holoride: najboljše obeh svetov

Od poletja bo v izbranih modelih Audi na voljo tehnologija holoride, ki potnike na zadnjih sedežih popelje v svet navidezne resničnosti.

25.03.2022 Avtor: AUDI AG  Fotografije: Audi AG

Januarja 2019 se je več avtomobilov znamke Audi pomerilo na lasvegaškem dirkališču Speedvegas. Na prvi pogled nič nenavadnega, toda pozornemu gledalcu je hitro postalo jasno, da na tej dirki ne gre za najboljši čas kroga ali končno hitrost. Šlo je za premierno predstavitev tehnologije holoride1: potniki na zadnjih sedežih so se, opremljeni z očali za prikazovanje navidezne resničnosti, podali na pustolovščino v navidezni svet – in to pri polni hitrosti.

Danes je holoride eden vodilnih ponudnikov inovativne oblike razvedrila med vožnjo. Tehnološki startup holoride, ki so ga leta 2018 ustanovili Nils Wollny, Marcus Kuehne, Daniel Profendiner in podjetje Audi, izkušnjo razširjene resničnosti oblikuje s premiki avtomobila v realnem času: ko avto zapelje v desni ovinek, tudi denimo vesoljska ladja iz igre v navideznem svetu zavije desno, ko avto pospeši, pospeši tudi vesoljska ladja. Z združevanjem podatkov o gibanju vozila – pospeševanju, krmiljenju, zaviranju – in navigacijskimi podatki, kot sta smer in čas vožnje, tehnologija holoride ustvari edinstveno poglobljeno doživetje.

Za uporabo tehnologije holoride morajo potniki uporabiti VR-očala, ki se z vozilom povežejo prek brezžične povezave Bluetooth Low Energy (BLE)

Za uporabo tehnologije holoride morajo potniki uporabiti VR-očala, ki se z vozilom povežejo prek brezžične povezave Bluetooth Low Energy (BLE).

Video title

“quote”

Na fotografiji z leve proti desni: voditelj pogovora Cliff Fluent, direktor podjetja holoride Nils Wollny, Pearly Chen iz podjetja HTC in Daniel Weissland, predsednik uprave Audi ZDA

Audi in holoride na festivalu SXSW

Tehnologijo navidezne resničnosti, ki jo bo Audi prvi na svetu omogočil v svojih serijskih vozilih, sta holoride in Audi predstavila tudi na letošnjem festivalu glasbe, filma in tehnologije South by Southwest (SXSW) v Austinu. Holoride je s teksaškim festivalom tesno povezan, lansko leto je tu prejel prestižno nagrado ‘SXSW Pitch 2021’ v kategoriji ‘Entertainment, Gaming and Content’ in nagrado ‘Best in Show’. Direktor podjetja holoride Nils Wollny in predsednik uprave Audi ZDA Daniel Weissland sta v festivalskem pogovoru spregovorila o priložnostih, ki jih za mobilnost prihodnosti prinaša digitalizacija.

 

Na fotografiji z leve proti desni: voditelj pogovora Cliff Fluent, direktor podjetja holoride Nils Wollny, Pearly Chen iz podjetja HTC in Daniel Weissland, predsednik uprave Audi ZDA.

“quote”

Audi e-tron Sportback bo od junija 2022 združljiv s tehnologijo holoride

Med modeli, ki bodo na izbranih trgih od junija 2022 združljivi s tehnologijo holoride, je tudi Audi e-tron Sportback.

 

Audi bo tovrstno obliko zabave kot prvi proizvajalec avtomobilov na svetu kmalu omogočil v serijskih vozilih. Tehnologija holoride bo v izbranih modelih na voljo od junija 2022. S pomočjo očal za navidezno resničnost bodo lahko potniki na zadnjih sedežih še bolj realistično doživljali filme, video igre in interaktivne vsebine, po želji pa bodo lahko med vožnjo uživali tudi v večmodalni igralni izkušnji.

Poleg novih oblik zabave med vožnjo tehnologija holoride odpira tudi nove možnosti za učenje in delo na poti. Notranjost avtomobilov se tako za uporabnike spreminja v doživljajski prostor, za razvijalce in oblikovalce pa v platformo za razvoj konceptualnih in kreativnih idej.

 

1Uporaba očal za navidezno resničnost med vožnjo je 1) dovoljena samo potnikom na zunanjih straneh zadnjih sedežev 2) dovoljena samo za osebe, višje od 1,5 metra 3) dovoljena le, če uporabnik ne more doseči nobenega predmeta pred njim (npr. zadnje strani sprednjega sedeža) s popolnoma iztegnjeno roko (vključno z iztegnjenimi prsti) 4) dovoljena le, če VR-očala vključujejo potrebne varnostne funkcije (npr. naprave za pritrjevanje).

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

holoride: Navidezna resničnost sreča resnični svet
holoride: Navidezna resničnost sreča resnični svet

holoride: Navidezna resničnost sreča resnični svet

Predstavljajte si, da se vozite med vesoljskimi ladjami, dinozavri in možički iz sladkorja. S tehnologijo holoride je to postalo resničnost. Točneje – navidezna resničnost.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik