Pomembna je natančnost

Že na prvi pogled je težko spregledati harmonijo gibov novega Audija, ki po koncu proizvodnega procesa naredi prve samostojne metre. Pa na drugi pogled? Tudi. Pa tretji? Spet – tudi. In četrti? Tudi s povečevalnim steklom. Vsaka karoserija je popolna.

17.11.2020 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Popolno razmerje dimenzij vsakega Audija lahko pripišemo meritvenim analitikom iz ekipe Audi Production Lab - inženirju Ralfu Hofmeistru ter njegovima sodelavcema Dirku Zitterellu in Rudolfu Reinhardu. »Naše orodje 'Karosseriebau – Prozessorientierte Wirkkettenanalyse' oziroma 'K-PoWa' analizira celotno proizvodno verigo pri izdelavi karoserij,« pove Ralf Hofmeister. »Odgovarja nam na vprašanje: So v proizvodnem procesu kakšne pomanjkljivosti, ki bi lahko vplivale na geometrijo vozil, druge stopnje procesa in na končni izdelek? Z najnaprednejšimi tehnikami podatkovne znanosti lahko ustvarimo popolnoma avtomatiziran proces statističnega nadzora meritev.« Zato v tovarni v Ingolstadtu premerimo kar 100 odstotkov vseh karoserij in njihovih delov.

Video title

"Z meritvami pridobimo ogromno podatkov – približno 3.000.000 na dan."

Ralf Hofmeister, podatkovni znanstvenik

Obrat za izdelavo karoserij in tehnološka ekipa Centra za analitiko v Ingolstadtu na proizvodni liniji upravljata 92 merilnih postaj s 412 senzorji. Da bi odkrila kakršnekoli odklone, za vsako vozilo na karoseriji in njenih delih določita 1.000 merilnih točk, kjer merita skladnost s standarnimi merami za določen model. »Z meritvami pridobimo ogromno podatkov – približno 3.000.000 na dan,« pove Hofmeister. »Take količine podatkov nikakor ne bi mogli nadzirati ročno, zato nam pomaga K-PoWa. Pri Audiju s tem orodjem dokazujemo, kaj pomeni Industrija 4.0 in kako si lahko pomagamo z velikimi množicami podatkov.«

“quote”

small text

heading

text

button

Uporaba velikih množic podatkov

Ljudje in stroji v naših delovnih procesih ustvarjajo vedno večje količine podatkov, ki vsebujejo vrsto dragocenih informacij in povezav med njimi. S sestavljanjem, obdelovanjem in analizo teh podatkov je naša proizvodnja vedno bolj fleksibilna, učinkovita in trajnostna. Z dobro načrtovanimi procesi se uspešneje izogibamo napakam, kar pomeni manjšo porabo surovin in materialov, zmanjša pa se tudi obremenitev delavcev.

Peter Stechel (vodja Centra za analitiko, levo), Ralf Hofmeister (vodja tehnične enote za meritvene tehnologije karoserij) in Thomas Reeb (vodja meritvenih tehnologij, desno)

Peter Stechel (vodja Centra za analitiko, levo), Ralf Hofmeister (vodja tehnične enote za meritvene tehnologije karoserij) in Thomas Reeb (vodja meritvenih tehnologij, desno)


Pravilna raba podatkov

Trije milijoni podatkov, ki jih ustvarja obrat za izdelavo karoserij, so seveda le začetek. Odločiti se je treba še, »kako s temi podatki odgovoriti na vprašanja, ki se porajajo v posameznih specializiranih enotah poslovnega procesa«, pravi podatkovni znanstvenik Dirk Zitterell. Z Rudolfom Reinhardom sta del ekipe Audi Production Lab, ki skrbi za razvoj novih proizvodnih tehnologij. »S kolegi iz proizvodnje sodelujemo pri razvoju tehnološko izjemno napredne podatkovne analitike proizvodnih procesov,« pove Rudolf Reinhard. »Laboratorij je posrednik med inovacijami in serijsko proizvodnjo, skrbimo pa tudi za podporo organizatorjem procesov in zaposlenim.«

Merilna postaja na proizvodni liniji v Ingolstadtu

Ekipa K-PoWa se je z agilno metodo dela lotila razvoja orodja za tehnično analizo, ki celovito in kvantitativno beleži in grafično prikazuje odnose med podatki. Prve rešitve je predstavila na dogodku Audi Smart Factory Hackaton, naprej pa jih razvija projektna ekipa, ki jo sestavljajo sodelavci iz P-Laba, obrata za karoserije, Centra za analitiko in ITja. »Kot proizvajalec premium avtomobilov si zastavljamo temu primerne zelo visoke standarde. Tudi ta projekt je lep primer tega«, pojasni podatkovni znanstvenik Rudolf Reinhard in doda: »Z našo tehnologijo za preventivno merjenje je proizvodnja postala bolj trajnostna. S prihranki pri delu, času in materialih smo precej bolj učinkoviti, v celotnem ciklu pa sta se občutno zmanjšali tudi količina odpadkov in poraba energije.«

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

1.200 patentov v letu 2019

Število patentov je dobro merilo inovativnosti in spodbujanja inovativnosti. Audi na tem področju že nekaj let podira rekorde.

Leta 2019 smo registrirali kar 1.200 patentov. Po podatkih nemškega in evropskega patentnega urada smo po številu patentov na področju avtonomne vožnje prvi med proizvajalci avtomobilov.

Za spodbujanje inovativnosti organiziramo hackatone – ime je skovanka besed 'hack' in 'maraton'. Gre za dogodke, na katerih ekipe rešujejo zelo specifične izzive, in v zelo kratkem času – navadno kar med samim dogodkom – razvijajo kreativno in uporabno programsko ali strojno opremo.

“Quote”

Video title

ABI: Audijeve poslovne inovacije

Eden najpomembnejših spodbujevalcev inovativnosti je tudi podjetje Audi Business Innovation GmbH (ABI), ki je 100 odstotno v naši lasti. ABI z iskanjem učinkovitih in trajnostnih odgovorov na potrebe trenutnih in bodočih kupcev razvija digitalne poslovne rešitve prihodnosti. Poslovne inovacije, ki obsegajo oblikovanje storitev, oblikovanje poslovnih modelov in projektno vodenje, so eden od štirih stebrov našega poslovanja.

 

Razvoj energetskih in trajnostnih poslovnih modelov je ena njihovih ključnih nalog. ABI v sodelovanju s strankami razvija različne produktne ideje za celotno Skupino in jih tudi ovrednoti glede na potrebe trga in zanimanje za nakup. Da bi pridobili čim več koristnih informacij, se o tem pogovarjajo z vodji prodaje ali pa s strankami preizkušajo digitalne storitve v razvoju.

Audi Q8
Audi Q8

Audi Q8

Umetnost izpolnjevanja visokih pričakovanj. Izrazit design, inovativna tehnologija, prostorna notranjost in suverena moč motorja.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik