Pripravljeni na prihodnost z načrtom digitalizacije Audijeve akademije

Audijeva akademija s svojim širokim naborom kvalifikacij na področju digitalizacije Audijeve zaposlene pripravlja na prihodnost.

4.03.2021 Avtor: Benjamin Seibring  Ilustracije: Boris Schmitz

Pandemija koronavirusne bolezni in delo od doma nas nista prisilila le v nenadno preusmeritev na virtualne oblike sodelovanja, kot so sestanki po Skype-u ali MS Teams, ampak sta nas soočila z mnogimi vprašanji. Kako lahko učinkovito vodim Skype konference, kako lahko doma načrtujem delovni dan? V zadnjem letu si zaposleni po vsem svetu, tudi pri Audiju, zastavljamo enaka vprašanja. Pri Audiju nam pri iskanju odgovorov in načrtovanju poti v prihodnost pomaga Audijeva akademija s širokim znanjem. Vse to je del 360-stopinjskega pristopa k digitalizaciji, ki se uporablja v vseh oddelkih in vseh členih vrednostne verige.

 

Digitalna transformacija v visoki prestavi

Samo v letu 2019 so Audijevi zaposleni v Evropi vložili več kot 200.000 ur v nadaljnje izobraževanje na strateško pomembnih področjih za prihodnost. Digitalnemu izpopolnjevanju je bilo namenjenih več kot 40.000 ur. Frank Henke, vodja oddelka za razvoj veščin, masovnih podatkov (Big Data), IT, procesov in razvoja novih poslov, pojasnjuje, kaj to pomeni: »Kvalifikacije Audijeve akademije na področju digitalizacije zajemajo vse od razvoja programske opreme in masovnih podatkov, avtomatizacije, do novega načina dela in digitalnega voditeljstva. Od udeležencev izobraževanja je odvisno, na kaj se želijo osredotočiti.« Akademija Audi ponuja osnovne tečaje, kot so uporaba storitev Office 365 ali veščine za nov način dela, ki jih potrebujejo zaposleni v vseh oddelkih. Podjetje pa za preobrazbo potrebuje tudi usposobljene IT-strokovnjake na področjih, kot so razvoj oblačnih storitev ter informacijska in avtomobilska varnost. Zato Audijeva akademija omogoča tudi certifikate iz teh področij. Navsezadnje digitalizacija vpliva na vse v podjetju. »Smo v procesu preobrazbe avtomobilske industrije. Digitalizacija je skupaj z električno mobilnostjo in alternativnimi pogoni ključna za prihodnost naše industrije. Želimo voditi vsakega zaposlenega in mu pomagati na njegovi poti v prihodnost. Digitalizacija ne vpliva le na spremembo vsebin tečajev, temveč tudi na način učenja. Na Audijevi akademiji smo sprejeli kombinirano učenje, to je kombinacijo poučevanja v živo in virtualnega učenja, že veliko pred pandemijo,« pojasnjuje Dagmar Konrad, vodja Audijeve akademije.

Video title

“quote”

“quote”

Certifikacijski programi v Audijevi akademiji uporabljajo mešano učenje – kombinacijo poučevanja »v živo« in virtualnega učenja.

Razvoj programske opreme s praktičnim pomenom

Delovni program in univerzitetni modul o osnovah razvoja programske opreme, ki se usklajujeta v partnerstvu z Inštitutom za akademsko nadaljnje izobraževanje (Institut für Akademische Weiterbildung, IAW) na Univerzi za tehnologijo v Ingolstadtu, prav tako temeljita na kombiniranem učenju. V osemmesečnem programu certificiranja udeleženci pridobijo dobro podlago za razvoj programske opreme. »Namen ni le študente naučiti programiranja v Pythonu, temveč jim dati tudi vpogled v različne faze razvoja programske opreme. Po zaključenem tečaju bi moral vsak udeleženec znati programirati aplikacije,« pravi Doris Hertrampf, vodja Audijeve akademije, ki je odgovorna za tečaj. Poudarja pomen sodelovanja podjetja z univerzo: »Tesno sodelujemo z ingolstadstsko Univerzo za tehnologijo. Osebni moduli se na primer izvajajo v univerzitetnem kampusu.« Zaradi mešanih učnih modulov je med samostojnim učenjem manj obiskov razreda v živo, zato se je lažje učiti ob delu.

V tečajih data.camp Audijevi zaposleni pridobijo napredna IT-znanja za reševanje specifičnih problemov rešitev mobilnosti v prihodnosti.

Usposabljanje za masovne podatke v oddaljenem načinu

Audijeva akademija sodeluje tudi z drugimi nemškimi in mednarodnimi univerzami ter ponudniki spletnega učenja. Dober primer je program certificiranja data.camp. Ta program zaposlenim omogoča, da pridobijo napredne informacijske veščine za reševanje težav, ki so značilne za prihodnje rešitve mobilnosti. Gradiva se osredotočajo na teme, kot sta pametna analitika in umetna inteligenca. Udacity iz Silicijeve doline je še ena spletna platforma, ki uporabnikom omogoča, da svoje znanje poglobijo s samostojnim učenjem v svojem tempu. Tečaji trajajo od štiri do šest mesecev. Predavanja dopolnjujejo vaje, pa tudi osebno in spletno učenje na Audijevi akademiji. Bastian Denk je pospeševalec učenja za področja, povezana z masovnimi podatki. Pred približno enim letom se je pridružil ekipi data.camp: »Vsa naša prizadevanja so namenjena pridobivanju znanja za uporabo masovnih podatkov, zato smo potrebe po novih tehnologijah in učnih konceptih raziskovali na terenu. Rezultat je kvalifikacijski program, ki obsega tako osvajanje osnovnih veščin, ki jih potrebuje poslovni analitik, usposabljanje za podatkovnega analitika, pa vse do naprednega tečaja za inženirja strojnega učenja.« Najzahtevnejša stopnja je kvalifikacija inženirja za samovozeča vozila. Na tem tečaju udeleženci preizkusijo svojo kodo v realnih pogojih. Z daljinskim vodenjem programov na prototipu samovozečega avtomobila ocenjujejo zmogljivost svoje kode, ko vozilo s polno hitrostjo vozi po testni stezi v Kaliforniji, zasnovani posebej za ta tečaj. Od leta 2017 je približno 550 Audijevih zaposlenih že uspešno opravilo spletne tečaje Udacity.

small text

heading

text

button

Pridobitev digitalnih vodstvenih veščin

Za vse Audijeve zaposlene, ki ne poznajo razlike med razvojem programske opreme in masovnimi podatki, bo Audijeva akademija od leta 2021 naprej v svoj portfelj dodala novo spletno učno platformo. Z Masterplanovo visokokakovostno učno vsebino se bodo lahko tudi začetniki podali v svet bitov in bajtov. Poleg tehničnih tem, kot so eksponentne tehnologije in oblačna arhitektura, so v programu tudi celovita učna gradiva o zelo aktualnih temah, kot sta digitalno voditeljstvo in novi načini dela. Masterplan dopolnjuje obstoječo ponudbo nadaljnjega izobraževanja na Audijevi akademiji. Uporabniki se lahko na platformi naučijo različnih tujih jezikov, skrbijo za osebni razvoj ali pridobijo socialne in podjetniške veščine. Teme segajo od upravljanja dela od doma do vodenja virtualnih konferenc. Programi certificiranja za strokovnjake in vodstvene delavce vključujejo tudi dele, ki se izvajajo digitalno. Razviti so bili novi tečaji, vključno s tem, kako voditi ekipe na daljavo ali v kriznih razmerah, da bi posredovali in okrepili veščine, potrebne v teh zahtevnih časih. Veliko osebnih tečajev je bilo objavljenih na spletu.

Platforma »Audi spaces« je virtualni svet. Udeleženci izobraževanj se srečujejo z avatarji v 3D-sobi, izmenjujejo ideje na digitalnih sestankih in uporabljajo metode viharjenja možganov na interaktivnih tablah.

Učenje v virtualnem prostoru

Tečaji o novih načinih dela se vse pogosteje izvajajo na platformi »Audi spaces« (navidezni 3D-svet za učenje in delo). Ta platforma, zasnovana posebej za Audijevo akademijo, je zdaj na voljo vsem zaposlenim v Nemčiji in spominja na računalniško igro. Udeleženci se lahko srečujejo z avatarji v 3D-prostoru, izmenjujejo ideje na virtualnih srečanjih in iščejo nove ideje z metodami viharjenja možganov s pomočjo interaktivnih tabel. Prilagodljivi liki se premikajo, komunicirajo in se pogovarjajo – tako kot v resničnem svetu. Skupine zaposlenih lahko na svojih računalnikih dobijo navodila »živih« učiteljev ob predhodno predvidenih urah. Tisti, ki se raje učijo samostojno, pa lahko na »Audi spaces« izkoristijo tudi vnaprej pripravljena 3D-učna gradiva, kjer koli in kadar koli.

V Audijevih programih poklicnega usposabljanja, s katerimi udeleženci spoznavajo teoretična načela in praktične veščine, je vse večji poudarek na IT-znanjih.

Usposabljanje z digitalnimi učnimi vodiči

Audijevi zaposleni niso edini, ki že delajo in se učijo virtualno. Tako se uvajajo tudi pripravniki. Mlajši zaposleni dobijo tablice iPad z digitalnimi učnimi vodiči z odprtokodno učno platformo Moodle, ki jih naložijo učitelji. Susanne Resnik, vodja pripravništva za specializirano informacijsko tehnologijo in mehatroniko na Audijevi akademiji, meni, da to prinaša številne dodatne prednosti: »Priložnosti samostojnega študija povezujemo s svobodnostjo mobilnega učenja. Cilj je pripravnike pripraviti na vseživljenjsko učenje, da bodo lahko po začetnih smernicah digitalno in povsem samostojno pridobivali veščine.« Audi pri vsebini tečajev močno poudarja industrijo 4.0. V 17 programih poklicnega usposabljanja za prihodnost, ki segajo od programa tehnika mehatronike, elektrotehnika, specializiranega za avtomatizacijsko tehnologijo, do strokovnjaka za informacijsko tehnologijo, je vse večji poudarek na strokovnem znanju IT. Udeleženci pa pridobijo pravilno kombinacijo poznavanja teoretičnih načel in praktičnih veščin.

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

Program vajeništva za IT-strokovnjake je bil na primer posebej prilagojen potrebam podjetja. »Opis delovnega mesta razširjamo, da bo vključeval tudi veščine električarja. Dodatna kvalifikacija za industrijskega tehnika poleg IT-znanja omogoča razumevanje delovanja tovarn. Ponujamo tudi dodatne kvalifikacije za digitalna omrežja za inženirje mehatronike. Učijo jih mreženja sistemov in njihove integracije v informacijsko infrastrukturo,« pojasnjuje Susanne Resnik. Letos se je 60 Audijevih strokovnjakov začelo izobraževati pri Audiju, prvih 12 asistentov za upravljanje digitalizacije pa je v letu 2020 začelo s pripravništvom. »Od leta 2021 naprej bomo ponujali tudi program za informacijsko specializacijo na področju analize podatkov in procesov. Osredotočamo se na kariere na področju IT, bolj tradicionalne poklice pa dopolnjujemo z IT-znanji,« pravi Susanne Resnik.

 

Audijeva akademija kot vstopna točka za vse, kar je povezano z usposabljanjem in nadaljevanjem izobraževanja v podjetju, zaposlene spodbuja, da se vključijo v vse vidike industrije 4.0. Ponudbe certifikatov morajo biti zato ciljno usmerjene in trajnostne. Na ta način Audi svojim zaposlenim pomaga pri še boljšem opravljanju njihovih trenutnih del, pa tudi pri usposabljanju za prevzem specifičnih novih vlog. Usposabljanje na delovnem mestu z uporabo mešanih učnih formatov – tj. kombinacija poučevanja »v živo« in digitalnega učenja – omogoča in lajša dostop do povsem novih veščin. Zaposleni iz vseh oddelkov lahko tako pridobijo IT-znanja in jih vpeljejo v vsakodnevno delo, hkrati pa Audi pripravnike že pripravlja na digitalna delovna mesta. Vse to kaže, da je Audijeva preobrazba v digitalno avtomobilsko podjetje v polnem teku.

 

 

“Quote”

Video title

Audi RS e-tron GT
Audi RS e-tron GT

Prihodnost je način razmišljanja

Oglejte si, kako Audi oblikuje mobilnost prihodnosti. Povsem električni e-tron GT, OLED tehnologija, Audi Sport in še vrsta drugih zanimivosti.

 

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik