Popolnost napredka: povsem električni Audi Q8 e-tron

Audi Q8 e-tron je naslednji mejnik v portfelju povsem električnih vozil znamke Audi. Predstavljamo osem dejstev o novem prestižnem električnem SUV-ju.

15.11.2022 Avtor: AUDI AG  Fotografije: Arhiv Audi

1. Doseg


Po zaslugi večje kapacitete baterije ima Audi Q8 e-tron velik doseg. Različica Audi Q8 55 e-tron quattro ima na primer visokonapetostno baterijo s kapaciteto do 114 kWh, kar omogoča, da z enim polnjenjem prevozi do 600 kilometrov (po WLTP).

Ko je stanje napolnjenosti nizko, je mogoče z izbiro načina Range v vmesniku MMI (angl. Multi Media Interface) še povečati razpoložljiv doseg. Način Range omeji največjo hitrost na 90 km/h in zmanjša ali izklopi delovanje funkcij udobja, kot sta samodejna klimatska naprava ali ogrevanje sedežev.

Kokpit zaslon z indikatorjem dosega

 

2. Hitro polnjenje


Z močjo polnjenja do 170 kW je mogoče Audi Q8 e-tron na postajah za hitro polnjenje napolniti še hitreje. Pri različicah Q8 55 e-tron quattro in Audi SQ8 e-tron to pomeni, da se baterija od 10 do 80 odstotkov¹ napolni v 31 minutah. Postanke na polnilnih postajah skrajša tudi stabilna krivulja polnjenja z visoko polnilno močjo v širokem razponu polnilnega procesa.

Načrtovalnik poti za modele e-tron vozniku pomaga pri iskanju polnilnih mest na poti in tako še bolj učinkovito izkoristiti moč polnjenja. Načrtovalnik poti je del storitev Audi connect Navigation & Infotainment (glede na razpoložljivost v posamezni državi).

Video title

“quote”

“quote”

Polnilni kabel za Audi Q8 e-tron

 

3. Digitalizacija


Audi Q8 e-tron seveda nudi tudi najsodobnejše funkcije povezljivosti, na primer v aplikaciji myAudi (glede na razpoložljivost v posamezni državi). Ta v vsakem trenutku zagotavlja informacije o trenutnem stanju napolnjenosti baterije ali položaju parkiranega vozila. Aplikacija služi tudi kot daljinski upravljalnik za nastavitev temperature v notranjosti pred začetkom vožnje ter za odklepanje in zaklepanje vozila.

small text

heading

text

button

Zaslon pametnega telefona med uporabo aplikacije MyAudi

 

4. Aerodinamika


Opcijska virtualna zunanja ogledala vozila Audi Q8 e-tron zmanjšujejo količnik zračnega upora in tako prispevajo k večjemu dosegu povsem električnega SUV-ja ali njegovih različic Sportback. Majhne kamere projicirajo slike na 7-palčne zaslone OLED v notranjosti vozila in omogočajo izjemno natančno zaznavanje vozil, ki se približujejo od zadaj, ne glede na morebiten odsev žarometov.

Virtualno stransko ogledalo

 

5. Vozniška izkušnja


Povsem električni serijski pogon quattro v vozilu Audi Q8 e-tron zagotavlja visoko stabilnost vožnje in odličen oprijem. Električni pogon na vsa kolesa uravnava idealno porazdelitev pogonskega navora na obe premi na način, ki je stalen in v celoti prilagodljiv, odziven in natančen. Tako združuje učinkovitost dvokolesnega pogona z vozno dinamiko in oprijemom štirikolesnega pogona.

Audi Q8 e-tron pri vožnji pri nižjih hitrostih za pogon uporablja le zadnji električni motor. Če voznik potrebuje večjo moč, krmilne enote aktivirajo motor na sprednji premi. V številnih situacijah se ta aktivacija izvede vnaprej, preden pride do zdrsa na spolzkem cestišču ali med hitrim zavijanjem, preden pride do podkrmiljenja ali prekrmiljenja.

Poleg tega lahko električni nadzor vektorjev navora v delčku sekunde porazdeli navor med zadnjimi kolesi. Ko vozilo hitro zapelje v ovinek, električni motor dodeli dodaten navor zadnjemu zunanjemu kolesu, zadnje notranje kolo pa ustrezno zavira.

small text

heading

text

button
Voznik v Audi Q8 e-tron

 

6. Zmogljivost


Napredni in prestižni Audi Q8 e-tron SUV se ponaša z impresivno vozno dinamiko: v različici Audi Q8 55 e-tron quattro pospeši od 0 do 100 km/h v 5,6 sekunde in doseže največjo hitrost 200 km/h (poraba električne energije, kombinirana vožnja, kWh/100 km: 24.4–20.6; izpusti CO2, kombinirana vožnja, g/km: 0).

Serijsko vgrajeno prilagodljivo zračno vzmetenje (adaptive air suspension) omogoča različne načine vožnje, na primer učinkovit ali športni način, med njimi pa je enostavno preklapljati s sistemom Audi drive select. Po zaslugi izboljšane prečne dinamike pa je v vozilu Audi Q8 e-tron boljše tudi krmiljenje in zavijanje.

“Quote”

 

 

Video title
Audi Q8 e-tron med vožnjo

 

7. Oblikovanje osvetlitve


Prenovljen videz vozila Audi Q8 e-tron dopolnjujejo različni svetlobni poudarki. Progresivno tehnologijo navzven odražata tudi opcijski neprekinjeni svetlobni trak v enodelnem okvirju in posebne značilne dnevne luči.

Opcijski digitalni matrični žarometi LED poudarjajo značaj vozila Audi Q8 e-tron in omogočajo impresivne funkcije. Prilagodljiva porazdelitev svetlobe, luč za osvetlitev voznega pasu in orientacijska luč nudijo podporo vozniku, opozorilo za nevarnost projicira opozorilne simbole na cesto, funkciji prihod in odhod z doma pa ponujata pet dinamičnih nastavitev osvetlitve, ki jih je mogoče izbrati prek vmesnika MMI.

Sprednji žarometi Audi Q8 e-tron

 

8. Trajnostni razvoj


Pri znamki Audi dosledno izvajamo strategijo razogljičenja. Celotna proizvodnja modela Audi Q8     e-tron je ogljično nevtralna², pri izdelavi baterijskih celic pa se uporablja 100-odstotno zelena energija.

 

 

 

 

 

1 Čas polnjenja baterije se lahko spreminja glede na različne dejavnike, kot je npr. temperatura okolice, uporaba drugih vtičnic za določeno državo ali uporaba funkcije predhodnega programiranja (npr. daljinskega upravljanja klimatiziranja vozila ali uporaba načrtovalnika poti za modele e-tron). Pri uporabi domačih vtičnic je moč polnjenja omejena s polnilnim sistemom e-tron.

² Audi neto ogljično nevtralnost obravnava kot stanje, v katerem se po izčrpanju drugih možnih ukrepov za zmanjšanje izpustov CO₂, ki jih povzročajo izdelki ali dejavnosti Audija in/ali trenutno neizogibnih izpustov CO₂ v okviru dobavne verige, proizvodnje in recikliranja vozil Audi, zagotovi vsaj kvantitativna kompenzacija s prostovoljnimi in globalnimi projekti za odstranjevanje CO₂ iz ozračja. V fazi uporabe vozila, to je od trenutka, ko je vozilo dostavljeno kupcu, se proizvedeni izpusti CO₂ ne upoštevajo.

 

 

“Quote”

Video title

Audi Q8 e-tron s strani
Audi Q8 e-tron s strani

Naelektren že na prvi pogled

Audi Q8 e-tron je odraz napredne premijske električne mobilnosti v kakovosti, oblikovanju in zmogljivosti.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik