Regenerativni design: Audi na Design Shanghai 2021

Audi je na enem vodilnih oblikovalskih dogodkov Design Shanghai predstavil oblikovalske dosežke, usmerjene v prihodnost – z Audijem e-tron GT quattro in skupno predstavitvijo z oblikovalko Stello McCartney.

14.06.2021 Avtor: AUDI AG  Fotografije: Arhiv Audi

Sejem Design Shanghai predstavlja eno najpomembnejših stičišč oblikovalske panoge v Aziji in je nepogrešljiv dogodek za oblikovalce, podjetja in znamke, ki nastopajo na azijskih trgih, pa tudi za vse ljubitelje dobrega designa. Audi se je sejmu tudi letos pridružil kot glavni sponzor. Starejši podpredsednik, odgovoren za znamko Audi, Henrik Wenders je ob tem povedal, da gre za povsem logičen korak. »Tema letošnjega sejma, 'Regenerativni design prihaja na Kitajsko – in v svet', je bila znamki Audi pisana na kožo. Znamka štirih krogov že od nekdaj slovi po izjemnem designu, hkrati pa je trdno zavezana trajnosti.« 

Audi je obiskovalcem sejma predstavil model Audi e-tron GT quattro, ki v najlepši obliki prikazuje simbiozo trajnosti in naprednega designa. Tako stojnica kot instalacija pred razstavnim prostorom, kjer smo razstavljali v partnerstvu z modno oblikovalko Stello McCartney, sta pritegnili veliko zanimanja. Oblikovalka, ki je igrala pomembno vlogo že pri svetovni premieri Audija e-tron GT, tako kot Audi pri svojih izdelkih uporablja inovativne materiale z majhnim vplivom na okolje. V skladu s temo 'regenerativnega designa', ki se v osnovi zavzema za družbeno odgovorno oblikovanje, sta Audi in Stella McCartney obiskovalcem omogočila vpogled v to, kako si modna in avtomobilska industrija prizadevata za večjo trajnost.

Video title

“quote”

Audijeva instalacija pred vhodom na sejem.

Audijeva instalacija pred vhodom na sejem, kjer so obiskovalci lahko izvedeli več o uporabi bolj trajnostnih materialov.

Na sejmu Design Shanghai 2021: Obiskovalci si ogledujejo slike velikega formata in so tako popolnoma poglobljeni v svet Audija.

Audi se je na sejmu predstavil v multimedijski obliki.

Obiskovalci na Audijevi stojnici.

Veliko zanimanje na Audijevi stojnici.

Pogled na vhodni del prizorišča sejma Design Shanghai 2021.

Design Shanghai je eden najpomembnejših oblikovalskih dogodkov v Aziji.

Kitajska oblikovalka Licheng Ling v Audijevi instalaciji.

Kitajska oblikovalka Licheng Ling v instalaciji, s katero smo v partnerstvu s Stello McCartney predstavili uporabo recikliranih materialov.

“quote”

"
Znamka Audi že od nekdaj slovi po izjemnem designu, hkrati pa je trdno zavezana trajnosti.
"

- Henrik Wenders

small text

heading

text

button

Audijeva stojnica z Audijem e-tron GT quattro in dvema torbama iz kolekcije Falabella Go collection Stelle McCartney.

Audi na svoji stojnici prikazuje kreaciji iz kolekcije Falabella Go collection oblikovalke Stelle McCartney, narejene iz materiala ECONYL, ki je uporabljen tudi v nekaterih delih notranjosti Audija e-tron GT quattro.

Stella McCartney je v Šanghaju predstavila dva izdelka iz kolekcije Falabella Go collection, ki sta bila ustvarjena iz regeneriranega najlona ECONYL. Material, ki ga izdelujejo v družbi AquafilSLO (del italijanske multinacionalke Aquafil, ki posluje v Sloveniji), vsebuje 100-odstotno regenerirana najlonska vlakna, pridobljena iz proizvodnih odpadkov, ostankov tkanin in preprog ter starih ribiških mrež. Reciklirano prejo ECONYL poleg drugih trajnostnih materialov uporablja tudi Audi v preprogah in talnih oblogah novega Audija e-tron GT quattro, na sejmu pa je služil tudi kot ogrodje razstavnega prostora okoli Gran Turisma.

Pred vhodom na sejem so se lahko obiskovalci sprehodili skozi posebno instalacijo in izvedeli več o proizvodnji vlaken ECONYL ter o podobnostih med Stello McCartney in Audijem pri uporabi materialov, ki so sestavni del poti do ogljične nevtralnosti.

Poleg preprog iz vlaken ECONYL so v notranjosti Audija e-tron GT uporabljeni tudi drugi trajnostni materiali. V opcijskem paketu brez usnja lahko kupci na primer izbirajo športne sedeže v kombinaciji umetnega usnja s tekstilom Kaskade ali z mešanico umetnega usnja z mikrovlakni Dinamica. Prevleke so v obeh primerih večinoma iz poliesterskih vlaken, ki so narejene iz recikliranih PET-plastenk, tekstila in tekstilnih ostankov. 

 

 

Prizadevanje za bolj trajnostno delovanje ni več obstranska tema, niti na Kitajskem. Koordinator oddelka za oblikovanje notranjosti Yunzhou Wu in vodja oddelka za inovacije Yu (Scott) Zhao pri Audi Kitajska sta govorila o trajnosti kot globalnem trendu, ki vse bolj stopa v ospredje tudi na Kitajskem. Predstavila sta, kako avtomobilski design pri Audiju uresničuje načela trajnosti v obliki vozila, pri izbiri materialov, pa tudi v samem postopku oblikovanja.

Sodelovanje na sejmu Design Shanghai je še en dokaz o preobrazbi podjetja v ponudnika trajnostne mobilnosti. Z modeli Audi e-tron GT in različnimi verzijami Audija Q4 e-tron se bo v letu 2021 Audijev električni portfelj razširil na sedem modelov, do leta 2025 pa načrtujemo, da bo v ponudbi že 20 popolnoma električnih avtomobilov.

small text

heading

text

button
Instalacija na Audijevem sejmu se odraža na barvi avtomobila.

Odsev ECONYL instalacije na Audijevi stojnici v barvi avtomobila.

Pogled na instalacijo iz notranjosti Audija e-tron GT quattro.

Pogled na instalacijo iz notranjosti Audija e-tron GT quattro.

ECONYLⓇ od blizu.

ECONYL od blizu.

Sedež Audija e-tron GT quattro

Brez usnja in kakovostno: pogled v notranjost razstavljenega vozila.

Audi e-tron GT quattro na sejmu Design Shanghai.

Težnja k večji trajnosti je vidna tudi v zunanjih oblikah vozila.

Yonzhou Wu, koordinator notranje opreme pri družbi Audi Kitajska med predstavitvijo.

Yonzhou Wu, koordinator oddelka za notranje oblikovanje pri družbi Audi Kitajska.

Yu (Scott) Zhao, vodja oddelka za inovacije pri družbi Audi Kitajska med predstavitvijo.

Yu (Scott) Zhao, vodja oddelka za inovacije pri družbi Audi Kitajska.

Yu (Scott) Zhao, vodja oddelka za inovacije in Yunzhou Wu, vodja oddelka za notranje oblikovanje (Audi Kitajska) z vplivnico Licheng Ling pri Audiju e-tron GT quattro.

Yu (Scott) Zhao, vodja oddelka za inovacije in Yunzhou Wu, vodja oddelka za notranje oblikovanje (Audi Kitajska) z oblikovalko Licheng Ling pri Audiju e-tron GT quattro.

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

2021-02-Audi-Marc Lichte interview-1
2021-02-Audi-Marc Lichte interview

Marc Lichte: “Estetika izvira iz učinkovitosti”

Z Marcom Lichtejem, vodjo designa pri Audiju, smo se pogovarjali o zasnovi in pomenu novega Audija e-tron GT, ki predstavlja osnovo za design prihodnjih električnih modelov.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik