Začetki dirkanja v obdobju 1906 – 1926

Začetki motošporta za vse štiri znamke, združene v logotipu štirih krogov, segajo v čas pred prvo svetovno vojno. Med njimi izstopa August Horch. Ustanovitelja podjetij Horch in Audi so sprva zanimali predvsem rallyji na dolge razdalje, z nastopi na zahtevnih dirkah se je predstavljal javnosti in krepil ugled blagovne znamke pri potencialnih kupcih.

23.06.2022 Avtor: AUDI AG  Fotografije: Arhiv Audi

Audijeva zgodovina motošporta

 

V zgodnjih letih je August Horch tekmoval tudi sam

Horch je kot lastnik podjetja brez obotavljanja tudi sam sedel za volan, vendar je avtomobil z večjimi možnostmi za uspeh raje prepustil eni svojih najboljših strank. Nagrada za to daljnovidno potezo je bila zmaga na dirki Herkomer leta 1906, kjer sta bili med poraženkami predvsem znamki Benz in Mercedes.

Ker podjetju začetniškega uspeha v naslednjih letih ni uspelo ponoviti, je motošport postal jabolko spora med Horchom in vodstvom ter eden od razlogov, da je Horch na koncu zapustil lastno podjetje. Leta 1909 je ustanovil novo, še uspešnejše podjetje z imenom Audi. Med letoma 1912 in 1914, ob približno istem času, ko je Ferdinand Porsche zaslovel kot oblikovalec in dirkač, je August Horch s svojo ekipo trikrat zapored zmagal na avstrijskih alpskih dirkah. Njegovi avtomobili Audi so postali znani tako rekoč čez noč.

Video title

“quote”

“quote”

2022-02-Zgodovina-motosporta-01

Audijeva zgodovina motošporta

 

 

DKW: Tisoč zmag v dveh letih

V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je bilo izmed štirih saških podjetij na področju motošporta najbolj dejavno podjetje DKW s svojimi dvotaktnimi motorji. “Tisoč zmag na dirkah v dveh letih!” so se hvalili v oglasih za motorna kolesa.  

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

Wanderer in NSU

Leta 1914 je podjetje Wanderer na avstrijski alpski dirki opozorilo nase z legendarnim modelom “Puppchen”, od leta 1928 naprej pa so avtomobili znamke Wanderer redno zmagovali na tovrstnih tekmovanjih. Podjetje se je na podlagi uspehov v športnem avtomobilizmu povezalo s Ferdinandom Porschejem, kar je pozneje vodilo k podpisu pogodbe o razvoju dirkalnikov za podjetje Auto Union. Podjetje NSU je še desetletja osvajalo lovorike s svojimi dvokolesniki, manj uspešni pa so bili njihovi avtomobili. So se pa beli avtomobili s šestvaljnim kompresorskim motorjem odlično odrezali v 1,5-litrskem razredu na prvi dirki za veliko nagrado Nemčije, ki se je leta 1926 odvila na berlinski dirkaški stezi Avus.

Audijeva zgodovina motošporta

 

 

“Quote”

Video title

Audi štiri krogi
Audi štiri krogi

Zakaj so v Audijevem logotipu štirje krogi?

Naš znak s štirimi krogi pozna ves svet. Zaupali vam bomo njegov pomen in vam predstavili njegov razvoj vse od leta 1932 do danes.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik