Oblikovanje od znotraj navzven

Pri oblikovanju notranjosti modela Audi Q6 e-tron smo prvič sledili povsem novi filozofiji oblikovanja. Kakšno vlogo ima v vozilu digitalni oder, kako napredna tehnologija zagotavlja zasebnost, zakaj se enostavnost in udobje tako dobro ujemata ter kako naši kupci s pomočjo pametne tehnologije prihranijo čas, sta nam pojasnila oblikovalca notranjosti Mattijs van Tuijl in Ramon Bäurle.

30.05.2024 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Notranjost modela Audi Q6-etron.

Ramon Bäurle: "Z modelom Audi Q6 e-tron je napočilo novo obdobje za filozofijo oblikovanja notranjosti pri znamki Audi."

Že prvi pogled v notranjost vozila Audi Q6 e-tron razkrije drugačen občutek prostora v električnem SUV-ju. Ko sedete vanj, občutite, da je vse okoli vas oblikovano z mislijo na potnike. Notranjost nove serije Audi Q6 e-tron je namreč bolj sistematično kot kdaj koli prej prilagojena potrebam uporabnika.

"Z modelom Audi Q6 e-tron je napočilo novo obdobje za filozofijo oblikovanja notranjosti pri znamki Audi," pravi oblikovalec Ramon Bäurle. "Od samega začetka oblikovalskega procesa smo si prizadevali, da bi bila notranjost vozila kar se da prilagojena ljudem in zasnovana kot središče njihovih življenj in doživetij."

Video title

“quote”

1920x1080_A241231_large

Audi Q6 e-tron postavlja nova merila tudi v notranjosti.

1920x1080_A241231_large

Audi Q6 e-tron postavlja nova merila tudi v notranjosti.

1920x1080_A241060_large_slo

Digitalni oder z novim konceptom prikazovanja in upravljanja ter povezano notranjostjo.

1920x1080_TS504292

Ramon Bäurle: “Z modelom Audi Q6 e-tron je napočilo novo obdobje za filozofijo oblikovanja notranjosti pri znamki Audi.”

“quote”

1920x1080_A241060_large_slo
Digitalni oder z novim konceptom prikazovanja in upravljanja ter povezano notranjostjo.

 

Upoštevanje potreb strank že od prve skice

Audi Q6 e-tron je prvi serijski model, ki temelji na popolnoma prenovljeni platformi Premium Platform Electric (PPE) in novi arhitekturi elektronike E3. "Za nas oblikovalce je Q6 e-tron sanjski, saj paket omogoča optimalna sorazmerja, ki so osnova dobrega oblikovanja," pojasnjuje Mattijs van Tuijl. Ključno vlogo pri tem igrata dolga medosna razdalja platforme PPE in pametna razporeditev sestavnih delov.

Ta nova osnova daje veliko ustvarjalne svobode, saj omogoča popolno spremembo zasnove in nabora funkcij v notranjosti. Postopek se začne z vprašanjem, kaj želijo kupci doživeti z avtomobilom in v njem. Arhitekturo notranjosti in njene funkcionalnosti torej določajo potrebe in želje kupcev. Poleg vrhunskih materialov in tehnoloških posebnosti notranjost modela Q6 e-tron ponuja tudi edinstven občutek prostora.

Mattijs van Tuijl: “Za nas oblikovalce je Q6 e-tron sanjski.”

Notranjost vozila kot bivalni prostor

Električni avtomobil brez sredinskega tunela omogoča več prostora za noge na zadnjih sedežih, ki so izjemno udobni. Spredaj je dodaten prostor izkoriščen za velike odlagalne površine v sredinski konzoli. Notranjost je jasno strukturirana in ustvarja prijetno vzdušje.

Zaradi uporabe visokokakovostnih, enotnih materialov in barv se zdi, kot da bi bila notranjost iz enega samega kosa. Območja, namenjena udobju, so opremljena z velikimi površinami in mehkimi materiali in so v kontrastu s precizno začrtanimi območji upravljanja.

"Za nas oblikovalce je Q6 e-tron sanjski." 

- Mattijs van Tuijl (na sliki desno)

 

small text

heading

text

button

Za vse uporabljene materiale sta značilni gostota in kakovost. “Materiali in barve lahko povsem spremenijo notranjost modela Q6 e-tron. Tako kot pri izbiri domače dnevne sobe morajo imeti naši kupci proste roke pri odločanju, kakšen videz in občutek želijo v svojem avtomobilu,” pravi van Tuijl. Vizualni in otipljivi dekorativni poudarki so odvisni od izbrane konfiguracije in vključujejo ambrovec in brezov les ali krtačeni mat aluminij, v drugih linijah pa karbonska vlakna z odprtimi porami ali tehnične tkanine.

1920x1080_TS504292

Ramon Bäurle: "Z modelom Audi Q6 e-tron je napočilo novo obdobje za filozofijo oblikovanja notranjosti pri znamki Audi."

 

Digitalni poudarki

Filozofija oblikovanja pri znamki Audi je opisana kot 'estetska inteligenca', kar pomeni idealno kombinacijo inovativne tehnologije in naprednega designa," pojasnjuje van Tuijl. "Gre za več kot le estetiko. Pri znamki Audi funkcionalnost določa oblikovanje. Verjamemo tudi, da največja poenostavitev vodi do največjega učinka. Kaj to pomeni? Zagotavljanje informacij le takrat, ko jih potrebujete. Z drugimi besedami, vedno ob pravem času in na pravem mestu." Bäurle opiše odličen primer tega načela: "Če želi voznik nastaviti sedež ali stranska ogledala, to stori pred vožnjo. Zato smo te informacije združili v tako imenovano pametno ploščo na vratih, ki med vožnjo ni v voznikovem vidnem polju, vendar je po potrebi še vedno dosegljiva – preprosto zato, ker voznik med vožnjo teh funkcij ne potrebuje tako pogosto."

Ramon Bäurle: “Ljudje imamo visoke zahteve glede prostorov, v katerih preživljamo čas.”

Ena od novosti v notranjosti vozila Audi Q6 e-tron je tako imenovani digitalni oder, ki ga sestavljata panoramski MMI-zaslon in sovoznikov MMI-zaslon. Jasno razmejena zaslona sta natančno integrirana v oblikovno zasnovo ter notranjosti dajeta občutek prostornosti in zračnosti. Vsak od njiju izpolnjuje potrebe posameznega uporabnika. Tanek prostostoječi panoramski MMI-zaslon v ukrivljeni obliki ustvarja virtualni kokpit za osebo za volanom.

Sovoznikov MMI-zaslon je opremljen z načinom za zasebnost, ki omogoča, da si sovoznik med vožnjo v miru ogleda film, ne da bi s tem motil voznika. "Tudi sovoznikov zaslon uporablja pametno tehnologijo," pravi Bäurle. "Ko je motor ugasnjen, lahko voznik in sovoznik skupaj gledata film, ko pa se vozilo pelje, samodejni način za zasebnost poskrbi, da sopotnik voznika ne moti, medtem ko sam še naprej uživa v vsebini."

 

“Ljudje imamo visoke zahteve glede prostorov, v katerih preživljamo čas.”

- Ramon Bäurle (na sliki desno)

small text

heading

text

button

Po zaslugi nove arhitekture E3 je notranjost tudi bolj povezana kot kdaj koli prej. Zaradi stalnih posodobitev programske opreme je popolnoma nova, enotna platforma infotainment sistema vedno aktualna. Prek trgovine z aplikacijami lahko uporabniki neposredno na zaslonu vozila dostopajo do številnih priljubljenih funkcij, z aplikacijami pa lahko upravljajo tudi z glasovnimi ukazi.1

Posebnost v notranjosti je tudi dinamična interakcijska luč, ki omogoča interakcijo vozila s potniki, na primer z vizualizacijo dinamičnih smernikov ali pulzirajoče svetlobe med polnjenjem.

Mattijs van Tuijl: “Najdragocenejša stvar, ki jo imamo, je čas.”

"Najdragocenejša stvar, ki jo imamo, je čas," pravi van Tuijl. "Zato oblikovalci vedno iščemo pametne rešitve, s katerimi bi našim kupcem čim bolj popestrili čas, ki ga preživijo v avtomobilu, ali jim celo povrnili izgubljeni čas. Ali se vam zdi priročno, da vidite trenutno stanje napolnjenosti avtomobila, medtem ko nekje na soncu pijete kavo in se ukvarjate z otroki? Interakcijska luč to omogoča, estetsko zasnovo osvetlitve združuje z neposredno funkcionalnostjo. In, ali ni smiselno, da vaš prijatelj na sovoznikovem zaslonu poišče najboljšo restavracijo v bližini vašega naslednjega postanka, medtem ko se vi osredotočate na promet?"

"Točno tako," doda Bäurle. "Audi Q6 e-tron je namenjen temu, da kar najbolje izkoristite svoj čas. In to kar se da udobno in prijetno."

 

"Najdragocenejša stvar, ki jo imamo, je čas."

- Mattijs van Tuijl (na sliki desno)

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

1 Trgovina z aplikacijami Audi: Za uporabo aplikacij sta potrebna račun myAudi in podatkovna povezava. Delovanje/ponudba je odvisna od posamezne države.

A241270_medium
A241270_medium-1

Q6 SUV e-tron

Audi Q6 e-tron električno mobilnost znamke Audi dviga na višjo raven. Prestižni SUV navdušuje z odlično električno zmogljivostjo, naprednim designom in digitalno notranjostjo.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik