Nove razsežnosti tehnologije luči

Pri Audiju odkrivamo nove tehnološke razsežnosti avtomobilskih luči. Prvotno so luči vozila v prvi vrsti služile varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu. Z digitalizacijo žarometov in zadnjih luči se ponujajo možnosti, kot jih doslej še nismo poznali: luči postajajo sredstvo zunanje komunikacije in interakcije, individualizirajo dizajn ter kupcem omogočajo nove možnosti oblikovanja in personalizacije.

14.01.2021 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Audi e-tron Sportback 55 quattro - digitalni matrični LED žarometi


Luči so doživele pravi tehnološki preskok: razvoj od halogenskih žarometov prek ksenonskih žarometov do LED-tehnologije v avtomobilih je trajal manj kot dve desetletji. Ti tehnološki mejniki so voznikom prinesli veliko dodano vrednost. Audijeve luči niso skrbele le za vedno boljšo vidljivost, ampak so tudi zaznamovale obraze modelov v vsakem obdobju ter vsakodnevni uporabnosti dodale komunikacijsko in estetsko razsežnost.

"Avto s svetlobnimi signali komunicira s svojo okolico."

S preobrazbo luči sta se hkrati izboljšali osvetlitev in energetska učinkovitost. Sedaj digitali­zacija omogoča še dodaten razcvet inovativnosti in prinaša popolnoma nove oblikovalske možnosti: luči postajajo pametne. Avto s svetlobnimi signali komunicira s svojo okolico. Že leta 2003 je takratni Audi A8 nudil sistem adaptive light z avtomatskim in dinamičnim uravnava­njem višine svetlobnega snopa, še preden je leta 2010 kamera na vetrobranskem steklu zaznavala druge udeležence v prometu. Dve leti pozneje smo svojo inovativnost in vlogo pionirja utrdili z modelom R8: uvedba dinamičnega smernika, s katerim je nakazano menjavo smeri mogoče opaziti že s kotičkom očesa, je predstavljala bistveno višjo raven varnosti – vse do danes. Po premieri v modelu R8 LMX je Audi leta 2017 v luksuzni limuzini A8 predstavil LED-žaromete v HD matrični tehnologiji z laserskimi lučmi kot dodatnimi dolgimi lučmi – to je bila svetovna inovacija med velikoserijskimi modeli. Z digitalizacijo matričnih LED-žarometov pa jim sedaj dodajamo še večjo raznolikost. Digitalne zadnje OLED-luči v novem Q5 od letos odpirajo vrata Car2X-komunikaciji in prvič pri konfiguraciji vozila omogočajo izbiro med novimi dizajni zadnjih luči.

Video title

“quote”

Audi e-tron Sportback 55 quattro

Audi e-tron Sportback 55 quattro

Audi e-tron Sportback 55 quattro
Audi Q5 40 TDI

Audi Q5 40 TDI

Audi Q5 40 TDI

“quote”

small text

heading

text

button

Poleg inteligentnega osvetljevanja cestišča naši avtomobili z markantnimi svetlobnimi grafikami in dinamičnimi svetlobnimi animacijami dobivajo nezamenljiv karakter. Že danes so kupcem opcijsko in glede na model na voljo različne svetlobne grafike, tem pa bo sledilo še več različnih izvedb. Z dinamičnimi smerniki ali učinkovitim uprizarjanjem funkcij Coming Home in Leaving Home pri odklepanju vozila in izstopanju luči odražajo značaj vozila. V prihodnosti bodo tehnologije luči poskrbele za še varnejšo vožnjo, opaznejšo individualnost vsakega modela in učinkovitejšo zunanjo komunikacijo.

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Audi A7 Sportback

Audi A7 Sportback

Audi Q5
Audi Q5

Audi Q5

Naj vaš avto odseva vaš stil. Ob nakupu lahko izbirate med tremi različnimi grafičnimi podobami zadnjih digitalnih OLED-luči.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik