Zwickau

Začetek proizvodnje modela Audi Q4 e-tron

V saškem mestu Zwickau, rojstnem kraju podjetja Audi, se je začela proizvodnja modela Audi Q4 e-tron. Popolnoma električni kompaktni model je prvi električni SUV, ki ga bo Audi izdeloval v Nemčiji.

9.04.2021 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Audi Q4 e-tron je zasnovan na modularni platformi za električni pogon (MEB) koncerna Volkswagen, izjemno vsestranski in prilagodljivi platformi, ki je primerna za izdelavo številnih popolnoma električnih modelov ter nudi veliko možnosti za ustvarjanje sinergij.

V tovarni Zwickau, kjer poteka proizvodnja za več znamk, bo Q4 e-tron zapeljal z iste proizvodne linije kot Volkswagen ID.4 in v prihodnje še en Volkswagnov model. 1.400 zaposlenih v družbi Volkswagen Sachsen GmbH tu zdaj izdeluje tudi kompaktni električni SUV, ki zahvaljujoč platformi MEB nudi notranjost, kot je značilna za vozila iz zgornjega razreda.

proizvodnje modela Audi Q4 e-tron


Zagon proizvodnje je rezultat uspešnega sodelovanja med znamkami

K zagonu proizvodnje je poleg sodelavcev pri Volkswagnu prispevalo tudi več kot sto zaposlenih pri znamki Audi – od načrtovanja proizvodnje in tehničnega razvoja pa vse do zagotavljanja kakovosti. Vse stiskalnice za proizvodnjo karoserijskih delov so bile izdelane pri Audiju. Audi Q4 e-tron s svojim izrazitim designom predstavlja ogromen izziv, ko gre za natančno in popolno izdelane površine. Audijevi orodjarji iz Ingolstadta in Neckarsulma so pri tem sodelovali že od začetne razvojne faze. Tudi usposabljanje za delo s stiskalnicami, ki tehtajo več ton, je potekalo v Audijevih tovarnah.

Peter Kössler, član uprave družbe AUDI AG za proizvodnjo in logistiko, ob tem poudarja: »Sodelovanje med znamkami v Zwickauu je še enkrat pokazalo, kako velike možnosti sinergije nam nudi koncern Volkswagen. Začetek proizvodnje modela Audi Q4 e-tron v skladu z načrti priča o izjemnem skupinskem delu med Volkswagnovimi in Audijevimi zaposlenimi. Naš električni kompaktni SUV je zagotovo pravi Audi, ki bo naše stranke prepričal z najvišjo stopnjo kakovosti in uporabnostjo pri vsakodnevnih vožnjah.«

»Z začetkom proizvodnje modela Audi Q4 e-tron je Volkswagnova tovarna v Zwickauu postala tovarna s proizvodnjo za več znamk. Tako nadaljujemo dolgo zgodovino avtomobilizma na Saškem. Hvala vsem sodelavkam in sodelavcem znamke Audi, ki trenutno sodelujejo pri proizvodnji vozil in svoje delo opravljajo z najvišjo stopnjo kakovosti, v dogovorjenem obsegu in v skladu s časovnim načrtom,« dodaja Dr. Stefan Loth, predsednik uprave družbe Volkswagen Sachsen GmbH.

Video title

“quote”

proizvodnje modela Audi Q4 e-tron
proizvodnje modela Audi Q4 e-tron

“quote”

Audi se vrača 'k svojim koreninam'

Zwickau in znamko Audi združuje dolga tradicija: leta 1909 so bile tukaj ustanovljene tovarne avtomobilov Audi. Tamkajšnja Volkswagnova tovarna je bila preoblikovana v tovarno izključno električnih vozil in predstavlja del obsežne električne ofenzive koncerna. Že novembra 2020 je bilo več kot dvesto Audijevih zaposlenih začasno premeščenih v VW Sachsen – med njimi predvsem mladi, ki so se po uspešno zaključenem poklicnem usposabljanju za 12 mesecev zaposlili v Zwickauu. Tovrstno kroženje zaposlenim omogoča dodatno usposabljanje na inovativnem področju električne mobilnosti.

Stopnjevanje električne ofenzive

Audi Q4 e-tron je svetovno premiero doživel 14. aprila, na evropska tržišča pa prihaja poleti 2021. Električna ofenziva znamke Audi se s tem še stopnjuje: Audi do leta 2025 načrtuje več kot 20 popolnoma električnih modelov in povečanje ponudbe vozil PHEV. Popolnoma električna vozila bodo v prihodnje izdelovali tudi v obeh glavnih Audijevih tovarnah v Ingolstadtu in Neckarsulmu: v Ingolstadtu bo tako leta 2022 s tekočega traku zapeljal prvi e-model, zasnovan na platformi za prestižna električna vozila (PPE), ki je bila razvita v sodelovanju z znamko Porsche.

small text

heading

text

button

proizvodnje modela Audi Q4 e-tron


Audi Q4 e-tron bo lansiran v posebej privlačnem in rastočem tržnem segmentu: v razredu kompaktnih športnih terenskih vozil (SUV). Audijevim strankam predstavlja cenovno privlačno vstopnico v svet vrhunske električne mobilnosti. Kompaktni model v notranjosti nudi približno toliko prostora kot SUV iz zgornjega razreda. Tudi zasnova prikazov z opcijskim projicirnim sistemom s tehnologijo obogatene resničnosti predstavlja inovacijo v tem razredu.

Proizvodnja z nevtralno bilanco CO2 v tovarni v Zwickauu

Proizvodnja modela Audi Q4 e-tron bo od samega začetka izkazovala nevtralno bilanco CO2. Tovarna Zwickau celotno potrebo po električni energiji pokriva z obnovljivimi viri energije in ima visoko učinkovito toplarno. Audi si poleg tega prizadeva dodatno zmanjšati izpuste CO2 v vrednostni verigi. Ko bo Audi Q4 e-tron zaključil svoj življenjski cikel, bo njegova baterija uporabljena v perspektivnih konceptih rabljenih baterij ali reciklirana kot vir surovin.

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Audi Q4 e-tron in Audi Q4 Sportback e-tron
Audi Q4 e-tron in Audi Q4 Sportback e-tron

Audi Q4 e-tron: estetski, prostoren in opremljen z vrhunsko tehnologijo

Novi kompaktni električni SUV bo marsikoga spodbudil k razmisleku o prehodu k električni mobilnosti. Audi Q4 e-tron navdušuje z izjemnim dosegom, prostornostjo na ravni višjega razreda, tehnološkimi inovacijami ter vznemirljivim designom.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik