Pametni asistent za električno vožnjo: Audijev načrtovalnik poti za e-tron

Z načrtovalnikom poti so opremljeni vsi popolnoma električni modeli Audi e-tron. Kot del serijske opreme in storitev Audi connect voznikom omogoča preprosto načrto­vanje poti. Pred začetkom potovanja lahko načrt poti naredite prek aplikacije myAudi ali v navigacijskem sistemu vozila. Med vožnjo ste potem lahko pomirjeni, da sistem vedno izbira najhitrejšo pot. Poleg tega vam pomaga z idealnim načrtovanjem postankov za polnjenje – vedno, kadar je cilj zunaj dosega vozila. Razširjeni načrtovalnik poti za e-tron se z novimi algoritmi še bolje prilagaja posebnostim električne vožnje. Z dnevno aktualnimi podatki in individualnimi potmi je njegova vsakodnevna uporabnost še večja.

13.01.2021 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Audijev načrtovalnik poti za e-tron

Kaj vse zmore Audijev načrtovalnik poti za e-tron?

Audijev načrtovalnik poti za e-tron pri modelih z baterijskim električnim pogonom že znanim navigacijskim funkcijam vmesnika Audi MMI (angl. Multi Media Interface) dodaja specifične rešitve za voznike električnih avtomobilov. Poleg tega vozniku pomaga optimalno premagovati izzive električne mobilnosti, še posebej pri srednjih in daljših razdaljah. Načrtovalnik poti za e‑tron izračuna najhitrejšo pot, upošteva prometne podatke, podatke o poti in voznikov način vožnje ter izračuna trajanje postankov za polnjenje in jih vključi v skupni čas vožnje. Uporabnik za posamezne polnilne točke prejme pomembne informacije, kot so polnilna moč, polnilni priključki in vrsta vtiča. Prav tako sistem dinamično prikazuje razpoložljivost, tj. ali so polnilni stebrički trenutno prosti ali zasedeni. Vedno v ospredju: kako najhitreje priti do cilja. Tako lahko na primer na cilj prispete hitreje, če se ustavite dvakrat za kratek čas in polnite z veliko polnilno močjo, kot pa če se ustavite enkrat za dalj časa in polnite z nizko polnilno močjo. Prav tako se za izračun optimalnega skupnega časa vožnje upoštevajo tudi alternativne poti z boljšo polnilno infrastrukturo. Audijev načrtovalnik poti za e-tron daje prednost zmogljivim polnilnim postajam HPC (angl. High Power Charging). Tam lahko npr. visokonapetostno baterijo pri Audiju e-tron Sportback 55 quattro* polnite z enosmernim tokom (DC) do 150 kW. V idealnih pogojih traja polnjenje od 5 do 80 odstotkov kapacitete baterije le okoli pol ure. Potisno sporočilo prek aplikacije myAudi voznika obvesti, ko je doseženo želeno stanje napolnjenosti in je vožnjo mogoče nadaljevati.

Video title

“quote”

“quote”

Audijev načrtovalnik poti za e-tron

Zakaj je Audijev načrtovalnik poti za e-tron tako dragocen?

Od prvega dne je Audi svoje modele e-tron serijsko opremljal z načrtovalnikom poti, ki znamki omogoča konkurenčne prednosti. Ta pomembni pomočnik je v tej obliki neprimerljiv. Storitev je popolnoma integrirana v ekosistem znamke. Načrtovalnik poti je mogoče uporabljati neposred­no v vozilu, za vnaprejšnje načrtovanje pa v aplikaciji myAudi. Tako se lahko na vožnjo z Audijem e-tron začnete pripravljati v udobju doma na mobilnem telefonu in si nato načrt poti brezžično pošljete v avto. Pri tem so tako prek aplikacije myAudi kot v vmesniku Audi MMI v vozilu na voljo dnevno aktualni podatki o polnilnih postajah. Ta celovita ponudba je tako praktična in dragocena zaradi kombinacije načrtovalnika poti za e-tron, individualnega iskanja najustreznejših polnilnih postaj, prikaza vaše lokacije in prikaza dosega na zemljevidu območja okoli vaše lokacije.

Audijev načrtovalnik poti za e-tron

Na kateri tehnologiji temelji Audijev načrtovalnik poti za e-tron?

Načrtovalnik poti za e-tron je na novo razvita programska oprema, ki je bila na začetku integrirana v modularno infotainment platformo generacije MIB 2+. Od leta 2020 tretja generacija modularne infotainment platforme (MIB 3) z desetkrat višjo procesno močjo zagotavlja še boljše funkcije načrtovalnika poti za e-tron. Nov algoritem povečuje vsakodnevno uporabnost razširjenega načrtovalnika poti: dnevno aktualni podatki o možnostih polnjenja in ponudba alternativnih poti, ki so optimalno prilagojene električnim avtomobilom, še bolj pomagajo vozniku. Dnevno aktualni podatki med drugim obsegajo podrobne informacije, kot so možnosti plačila in avtentifikacije, točne podatke o upravljavcih ter eventuelne omejitve dostopa.

Audijev načrtovalnik poti za e-tron

Kako voznik vpliva na Audijev načrtovalnik poti za e-tron?

Sistem pri načrtovanju poti upošteva napolnjenost baterije. Voznik lahko pred začetkom vožnje v aplikaciji nastavi drugačno napolnjenost in s tem pričakovano napolnjenost ob odhodu uporabi za napoved poti. Audijev načrtovalnik poti za e-tron na podlagi prejšnjih voženj upošteva indivi­du­alni način vožnje. Če se ta spremeni, sistem prilagodi svoje izračune. Na načrtovalnik poti vpliva tudi izbira možnosti polnjenja: če voznik uporablja storitev e-tron Charging Service, lahko sistem preferira ustrezne polnilne točke. Seznam polnilnih točk se prek spleta ves čas posodablja in prikazuje najnovejše stanje. Po koncu vožnje navigacijska funkcija Last Mile aplikacije myAudi izračuna preostalo razdaljo do končnega cilja. Vsi znani elementi in funkcije navigacijskega sistema ostajajo nespremenjeni: alternativne poti, izogibanje različnim kategorijam cest, kot so avtoceste ali regionalne ceste, vnos dodatnih ciljev ali upoštevanje poti z obvezno cestnino v posameznih državah.

small text

heading

text

button

Audi e-tron

Na katerih trgih je mogoče uporabljati Audijev načrtovalnik poti za e-tron?

Na voljo je v vseh Audijevih prodajnih regijah. Načrtovalniku poti za e-tron v Evropi še zlasti koristi Audijeva dobro razvejana storitvena mreža e-tron Charging Service, ki trenutno vključuje pribl. 180.000 javnih polnilnih točk. In kar je pri tem še posebej praktično: z eno samo polnilno kartico lahko imetnik polni v 26 evropskih državah po cenah, ki so enotne za vso državo.

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Audi e-tron
Audi e-tron

Audi e-tron

Popolnoma električen športni terenec, ki se lahkotno giblje po cestah, pa tudi izven utrjenih poti.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik