Več kot 5.000 novih hitrih polnilnic IONITY do leta 2025

Dobro razvita polnilna infrastruktura predstavlja hrbtenico električne mobilnosti. IONITY zato investira 700 milijonov evrov v namestitev več kot 5.000 dodatnih hitrih polnilnic do leta 2025. Izkušnja polnjenja bo še priročnejša tudi zaradi nove funkcionalnosti 'priključi in polni', ki je na voljo pri modelih Audi e-tron.

22.12.2021 Avtor: Audi Team  Fotografije: Jani Ugrin, Arhiv Audi

Visoko zmogljiva polnilnica IONITY.

V mreži IONITY se bo do leta 2025 povečalo število visoko zmogljivostnih polnilnih točk s polnilno močjo do 350 kW s trenutnih 1.500 na okrog 7.000.

 

Uspeh električne mobilnosti je v veliki meri odvisen od dostopnosti polnilne infrastrukture, zato IONITY, največja evropska odprta mreža polnilnic z visoko močjo (HPC), ki je prisotna v 24 državah, investira 700 milijonov evrov v svojo mrežo hitrih polnilnic za električna vozila. Skupno podjetje, v katerem ima delež tudi podjetje Audi, bo do leta 2025 povečalo število visoko zmogljivostnih polnilnih točk s polnilno močjo do 350 kW s trenutnih 1.500 na okrog 7.000. Poleg tega polnilnic ne bodo več gradili samo ob avtocestah, temveč tudi v bližini večjih mest in ob glavnih prometnih cestah. Tako se bo močno povečalo število polnilnih lokacij; z nekaj manj kot 400, kot jih je trenutno, na več kot 1000.

IONITY ob tem načrtuje tudi širjenje svojih obstoječih polnilnih postaj, predvsem tistih, ki so najbolj pogosto v uporabi. Vse nove polnilne postaje bodo imele od šest do dvanajst polnilnih točk že takoj ob postavitvi, saj to občutno skrajša čas polnjenja in čakanja uporabnikov. Podjetje načrtuje tudi nakup več zemljišč, kjer bo zgradilo svoje servisne postaje. S pokritimi polnilnimi postajami ali polnilnimi objekti, kjer bodo na voljo tudi restavracije in trgovine, si želi IONITY občutno izboljšati izkušnjo strank.

Video title

“quote”

Visoko zmogljiva polnilnica IONITY v Radovljici.

Mreža ultrahitrih polnilnic IONITY se s pomočjo znamke MOON tudi v Sloveniji neprestano širi.

Visoko zmogljiva polnilna točka IONITY.

Dosedanjim lokacijam mreže IONITY pri Ilirski Bistrici, Mariboru, Kopru in Smedniku sta se konec leta 2021 pridružili še počivališči v obeh smereh na gorenjski avtocesti pri Radovljici.

“quote”

IONITY polnilnica

Zaradi obsežne širitve mreže polnilnic IONITY bo
e-mobilnost še bolj privlačna

“Prehod na električne avtomobile v vseh naših osrednjih segmentih pomeni veliko spremembo, toda sam jo vidim kot še večjo priložnost,” je povedal Markus Duesmann, predsednik upravnega odbora družbe Audi.

Pri tem je poudaril, da je uspeh e-mobilnosti v veliki meri odvisen od razvejane polnilne infrastrukture. “Danes ne šteje več le izdelek, temveč celoten ekosistem. S poudarkom na nadaljnjem razvoju in izboljšanju ponudbe polnilnega omrežja bo obsežna razširitev podjetja IONITY bistveno prispevala k privlačnosti električnih vozil.” Do leta 2025 namerava Audi svojo paleto električnih vozil obogatiti z več kot dvajsetimi popolnoma električnimi modeli. Od leta 2026 pa bo znamka uvajala samo še nove, inovativne, popolnoma električne modele.

 

Na omrežju IONITY temelji storitev e-tron Charging Service

Audi je ustanovni član in že od samega začetka partner skupnega podjetja IONITY. Na njegovem omrežju hitrih polnilnih postaj po vsej Evropi temelji storitev e-tron Charging Service, lastna storitev polnjenja podjetja Audi. Storitev z uporabo ene same polnilne kartice trenutno ponuja dostop do več kot 280.000 polnilnih točk v 26 evropskih državah. Uporabniki storitve e-tron Charging Service lahko na hitrih polnilnicah svoj priključni hibrid ali povsem električni Audi polnijo po ugodnejših pogojih.

small text

heading

text

button

Visoko zmogljiva polnilnica IONITY pri Radovljici.

Polnilnice IONITY so od konca leta 2021 na voljo tudi uporabnikom storitve MOON charge.

 

'Priključi in polni': Audi omogoča polnjenje brez kartice RFID ali aplikacije

Od decembra 2021 podjetje Audi ekskluzivno na omrežju IONITY ponuja posebno premium obliko polnjenja pod imenom 'priključi in polni' (PnC, Plug & Charge). Gre za preprosto in varno polnjenje električnih vozil brez kartice RFID (radiofrekvenčna identifikacija) ali celo brez aplikacije. Takoj ko uporabnik na kompatibilni polnilni postaji vozilo priključi na polnilni kabel, se prek šifrirane komunikacije samodejno izvrši identifikacija in se začne polnjenje. Tudi plačilo se na koncu izvede samodejno glede na sklenjeno pogodbo. Za uporabo tega sistema morajo imeti vozniki model iz serije Audi e-tron, ki omogoča funkcionalnost PnC (Audi e-tron 50/55/S vključno z vsemi različicami Sportback z datumom proizvodnje po koledarskem tednu 48/2021), in veljavno pogodbo o uporabi storitve e-tron Charging Service. Uporabniki morajo zgolj aktivirati funkcijo PnC v aplikaciji myAudi in v sistemu MMI modela Audi e-tron.

small text

heading

text

button
Visoko zmogljiva polnilnica IONITY pri Radovljici.

Počivališči na gorenjski avtocesti pri Radovljici imata vsaka po dve polnici s 350-kilovatnim priključkom.

 Visoko zmogljiva polnilnica IONITY pri Radovljici.

V Porsche Slovenija, ki upravlja svojo mrežo hitrih (DC) in klasičnih (AC) polnilnic MOON charge, pričakujejo, da se bo mreža polnilnih postaj IONITY v Sloveniji še širila, predvsem na področju ljubljanskega avtocestnega obroča.

IONITY polnilnica

Omrežje IONITY polni izključno z zeleno energijo

IONITY je skupno podjetje avtomobilskih proizvajalcev skupine BMW, Ford Motor Company, skupine Hyundai Motor, družbe Mercedes Benz AG in skupine Volkswagen z znamkama Audi in Porsche. Prvič pa je med delničarji tudi podjetje izven avtomobilske panoge, investicijsko podjetje BlackRock*. BlackRock s sedežem v New Yorku deluje globalno in s platformo Global Renewable Power (globalna obnovljiva energija) vlaga specifično v trajnostno industrijo in trajnostna podjetja, ki imajo največji možni potencial za rast. IONITY na evropskih avtocestah gradi in upravlja omrežje polnilnic z visoko močjo (HPC) z najnaprednejšo tehnologijo in polnilno zmogljivostjo do 350 kW. Voznikom električnih vozil to med postanki nudi največjo hitrost polnjenja. Ker je podjetje zavezano trajnostnemu razvoju, uporabniki svoja vozila na vseh polnilnih postajah IONITY polnijo z energijo iz povsem obnovljivih virov, kar omogoča ogljično-nevtralno vožnjo brez izpustov.

*Investicijo podjetja v skupno podjetje morajo odobriti pristojni organi.

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

2021-12-IONITY-02

2020-04_audi_etronSportback_01-featured
2020-04_audi_etronSportback_01-featured

Električna mobilnost pri znamki Audi

Električna mobilnost predstavlja ključ do bolj trajnostne mobilnosti v svetovnem merilu. Zato smo si zastavili cilj, da do leta 2025 predstavimo 30 elektrificiranih vozil, od tega 20 popolnoma električnih avtomobilov, ki pri vožnji na električni pogon ne proizvajajo izpustov CO2.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik