Kakovost in napredek sta naša strast: novi Audi e-tron GT

Skrbno dodelane podrobnosti, izjemna natančnost in vrhunska kakovost: novi Audi e-tron GT predstavlja strast, s katero pri Audiju razvijamo in izdelujemo avtomobile. Pri proizvodnji električnega Gran Turismo modela smo v našem obratu Audi Böllinger Höfe v Neckarsulmu uporabili posebej njemu prilagojene tehnologije, najfinejša dela pa še vedno opravljamo ročno. Ker pa mora imeti mojstrovina tudi dober zvok, smo glasbeni navdih združili s tehničnimi veščinami in ustvarili edinstven e-tron GT zvok. Močan in napreden, kakršen je tudi Audi.

5.11.2020 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Audi e-tron GT

Proizvodnja Audija e-tron GT

Audi e-tron GT je prvi popolnoma električni avtomobil znamke Audi, ki bo v celoti narejen v Nemčiji. S proizvodne linije obrata Audi Böllinger Höfe v Neckarsulmu bodo prva vozila zapeljala v začetku leta 2021. Obrat, ki je bil namenjen manjšim serijam, smo prav v ta namen povečali in posodobili z digitaliziranimi procesi in pametnimi tehnologijami. Med nadgradnjo obrata so organizatorji proizvodnje prvič lahko v virtualnem okolju preizkusili delovne procese in logistiko proizvodne linije. Celo zlaganje transportnih zabojev smo preizkusili s tehnologijo virtualne resničnosti. E-tron GT je tudi naš prvi avtomobil, ki smo ga izdelali brez fizičnega prototipa.

Velik del karoserije električnega Gran Turisma je sestavljen iz ultra-močnega jekla in aluminija. Da bi lahko zagotovili dovolj teh materialov, smo vzpostavili nov obrat, v katerem visoko izurjene delavce dopolnjuje avtomatizirana proizvodna tehnologija. Vsaka karoserija dvakrat potuje skozi isto linijo. Sestavlja jo deset robotov, ki na okvir pritrjujejo notranje in zunanje stranske ploskve in tako sestavijo celoto. Tako lahko na enem prostoru sestavimo celega Audija e-tron GT.

Video title

“quote”

Proizvodnja Audi e-tron GT v Böllinger Höfe
Proizvodnja Audi e-tron GT v Böllinger Höfe
Proizvodnja Audi e-tron GT v Böllinger Höfe
Proizvodnja Audi e-tron GT v Böllinger Höfe
Proizvodnja Audi e-tron GT v Böllinger Höfe
Proizvodnja Audi e-tron GT v Böllinger Höfe-11-audi-etron-GT-11

“quote”

small text

heading

text

button

Nov je tudi sistem merilnikov, s katerimi je opremljena proizvodna linija. Karoserijo natančno merijo ves čas od začetka do konca izdelave in takoj opozorijo na kakršnakoli minimalna odstopanja. Na koncu linije pa pridejo na vrsto naši izurjeni mojstri, ki ročno pritrdijo manjše dele in preverijo izdelek. Oblikovna zasnova Audija e-tron GT zahteva visoko kakovost izvedbe. Primer je bočni del okvirja, katerega globina se med najvišjo in najnižjo točko spremeni za kar 35 centimetrov.

Podaljšana linija, ki si jo e-tron deli z Audijem R8 ima 36 namesto 16 proizvodnih ciklov. Proizvodnja dveh tehnično tako različnih avtomobilov na isti liniji je edinstven primer v skupini Volkswagen. Za transport obeh modelov uporabljamo ista vozila brez voznikov in električen enotirni sistem. Na eni od postaj linije roboti delajo skupaj z delavci, zaposlenim pa je na voljo tudi 3D tiskalnik, s katerim si lahko hitro izdelajo manjkajoče delovne pripomočke. Vsak dokončan avto čaka še končna preizkušnja – vsaj 40 km vožnje po javnih cestah, tudi po avtocesti in mestnih ulicah.

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

»Z združitvijo proizvodnje Audija R8 in Audija e-tron GT smo v Böllinger Höfe dobili edinstveno kombinacijo rokodelstva in pametne tovarniške tehnologije,« pravi Wolfgang Schanz, vodja proizvodnje. »Zelo sem ponosen na strast in spretnost naše ekipe.«

Zvok Audija e-tron GT

Naj si bo kakovost, oblikovanje ali tehnika, Audi e-tron GT je poln naše strasti. To velja tudi za zvok električnega Gran Turisma. Inženirja Rudolf Halbmeir in Stephan Gsell sta si zamislila napreden elektronski zvok, ki sta ga zasnovala na računalniku, v zvočnem laboratoriju, v avtomobilu med vožnjo in z raziskavo navad kupcev. 

 

 

Rudolf Halbmeir in Stephan Gsell, inženirja zvoka pri Audiju

Rudolf Halbmeir in Stephan Gsell, inženirja zvoka pri Audiju

Kot vsak električen avto je tudi e-tron GT opremljen s sistemom opozorilnih zvokov (AVAS – acoustic vehlice alerting system), ki jih oddaja zvočnik na sprednjem delu podvozja. Kupci, ki se odločijo za dodatni zvočni paket, dobijo še zvočnik na zadnjem delu. Tudi v notranjosti sta dva zvočnika, ki skrbita za čustveno zvočno izkušnjo. Dve nadzorni enoti zvok ves čas prilagajata hitrosti in pritisku na stopalko za pospeševanje, vozniki pa lahko njegovo jakost uravnavajo prek sistema Audi drive select.

“Quote”

Video title

Audijev znak na Audi e-tron GT
Audi e-tron GT priklopljen na elektriko

Audi e-tron GT
Audi e-tron GT

Audi e-tron GT

Skrbno dodelane podrobnosti, izjemna natančnost in vrhunska kakovost: novi Audi e-tron GT predstavlja strast, s katero pri Audiju razvijamo in izdelujemo avtomobile.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik