Vizija novega konceptnega vozila Audi activesphere

Še pred premiero novega konceptnega vozila Audi activesphere¹ smo se pogovarjali z vodjo oblikovanja pri znamki Audi, Marcom Lichtejem. O aktivnem življenjskem slogu, doživetju quattro in visoki estetiki.

24.01.2023 Avtor: Bernd Zerelles  Fotografije: Andi Mayr, Arhiv Audi

Marc, lansko poletje je znamka Audi napovedala četrto konceptno vozilo družine sphere. Svetovni javnosti bo predstavljeno 26. januarja, ki jo bomo lahko v živo spremljali po spletu. Kakšno vozilo je novi koncept Audi activesphere¹?

Vsekakor zelo posebno (smeh). Konceptno vozilo Audi activesphere¹ združuje doslej še nikoli združena svetova: robustno terensko vozilo in eleganten, izrazito lep kupe. Audi je navsezadnje napredna znamka. Naš cilj je navdušiti z idejami, ki jih doslej še nismo videli. Vozilo je estetsko dovršeno in polno kontrastov: vsebuje hladne in tople barve, omogoča klasični in samodejni način vožnje, je drzno in aerodinamično ter zelo preprosto, a hkrati tudi zelo tehnološko.

 

Od kod zamisel za to konceptno vozilo?

Danes so žarišča novih svetovnih trendov kraji, kot sta Peking na Kitajskem ali Kalifornija v ZDA. Malibu je na primer prava meka avtomobilske kulture. V takšnih mestih ima znamka Audi svoje oblikovalske studie. Ekipo v teh studiih vedno vprašam, katera bo naslednja velika uspešnica. Le s takšnim razmišljanjem lahko ustvarimo nekaj resnično novega. V Kaliforniji ljudje živijo zelo aktivno, zgodaj zjutraj pred službo gredo deskat, ob koncu tedna pa se odpravijo na podeželje in uživajo v naravi. Za te reči običajno uporabljajo svoj SUV, medtem ko se na večerjo v mesto odpravijo s svojim drugim, elegantnim avtomobilom.

Vprašali smo se, zakaj ne bi ustvarili avtomobila, ki bi združeval oboje, in tako se je v oblikovalskem studiu v Malibuju rodila zamisel za konceptno vozilo Audi activesphere¹. Mimogrede, avtomobil se popolnoma ujema tudi z mojim življenjskim slogom.

 

Video title

“quote”

Portret Marca Lichteja.
Marc Lichte, vodja oblikovanja pri znamki Audi, zazrt proti modelu konceptnega vozila Audi activesphere¹ pred svojo pisarno.
Marc Lichte med skiciranjem vozila.
Več kot le izjemno eleganten kupe: Marc Lichte skicira konceptno vozilo Audi activesphere¹.

“quote”

"
Konceptno vozilo Audi activesphere¹ združuje dva svetova: robustno terensko vozilo in eleganten, izrazito lep kupe.
"

Marc Lichte

small text

heading

text

button

Marc Lichte gestikulira z rokama.
Novo konceptno vozilo Audi activesphere¹ prvič združuje športni SUV z elegantnim kupejem.

 

Povejte nam kaj več o svojem življenjskem slogu.

Vsekakor uživam v aktivnem življenjskem slogu. Po dolgem dnevu v službi in ob koncih tedna svoj prosti čas rad preživljam na prostem. Veslam, smučam, se odpravim na hiter izlet z gorskim kolesom ali na 70-kilometrsko vožnjo z 'makadamkarjem' (gravel bike), rad pa tudi jadram z jadrnico ali jahto. Svež zrak, voda, občutenje narave to obožujem, to je moja strast. Tako od svoje športne opreme kot od samega sebe vedno zahtevam visoko raven popolnosti in zmogljivosti. Enake zahteve imam tudi pri oblikovanju avtomobila: vedno mora biti 'najboljši doslej', z usklajeno estetiko in zmogljivostjo, popoln do zadnje podrobnosti.


Kakšno vozilo ustreza takšnemu načinu življenja? Nam lahko poveste več o oblikovalskem jeziku konceptnega vozila Audi activesphere¹?

Konceptno vozilo Audi activesphere¹ je oblikovalski jezik konceptnih vozil družine sphere povzdignil na naslednjo raven. Moj cilj je oblikovati nekaj brezčasnega. Poenostavljen design razumem kot trajnosten design, precej dobesedno. Oblike, ki so trajne.

Pri konceptnem vozilu Audi activesphere¹ smo imeli v mislih še nekaj: v jedru genskega zapisa znamke Audi je še vedno quattro, pogonska tehnologija, ki jo uporabljamo že desetletja. Oblikovalski jezik vozila Audi activesphere¹ priča o tej tehnologiji. Avtomobil je zelo brezčasen, a hkrati napreden in bo izstopal. Je preproste, maksimalno poenostavljene oblike, vendar zelo mišičastega videza, z mehkimi mišicami. Tako kot pri osnovni zamisli za vozilo pa smo se tudi tukaj vprašali, kaj je naslednja raven quattra. Odgovor se glasi: quattro ni le tehnologija ali oblikovalski element, quattro postane doživetje.

 

small text

heading

text

button
Oblikovalski element konceptnega vozila Audi activesphere¹.
Oblikovalski element konceptnega vozila Audi activesphere¹.
Marc Lichte kaže podrobnost na digitalnem zaslonu.
Marc Lichte s pomočjo digitalnega zaslona opisuje idejo konceptnega vozila Audi activesphere¹.

“Quote”

 

 

Video title
"
quattro, jedro genskega zapisa znamke Audi, postane doživetje.
"

Marc Lichte

Marc Lichte na gorskem kolesu.
Marc Lichte tudi sam uživa v aktivnem življenjskem slogu, na primer pri gorskem kolesarstvu na Južnem Tirolskem v Italiji.

 

Nam lahko razkrijete še kaj več o tem, kako in kdaj bomo lahko uporabljali konceptno vozilo Audi activesphere¹?

To bo vaš spremljevalec, ki vas bo varno pripeljal, kamorkoli boste želeli. Tudi pri vsakdanjih vožnjah boste vedno uživali v občutku pustolovščine in svobode, z njim pa se boste lahko kadarkoli odpeljali na potovanje okrog sveta – po vseh možnih cestah.

Poleg tega bo vanj zelo enostavno pospraviti vse vrste športne opreme za aktiven življenjski slog. Konceptno vozilo Audi activesphere¹ bo namreč zelo prilagodljivo, podobno kot prejšnja konceptna vozila družine sphere. Vozilo je 360-stopinjsko doživetje, 365 dni na leto. Skratka, konceptno vozilo Audi activesphere¹ bo vaše pustolovščine povzdignilo na naslednjo raven. Konceptno vozilo Audi activesphere¹ je ultimativni avtomobil. To je moje vrste avtomobil.

 

 

1 Prikazano je konceptno vozilo in ni dostopno kot serijski model.

 

 

“Quote”

Video title

Novo poglavje prihodnosti
Novo poglavje prihodnosti

Novo poglavje prihodnosti

Konceptno vozilo Audi activesphere združuje eleganco, trajnostni razvoj za vsakodnevno uporabo ter zmogljivost v novem designu. Zasnovano je za aktivni življenjski slog in svet maksimalnih možnosti.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik