Tehnologija, ki spreminja izkušnjo vožnje

Znamka Audi ponuja številne funkcije, ki vožnjo z avtomobilom spreminjajo v posebno doživetje. Po besedah Ellade Kaufhold tehnologija virtualne resničnosti holoride temeljito spreminja izkušnjo osebne mobilnosti.

29.11.2023 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Ellada Kaufhold se v smehu spominja časov, ko je bila še otrok, in prizna, da se njenima staršema ni bilo najbolj prijetno voziti z njo. "Na zadnjem sedežu sem bila pogosto nestrpna, tudi na najkrajših vožnjah sem ju spraševala: 'Smo že prispeli?'" Knjiga ali pametni telefon nista prišla v poštev. "V avtu nisem mogla brati ali gledati videoposnetkov, ne da bi mi bilo slabo," pove.

Danes, ko potuje na zadnjem sedežu vozila Audi, opremljenega s tehnologijo holoride, teh težav nima več. Holoride, tehnološko zagonsko podjetje, ki ga je soustanovil Audi, z uporabo virtualne resničnosti vožnjo spreminja v doživetje in tako odpravlja dolgčas, obenem pa tudi potovalno slabost.

"Holoride vsebino prilagaja gibanju avtomobila, kar potnikom daje občutek popolne potopitve v virtualno resničnost," pojasnjuje Ellada Kaufhold, ki je odgovorna za vsebine sistema holoride pri znamki Audi. "Vse več modelov na trgu je opremljenih s potrebnim vmesnikom," dodaja. Potrebno opremo, ki vključuje očala za navidezno resničnost in krmilnik, je mogoče naročiti neposredno pri podjetju holoride ali pri Audijevih partnerjih v Nemčiji in Avstriji, z načrti za širitev na druge trge v bližnji prihodnosti.

Video title

“quote”

Portret Ellade Kaufhold.

Ellada Kaufhold je pri podjetju Audi zaposlena že šest let, od avgusta 2022 pa je kot skrbnica storitev odgovorna za tehnološko zagonsko podjetje holoride, ki ga je soustanovil Audi.

Očala za navidezno resničnost in krmilnik za uporabo tehnologije holoride.

Holoride ponuja igre za navidezno resničnost v izbranih modelih Audi. Ker je gibanje avtomobila usklajeno z vsebino igre, je manj verjetno, da bo igralcu med vožnjo slabo.

“quote”

Z združitvijo gibanja avtomobila in razširjene resničnosti (XR), nadpomenke za navidezno (VR) in nadgrajeno resničnost (AR), holoride ustvari digitalno doživetje v vozilu. Temu formatu pravijo 'elastična vsebina': podatki o gibanju vozila v realnem času, vsak zavoj, vsak pospešek in vsako zaviranje je usklajeno z vsebino, ki se predvaja prek očal za navidezno resničnost. "To je lahko spretnostna igra, film ali celo izobraževalna vsebina," pojasnjuje Kaufhold.

"
Vozila spreminjamo v mobilne zabaviščne parke.
"

Ellada Kaufhold

small text

heading

text

button

Ellada Kaufhold pred vozilom Audi Q8 Sportback e-tron.

Tehnologija holoride je na voljo v vozilu Audi Q8 Sportback e-tron, pa tudi v vseh modelih Audi, ki so opremljeni z modularnim infotainment sistemom tretje generacije in najnovejšo programsko opremo.

 

Sistem holoride trenutno ponuja deset zabavnih in izobraževalnih iger. Ellada Kaufhold izkušnjo primerja z vznemirljivo vožnjo z vlakom smrti. "S tehnologijo holoride vozila spreminjamo v mobilne zabaviščne parke," navdušeno pripoveduje. Čeprav uživa v vlogi voznice, se občasno rada presede na zadnji sedež in preizkusi vsebine, ki so na voljo v sistemu. Najraje pa si prek aplikacije holoride ogleduje filme ali serije. "Poleg funkcije zrcaljenja zaslona pametnega telefona¹, ki omogoča dostop do vsebin na YouTubu ali družabnih omrežjih, bodo v prihodnosti na voljo tudi razširjene in zanimive funkcije za pretakanje video vsebin," dodaja Kaufhold. "Odlično se mi zdi, da sistem ponuja tako interaktivne kot pasivne vsebine. Slednje so še posebej dobrodošle v Aziji, kjer ljudje tradicionalno potujejo na zadnjem sedežu," pojasnjuje in ob tem poudarja možnost meditacije in sprostitvenih vaj. "Čuječnost je še eno področje, ki ga oživljamo s holoridom." 'Motorverse', kot podjetje holoride imenuje svoje neprestano raztezajoče se vesolje vsebin, je po njenem mnenju čudovita obljuba: holoride redno zagotavlja nove vsebine.

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title
"
Vozila spreminjamo v mobilne zabaviščne parke.
"

Ellada Kaufhold

 

 

“Quote”

Video title

holoride

Podjetje holoride je tehnologijo širšemu občinstvu prvič predstavilo leta 2019 na sejmu zabavne in uporabne elektronike CES v Las Vegasu. Danes velja za enega vodilnih ponudnikov elastičnih vsebin. Za uporabo tehnologije holoride v združljivih vozilih Audi potniki potrebujejo tako imenovani paket Pioneers' Pack, ki vključuje ustrezen zaslon za navidezno resničnost, kot je par očal HTC VIVE Flow, združljiv krmilnik Bluetooth 8BitDo Pro 2, varnostni trak in naročnino na storitev holoride.

Z nadaljnjim razvojem osebne mobilnosti se bodo razširile tudi možnosti, ki jih lahko Audi ponudi s tehnologijo holoride. Kaufhold ima pri tem v mislih priložnosti, ki jih bo prinesel prihodnji razvoj na področju avtomatizirane vožnje. "A dokler se to ne zgodi," nadaljuje, "se preprosto sprostite na zadnjem sedežu in se potopite v želeno vsebino. To je odlično zdravilo za potovalno slabost."

Ellada Kaufhold z očali za navidezno resničnost holoride in krmilnikom v roki.

Tudi če se potniki vsak dan peljejo po isti poti, jim očala za navidezno resničnost vsakič ponudijo drugačno izkušnjo, saj je tudi vsaka vožnja v resničnem svetu edinstvena.

Očala za navidezno resničnost in krmilnik za uporabo tehnologije holoride.

Tehnologija holoride, ki je z vozilom povezana prek povezave Bluetooth, uporablja podatke o gibanju vozila in potnikom na zadnjem sedežu omogoča zanimivo izkušnjo.

1 Funkcija zrcaljenja zaslona pametnega telefona je zaenkrat na voljo le za operacijski sistem Android.

2023-04-holoride-thumbnail
2023-04-holoride-thumbnail

Razširitev resničnosti v avtomobilu

Tehnologija holoride omogoča novo obliko potopitvene zabave v izbranih modelih Audi. O zgodovini in razvoju te visokotehnološke zamisli smo se pogovarjali z enim od ustanoviteljev podjetja holoride, Nilsom Wollnyjem.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik