Konceptno vozilo Audi urbansphere: ustvarjeno za megamesta

Po dveh konceptnih vozilih, električnem roadsterju Audi skysphere in prestižni limuzini Audi grandsphere, je znamka Audi v zgolj enem letu predstavila še tretjega predstavnika nove družine sfer: konceptno vozilo Audi urbansphere. Z njimi predstavlja svojo vizijo jutrišnje premijske mobilnosti.

20.04.2022 Avtor: AUDI AG  Fotografije: Audi AG

Zamislite si prihodnost, v kateri vozila ponujajo svet doživetij, ki je veliko bogatejši od preživljanja časa v vozilu zgolj z namenom potovanja od točke A do točke B. Za takšno prihodnost je bil zasnovan največji model iz družine sfer. Konceptno vozilo Audi urbansphere1 se ponaša z najrazkošnejšo notranjostjo med vsemi Audijevimi modeli doslej – 5,51 metra dolžine, 2,01 metra širine in 1,78 metra višine presega vsa dosedanja merila managerskega razreda.

Konceptno vozilo Audi urbansphere1 je bilo zasnovano s posebnim poudarkom na mobilnosti v kitajskih megamestih in je rezultat tesnega sodelovanja med oblikovalskimi oddelki znamke Audi v Pekingu in na sedežu podjetja v Ingolstadtu. Prvič za znamko so v procesu razvoja vozila sodelovali tudi bodoči kupci na Kitajskem in podali predloge na podlagi svojih želja in izkušenj. Sadovi njihovega doprinosa so vidni predvsem v notranjosti vozila. Ker bo v metropolah prihodnosti osebni prostor zelo omejen, je konceptno vozilo Audi urbansphere1 oblikovano kot salon na štirih kolesih – kot miren zasebni prostor in hkrati mobilna pisarna z bogato visokotehnološko opremo. V času, ki ga preživimo v prometu, bo vozilo služilo kot mobilno prizorišče za poglobljena doživetja in bo predstavljalo dodatno življenjsko okolje poleg doma in delovnega mesta.

Potnik v zadnjem delu konceptnega vozila Audi urbansphere

V času, ki ga preživimo v prometu, konceptno vozilo Audi urbansphere1 ponuja razkošje zasebnega salona z vso potrebno visokotehnološko opremo.

 

Oblikovano od znotraj navzven

Pri oblikovanju konceptnega vozila Audi urbansphere1 je izhodišče predstavljala notranjost. Vsaka estetska in tehnološka podrobnost je nastala z mislijo na izkušnjo in potrebe potnikov. Pomen notranjosti navsezadnje razkriva že sama beseda sphere v imenu, ki ga nosi nova družina vozil. Označuje razkošno in udobno (življenjsko) okolje, kjer se lahko potniki med vožnjo poglobijo v povsem nove oblike doživetij in je oblikovano ter opremljeno na podlagi njihovih lastnih želja.

Tradicionalni postopek oblikovanja je bil postavljen na glavo – že od samega začetka je bila v ospredju potniška kabina. Vse; od paketov opreme do zunanje silhuete in sorazmerij, izhaja iz notranjega srca konceptnega vozila Audi urbansphere2 in se skupaj s tehnologijo preliva v zaokroženo umetniško delo. Ker je zasnovano za avtomatizirano vožnjo četrte stopnje2, lahko voznik vozilu preda upravljanje, kadarkoli želi. V novi svobodi pa lahko uživajo tudi sopotniki – katerokoli od številnih možnosti preživljanja časa, naj bo to komuniciranje, sprostitev, delo ali miren trenutek zase, lahko popolnoma prilagodijo svojim potrebam. Konceptno vozilo Audi urbansphere1 tako ni več zgolj avtomobil, temveč “prostor za doživetja”.

Video title

“quote”

“quote”

Prostorsko oblikovanje za managerski razred.

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button
Sedeži v notranjosti konceptnega vozila Audi urbansphere.

Štirje vrtljivi sedeži v dveh vrstah ponujajo razkošno udobje prvega razreda.

Sredinska konzola s prostorom za shranjevanje kozarcev.

Med sedeži se nahaja sredinska konzola, ki je rahlo nagnjena navzgor. V njej so naprava za točenje vode in kozarci.

Notranjost konceptnega vozila Audi urbansphere s pogledom na volan.

Prostor in arhitektura, digitalna tehnologija in pristni materiali se povezujejo v dovršeno celoto.

Steklena površina v strehi konceptnega vozila Audi urbansphere.

Obsežne steklene površine pripomorejo k občutku zračnosti in prostornosti v notranjosti konceptnega vozila Audi urbansphere1.

Ker se vrata konceptnega vozila Audi urbansphere1 odpirajo v nasprotnih smereh in ni stebra B, se potnikom ob vstopu v vozilo razprostre širok pogled v notranjost. Zaradi 3,4-metrske medosne razdalje in širine vozila 2,01 metra se vozilo ponaša s precejšnjo površino, obsežne steklene površine pa občutek zračnosti in prostornosti še poudarijo. Še preden potniki vstopijo, jim luči s projiciranjem rdeče preproge na tla ob vozilu namignejo, da jih čaka posebno doživetje.

V notranjosti štirje posamezni sedeži v dveh vrstah ponujajo razkošno, prvovrstno udobje. Pri vstopu v vozilo z obračanjem navzven pozdravijo potnike. Potniki lahko med pogovorom sedeže obrnejo drugega proti drugemu2. Zadnja sedeža sta še posebej prostorna in se ju da prilagajati na številne načine. V načinih Relax (sprostitev) in Entertainment (zabava) se ob nagibu naslonjala za hrbet do 60 stopinj hkrati dvigne tudi naslonjalo za noge. Stranska naslonjala z oporami za roke varno objemajo telo. Za še več zasebnosti je mogoče območje glave vsakega posameznega sedeža zaščititi pred pogledi sosedov z roleto, ki je nameščena za naslonjalom za glavo. Poleg tega vsak sedež ponuja zasebno zvočno območje, z zvočniki, vgrajenimi v naslonjala za glavo. Na hrbtnih delih sprednjih sedežev pa so nameščeni tudi zasloni.

Še ena posebnost je transparentni OLED-zaslon, ki ga je mogoče s strehe navpično spustiti v prostor med sprednjima in zadnjima sedeža, tako da lahko potniki skupaj uporabljajo info-zabavni sistem. V tem položaju se zaslon lahko raztegne čez celotno širino notranjosti in omogoči potnikom na zadnjih sedežih, da skupaj sodelujejo v video konferenci ali gledajo film, v načinu deljenega zaslona pa ga lahko uporabljajo ločeno. Ko zaslon ni v uporabi, njegova transparentna zasnova omogoča neoviran pogled naprej.

“Quote”

 

 

Video title
Transparentni OLED-zaslon med sprednjo in zadnjo vrsto sedežev.

Kadar ni v uporabi, OLED-zaslon med sprednjima in zadnjima sedežema zaradi svoje transparentne zasnove omogoča neoviran pogled naprej.

 

Minimalizem kot princip oblikovanja

Kot pri konceptnem vozilu Audi grandsphere1 se tudi v notranjosti vozila Audi urbansphere1 prostor in arhitektura, digitalna tehnologija in pristni materiali povezujejo v dovršeno celoto. Dokler se ne vključijo vozniške funkcije, v notranjosti ni okroglih številčnic, niti črnih zaslonov za virtualne prikazovalnike. Vzdušje v notranjosti narekujejo jasno začrtane umirjene površine iz vrhunskih materialov, kot so les, volna in sintetične tkanine. Barve v notranjosti od zgoraj navzdol postopoma postajajo svetlejše in ob prisotnosti naravne svetlobe ustvarjajo občutek odprtega, enovitega prostora. Šele ko ob dotiku s prstom vozilo spet oživi, se informacije projicirajo na lesene površine pod vetrobranskim steklom, bodisi po celotni širini notranjosti, bodisi ločeno za voznika in sovoznika.

Od visokotehnološke notranjosti do življenjskega okolja.

V bližini izreza vrat na notranji oblogi se nahaja inovativen krmilni element: MMI brez dotika. Ko potnika na sprednjih sedežih sedita v pokončnem položaju, lahko z dotikom vrtljivega obroča in gumbov enostavno in intuitivno upravljata različne menije funkcij. Ko sprednja sedeža potisneta nazaj2, pa lahko uporabita kombinacijo sledenja očem in prepoznave kretenj. S sledenjem vidnemu polju očesa lahko senzor določi, kdaj naj se krmilna enota vključi. Potnika lahko upravljata sistem samo s kretnjami rok, ne da bi se nagnila naprej in se česarkoli dotaknila.

Ne glede na način delovanja – sledenje očem, prepoznava kretenj, glasovno upravljanje ali dotik – se konceptno vozilo Audi urbansphere1 prilagaja uporabniku, se uči njegovih nastavitev in si zapomni, katere funkcije pogosto uporablja. To pomeni, da avtomobil ne izvede le osnovnih ukazov, ampak ponudi tudi prilagojene predloge.

Poleg inovativnega načina upravljanja so privlačna tudi druga doživetja, ki jih ponuja konceptno vozilo Audi urbansphere1, na primer očala za navidezno resničnost, ki so shranjena v oporah za roke na obeh straneh vozila in jih je mogoče uporabljati v povezavi z info-zabavnimi možnostmi, kot je sistem holoride. Proces soustvarjanja, v katerega so bili vključeni tudi kupci na Kitajskem, pa je spodbudil tudi nove digitalne možnosti. Dober primer je ''zaznavanje stresa'': storitev, ki s tehnologijo za prepoznavanje obraza in analizo glasu ugotavlja čustveno stanje potnikov, nato pa jim predlaga prilagojene načine za sprostitev – na primer aplikacijo za meditacijo, do katere lahko dostopajo prek osebnega zaslona in zasebnega zvočnega območja v naslonjalih za glavo. Če povzamemo: konceptno vozilo Audi urbansphere1 izstopa kot večplasten in inovativen osebni prostor za doživetja.

 

1Prikazano je konceptno vozilo in ni dostopno kot serijski model.
2Prikazane funkcije avtonomne vožnje so trenutno v razvoju, niso dostopne v serijskih modelih in delujejo le znotraj sistemskih omejitev. Vsi možni načini uporabe tehničnih sistemov in funkcij so konceptualne možnosti ter so odvisni od zakonskih omejitev v posameznih državah.

 

 

“Quote”

Video title

Konceptno vozilo Audi urbansphere od strani.

Prestižno in samozavestno: elegantno-dinamično konceptno vozilo Audi urbansphere resnično napravi vtis.

Platforma za doživetja
Platforma za doživetja

Platforma za doživetja

Tehnologija osvetlitve, soustvarjanje, prvovrstni sedeži in nov občutek prostora so le nekatere od osupljivih značilnosti novega konceptnega avtomobila, ki služi kot osebni prostor za doživetja. Poglobite se v svet konceptnega vozila Audi urbansphere.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik