjah. Poleg vozne izkušnje to vključuje tudi vse pomembnejšo zmogljivost digitalnih storitev in doživetij. "V ta namen smo skupaj s PPE razvili novo elektronsko arhitekturo, imenovano E³ 1.2." Ta arhitektura omogoča visokozmogljivo povezovanje nadzornih enot in domenskih računalnikov ter integracijo številnih zalednih storitev, ki si jih želijo kupci. Najpomembneje pa je, da nova elektronska arhitektura omogoča nove funkcionalnosti in prihodnje inovacije.

Vse to, kar opisuje Hirschfeld, lahko občutite že danes, ko sedete v novi Audi Q6 e-tron. Koncept prikazovanja in upravljanja je bil popolnoma spremenjen, na voljo pa so tudi nove funkcionalnosti in lastnosti, na primer pri navigaciji. E³ zagotavlja brezhibno digitalno izkušnjo v notranjosti vozila. "Ustvarili smo digitalni oder in prostornost notranjosti izrabili za posebna doživetja." Ne le za voznike, ampak tudi za sovoznike, ki lahko v notranjosti vozila Audi Q6 e-tron zdaj uporabljajo lasten zaslon.

"Mislim, da te električna vožnja lahko zasvoji. Celotni paket vozila Audi Q6 e-tron na osnovi PPE – kombinacija podvozja, novih elektromotorjev, vsakodnevne uporabnosti in izkušnje v notranjosti – je resnično impresiven."

“Quote”

 

 

Video title

Tehnična vizualizacija višine vozila na zaslonu mobilne naprave.

Platforma PPE se lahko uporablja za tako imenovana vozila z visokim dnom, kot je Audi Q6 e-tron, pa tudi za prihodnje modele z ravnim dnom, kot je limuzina.

Audi Q6 e-tron od zadaj.

Razvijalci platforme PPE so želeli, da slogan “Prednost je v tehniki” postane oprijemljiva izkušnja – kot v modelu Audi Q6 e-tron.

 

 

“Quote”

Video title

1Doseg znaša od 540 do 625 kilometrov, odvisno od izbrane opreme vozila.

2Polnilni čas baterije, največja zmogljivost polnjenja z enosmernim tokom na visokozmogljivih polnilnih postajah HPC (High Power Charging) in doseg vmesnega polnjenja so bili izračunani v skladu s standardom DIN 70080 in se lahko razlikujejo glede na več različnih dejavnikov, vključno s temperaturo okolja in baterije, uporabo drugih priključkov, značilnih za posamezno državo, uporabo funkcije predpriprave vozila (npr. daljinsko upravljana klimatizacija vozila), zmogljivostjo na polnilni postaji, stanjem napolnjenosti in starostjo baterije. Zmogljivost polnjenja se zmanjšuje s povečevanjem stanja napolnjenosti. Upoštevane so izgube pri polnjenju.

Black-povezave
1920x1080-desktop-PPE-platform-hirschfeld-27024B09-laenderabsprung-P

Občutite prednost v tehniki: novi Audi Q6 e-tron

Odkrijte Audi Q6 e-tron: električni SUV z odličnimi voznimi zmogljivostmi, visoko polnilno močjo in velikim dosegom, napredno tehnologijo luči in digitalno notranjostjo.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik