"Prihodnost ni izoblikovana. Na nas je, da jo ustvarimo"

Umetnik Andrés Reisinger je po navdihu konceptnega vozila Audi grandsphere zasnoval izkustveno digitalno umetniško delo, ki je bilo predstavljeno na lanskem sejmu Design Miami/. V pogovoru nam je povedal več o nastanku svoje umetnine in nam pojasnil pomen njenih slikovitih sanjskih pokrajin.

31.01.2023 Avtor: Nadia Riaz-Ahmed  Fotografije: Michael Krosny, Reisinger Studio

Gospod Reisinger, ste v samem vrhu najboljših digitalnih umetnikov današnjega časa. Kako se je začela vaša oblikovalska kariera?

Ko sem bil še zelo mlad, so vsi moji prijatelji igrali videoigre, jaz pa nisem želel zapravljati časa z igranjem tujih vlog. Želel sem ustvariti svoj svet. Ker sem sanjač. Zato sem že v zgodnji mladosti začel raziskovati digitalno programsko opremo, ustvarjati lastne prostore in svoje videnje stvari prenašati v resničnost.


Imate zdaj, ko ste stari 32 let, drugačen pogled?

Dobre vizije se vedno spreminjajo. Vse se vedno spreminja. Nič ne miruje. Če nekaj miruje, bo propadlo. Le vizija, ki se razvija, je lahko trajna. Prilagaja se temu, kar si – z vsemi energijami in frekvencami, ki te obkrožajo. Kot umetnik se odkrivam skozi svojo umetnost. Ker še zdaj ne vem, kdo sem. Vsakič, ko nekaj ustvarim, izvem nekaj o sebi. To je moj glavni namen pri ustvarjanju.


Je to tisto, kar vas pri ustvarjanju najbolj vznemirja, odkrivanje samega sebe?

Uživam ob misli, da lahko moja umetnost, pa naj gre za instalacijo ali razstavo, nekomu spremeni dan, za nekaj časa prekine njegovo rutino, v njem prižge majhno iskro ali ga za trenutek prisili k razmišljanju o nečem drugem. To je velika vrednost umetnosti, oblikovanja in vsega, kar je ustvarjalnega. In če lahko s svojo umetnostjo navdihujem ljudi, potem sem dosegel končni cilj ustvarjanja.

 

Video title

“quote”

Sedež konceptnega vozila Audi grandsphere v pokončnem položaju.
Med glavnimi elementi Reisingerjevega dela so sedeži konceptnega vozila Audi grandsphere¹. Zasnovani so za udobje prvega razreda in prostornost v notranjosti vozila, njihov položaj pa je prilagojen načinu vožnje².
Ozadje umetniškega dela Andrésa Reisingerja.
Z uporabo tekstur, oblik in svetlobe Reisinger ustvarja navidezno nadrealističen prostor, ki briše meje med resničnostjo in domišljijo ter dokazuje, da je tehnologija lahko doživetje.

“quote”

"
Spodbuja željo po lovljenju neskončnih možnosti jutrišnjega dne.
"

Andrés Reisinger

small text

heading

text

button

Kaj je glavna ideja v ozadju umetniškega dela, ki ste ga ustvarili z znamko Audi?

Umetniško delo upodablja potek dneva. Vsak prizor se razvija med cikli, od jutra do sončnega zahoda in noči. Je analogija za spreminjanje vzdušja. Umetniško delo torej opeva potek časa in spremembe svetlobe ter zelo subtilne barve, ki jih ustvarja gibanje sonca. Z minevanjem časa film prikazuje zelo specifične in čudovite, subtilne stvari, ki se običajno odvijajo v življenju in jim ne posvečamo toliko časa. Spodbuja željo po raziskovanju in opazovanju sveta ter lovljenju neskončnih možnosti jutrišnjega dne, ki se skriva za obzorjem.


Širjenje obzorij je tudi namen konceptnega vozila Audi grandsphere¹. Na kakšen način vas je konceptni avtomobil Audi grandsphere¹ navdihnil pri ustvarjanju digitalne umetnine?

Po mojem razumevanju konceptno vozilo Audi grandsphere¹ ni toliko povezano z vožnjo kot pa z doživetji, tako digitalnimi kot osebnimi. Spomnim se, da je bil prvotni navdih zamisel, da se lahko vozimo in hkrati zaradi samodejne vožnje² opazujemo okolico in pokrajino. To idejo sem nato strnil v idejo lepote trenutka, ki ga simbolizira svetloba, sonce. Poleg tega so me trije različni položaji sedežev navdihnili, da sem posnemal potek dneva: pri dnevni svetlobi so v pokončnem položaju, ob sončnem zahodu so nagnjeni nazaj in ob zori so ležeči. Ustvarili smo analogijo. Prizor, s katerim se najbolj identificiram, pa je prizor ogledala v sobi, ki v notranjosti odseva zunanjost. Vidite lahko sfero, ki ima strop, vendar se v ogledalu zrcali nebo. Všeč mi je ideja o povezavi med zunanjostjo in notranjostjo.

 

small text

heading

text

button
Arhitekturni element umetniškega dela Andrésa Reisingerja.
Andrés Reisinger je v svoj virtualni svet arhitekture in barv prenesel potopitveni doživljajski svet konceptnega vozila Audi grandsphere¹.
Portret Andrésa Reisingerja, ki sedi na barskem stolu.
Andrés Reisinger si je že od malih nog želel ustvariti svoj svet. S svojo umetnostjo še vedno odkriva samega sebe. Pravi, da vsakič, ko nekaj ustvari, izve nekaj več o sebi.

“Quote”

 

 

Video title
"
Gre za poklon majhnim, vsakdanjim trenutkom, ki sestavljajo življenje.
"

Andrés Reisinger

 

HubSpot Video

 

Kakšno sporočilo želite z njim posredovati?

Z vidika umetnika bi lahko razložil, kako ustvarjam podatke ali kako jih uprizarjam, vendar z besedami težko izrazim, kaj umetniško delo sporoča. Govori samo zase. Rekel pa bi, da umetniško delo časti življenje. Gre za poklon majhnim, vsakdanjim trenutkom, ki sestavljajo življenje. Širi obzorja, spodbuja domišljijo in ponuja drugačen pogled na stvari. Tu je čudovita podobnost s konceptnim vozilom Audi grandsphere¹, ki napoveduje, kako bomo živeli v prihodnosti; kako bomo potovali in med vožnjo po mestih, pokrajinah in svetu doživljali pomembne izkušnje. Prihodnost še ni izoblikovana, je polna priložnosti. Na nas je, da jo ustvarimo.

 

 

1 Prikazano je konceptno vozilo in ni dostopno kot serijski model.
2 Prikazane funkcije avtonomne vožnje so trenutno v razvoju, niso dostopne v serijskih modelih in delujejo le znotraj sistemskih omejitev. Vsi možni načini uporabe tehničnih sistemov in funkcij so konceptualne možnosti ter so odvisni od zakonskih omejitev v posameznih državah.

 

 

“Quote”

Video title

Modro polnočno nebo se zrcali v elementu umetniškega dela Andrésa Reisingerja.
Umetniško delo prikazuje potek časa, spremembe svetlobe in subtilne barve, ki jih ustvarja gibanje sonca. Ogledalo v notranjosti odseva zunanjost.
Sedež konceptnega vozila Audi grandsphere¹ v udobnem položaju.
Reisinger je po navdihu treh različnih položajev sedežev konceptnega vozila Audi grandsphere¹ posnemal potek dneva: pokončni položaj pri dnevni svetlobi, nagnjeni ob sončnem zahodu in ležeči ob zori.

2022-12-oblikovalec_med_svetovoma-thumbnail
2022-12-oblikovalec_med_svetovoma-thumbnail

Oblikovalec med dvema svetovoma

Umetnik in oblikovalec Andrés Reisinger je eden najbolj revolucionarnih ustvarjalcev našega časa. Po navdihu konceptnega vozila Audi grandsphere je ustvaril digitalno instalacijo, ki briše meje med resničnostjo in domišljijo.

Preberite več

Morda bi vas zanimali tudi članki:

2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik