Razvoj avtomobilskih luči: od LED do matričnih LED in OLED

Boljša vidljivost in natančnejša osvetlitev: Audi še naprej povečuje prednost na področju razvoja tehnologije avtomobilskih luči. 

18.05.2021 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Inovacije visoko funkcionalnih svetlobnih elementov v Audijevih vozilih segajo od žarometov LED in matričnih žarometov LED do digitalnih zadnjih luči OLED. Audijeve luči konceptu 'prednost je v tehniki' dajejo konkretno razsežnost, v prihodnosti pa bi lahko omogočile še večjo stopnjo digitalizacije in personalizacije.

 

Tehnologija luči postaja vedno učinkovitejša in natančnejša

Pri žarometih LED vir svetlobe predstavljajo svetleče diode, ki omogočajo natančnejšo osvetlitev kot ksenonske ali halogenske žarnice. Poleg tega žarometi z LED-diodami nudijo bolj homogeno porazdelitev svetlobe in tako poskrbijo tudi za značilen svetlobni design, ki vozilu daje markanten videz in prepoznaven značaj. Znamka štirih krogov je žaromete s tehnologijo LED prvič predstavila že leta 2008 z modelom Audi R8.

V primerjavi s klasičnimi halogenskimi in ksenonskimi žarometi so žarometi s tehnologijo LED tudi energijsko učinkovitejši in imajo daljši domet snopa dolgih luči. Še ena prednost osvetlitve z žarometi LED je ta, da se voznikove oči v temi počasneje utrudijo, saj je svetloba luči LED z barvno toploto 5.500 kelvinov podobna dnevni svetlobi.

Audi R8

Audi R8 je bil prvi Audijev serijski model, pri katerem so bili od leta 2008 na voljo opcijski žarometi LED. Na fotografiji: Audi R8 Coupé V10 RWD.

Naslednji korak v razvoju tehnologije luči predstavljajo digitalni matrični žarometi LED, s katerimi je po želji opremljen tudi novi Audi e-tron Sportback. Ti omogočajo širok nabor možnosti osvetlitve cestišča za različne vozne okoliščine, na primer osvetlitev izbranega voznega pasu na avtocesti, ki pred avtomobilom ustvari 50-metrsko preprogo svetlobe in se dinamično prilagaja menjavam pasu med vožnjo, ali orientacijska luč, ki označuje trenutni položaj vozila na cestišču. Obe funkcionalnosti digitalnih matričnih luči LED nadgrajujeta tehnologijo matričnih luči LED, ki že vključujejo nizek snop za osvetlitev v ovinkih, po mestih in na avtocesti, ter sistem zaznavanja nasproti vozečih vozil, ki z veliko natančnostjo poskrbi, da prednje luči ne zaslepijo ostalih udeležencev v prometu.

Digitalne matrične luči LED so osnovane na osupljivi tehnologiji DMD, digitalni napravi z mikroogledali (digital micromirror device). Približno milijon mikroogledal, pritrjenih na majcen čip, lahko z elektrostatičnimi pulzi nagibamo do pettisočkrat na sekundo in z njihovim položajem ustvarjamo različne svetlobne scenarije, ki jih generirajo tri LED-diode.

Video title

“quote”

“quote”

Digitalni matrični žarometi LED

Digitalni matrični žarometi LED so del dodatne opreme Audija e-tron Sportback. Njihova svetloba v obliki majcenih pikslov osvetli cestišče v visoki ločljivosti.

Prihodnost osvetlitve je v tehnologiji OLED

Pot v prihodnost je osvetljena s tehnologijo, ki je bila prvič uporabljena v zadnjih lučeh Audija TT RS leta 2016. Audijeva tehnologija OLED povzdigne natančnost in homogenost svetlobe zadnjih luči na naslednjo razvojno stopnjo. V nasprotju z LED-diodami, ki so točkovni svetlobni viri, so OLED-diode (organske svetleče diode) površinski svetlobni viri. Ker OLED-diode svetlobo ustvarjajo neposredno znotraj površine, vodniki ali odsevniki za porazdelitev svetlobe niso potrebni, kar se pozna tako pri učinkovitosti kot pri teži. Svetloba luči OLED dosega zelo visok kontrast, da pa se jo tudi nežno zasenčiti in razdeliti na manjše segmente, ki jih je mogoče nadzorovati z različnimi stopnjami svetlosti. To odpira do zdaj nepredstavljive možnosti za oblikovanje osvetlitve z visoko natančnostjo in veliko variabilnostjo.

small text

heading

text

button

Audi TT RS Coupé

Audi TT RS Coupé se z matričnimi zadnjimi lučmi OLED ponaša že od leta 2016.

Audi digitalizira zadnje luči

Prednosti najnovejše generacije luči OLED lahko kupci spoznajo v novem modelu Audi Q5. Gre za prvo vozilo na svetu, ki je opremljeno z digitalno tehnologijo OLED, pri kateri lahko kupec izbira med tremi različnimi grafičnimi podobami zadnjih luči. Poleg tega lahko vsaki posamezni grafični podobi določi posebno dinamično osvetlitev s funkcijo 'coming home' in 'leaving home' (prihod in odhod z doma). Opcijski zadnji luči s tehnologijo OLED sta opremljeni tudi s funkcijo zaznavanja približevanja. Če se udeleženec v prometu približa mirujočemu vozilu Audi Q5 na razdaljo dveh metrov, se v opozorilo samodejno aktivirajo vsi segmenti luči OLED. Ko se Audi Q5 začne premikati, se vključi izvorna grafična podoba.

 

»Zadnje luči Audija Q5 postanejo nekakšen zaslon na zunanji strani površine vozila, ki nam bo v prihodnosti ponujal številne nove možnosti in vidike oblikovanja, personalizacije in komunikacije.« – Dr. Werner Thomas, vodja razvoja projekta tehnologije OLED pri Audiju

OLED digitalna tehnologija

Zadnje luči z digitalno tehnologijo OLED predstavljajo dodatno opremo Audija Q5. Kupci lahko pri svojem Audiju Q5 izbirajo med tremi grafičnimi podobami.

Funkcionalnosti osvetlitve nameravamo pri Audiju v prihodnje še razširiti. Del naše vizije mobilnosti prihodnosti predstavljajo žarometi, ki na cestišče projicirajo simbole, ki druge udeležence v prometu opozarjajo na nesreče ali poledico. Pri oblikovanju svetlobe skorajda ni omejitev, okvir možnega trenutno določajo zgolj zakonski predpisi.

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

2021-05-From-LED-to Matrix-LED-and-OLED technology-05

Audi Q5
Audi Q5

Audi Q5

Naj vaš avto odseva vaš stil. Ob nakupu lahko izbirate med tremi različnimi grafičnimi podobami zadnjih digitalnih luči OLED.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik