Domača sončna elektrarna

Električna mobilnost prinaša drugačen način uporabe, kot je uveljavljen pri avtomobilih z motorjem z notranjim zgorevanjem. Namesto da bi vozilo napolnili takrat, ko je rezervoar že skoraj prazen, je izkušnja bolj podobna mobilnemu telefonu. Ob vrnitvi domov svoj električni avtomobil priključite na domačo polnilnico in naslednje jutro vas pričaka napolnjen. Ravno zato se večina kupcev električnih avtomobilov odloči za domačo polnilnico, nekateri tudi za hišno sončno elektrarno. Za lažjo odločitev so strokovnjaki MOON pripravili nekaj nasvetov.

4.03.2022 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Zaradi prehoda na e-mobilnost se bodo potrebe po električni energiji povečale, zato je smiselno, da razmislite tudi o postavitvi domače sončne elektrarne. Odločitev sicer ni pogojena z električnim avtomobilom, je pa to dodaten dejavnik, ki govori v prid tej odločitvi. Električni avtomobil boste namreč zelo verjetno največkrat polnili doma.

audi-q4etron-moon-34

Video title

"Uporabniki električne avtomobile danes približno v 80 % polnijo doma ali v službi in po potrebi še na poti ali med nakupovanjem oz. drugimi postanki. Ideja je, da se v bistvu vozilo takrat, ko stoji, polni."

Sara Fink, koordinatorica projekta e-mobilnosti v Porsche Slovenija in skrbnica blagovne znamke MOON

 

Domača sončna elektrarna prinaša dve ključni prednosti:

1. Proizvajate lastno zeleno solarno električno energijo, kar je za vas tudi cenovno ugodnejše kot odjem iz omrežja.

2. Sončna elektrarna vam zagotavlja dolgoročno zanesljivost cen in neodvisnost. Pozabite lahko na nihanja cen elektrike in na stabilni osnovi proizvajate lastno električno energijo.

 

Primernost lokacije za postavitev domače sončne elektrarne

Velika večina lokacij v Sloveniji je primernih za postavitev sončne elektrarne. Postavite jo lahko na vsako stavbno površino, ki jo večji del dneva obseva sončna svetloba. Sončne celice bodo električno energijo proizvajale tudi na oblačen dan, le njena količina bo ustrezno manjša kot na sončen dan.

 

 

 

 

 

Celovite rešitve e-mobilnosti

E-mobilnost korenito spreminja navade kupcev. Pri podjetju Porsche Slovenija, ki skrbi tudi za znamko Audi v Sloveniji, verjamemo, da moramo kupcem poleg naprednih električnih vozil ponuditi tudi ustrezne rešitve, da bo njihov prehod na e-mobilnost lažji. Zato kot sistemski ponudnik e-mobilnosti ponujamo celotno storitev, ki spremlja električna vozila, to je tudi mreža javnih polnilnic, polnilnice v podjetjih in domače polnilnice, sončne elektrarne, hranilniki za električno energijo in pametno elektroniko, ki vse skupaj povezuje. Te storitve smo združili pod okriljem blagovne znamke MOON. Vključujejo vse potrebne tehnološke rešitve, pa tudi načrtovanje in svetovanje.

V povprečju se investicija v domačo sončno elektrarno povrne v desetih do dvanajstih letih. Pri tem ne pozabite, da bo sončna elektrarna delovala vsaj trideset let.

 

Kdaj se povrne investicija v domačo sončno elektrarno?

Osnovno pravilo se glasi: en kilovat inštalirane moči na leto proizvede 1.000 kilovatnih ur energije pri sončnem sevanju 1.000 vatov na kvadratni meter. Za Slovenijo so zbrani podatki o povprečnem sončnem sevanju med 900 in 1.200 vati na kvadratni meter.

V prvem koraku razmisleka o domači elektrarni lahko uporabite preprosto oceno: smiselna je, če vsak mesec za električno energijo plačujete okoli 60 evrov ali več oziroma povprečna letna poraba električne energije znaša vsaj 4.000 kWh.

Če boste imeli domačo sončno elektrarno in z njo pokrili svoje potrebe po električni energiji, bo mesečni račun za elektriko sestavljen le še iz stroška obračunske moči ter prispevka za SPTE in OVE (ta pa je vezan na priključno moč vašega elektro priključka in ga plačujete že sedaj, tudi če ne porabite nič električne energije).

2022-02-Soncna-Elektrarna-08

 

Koliko stane domača sončna elektrarna?

Strošek vgradnje domače elektrarne je odvisen od potreb vašega gospodinjstva po električni energiji. Pri znamki MOON so pripravili primer izračuna.

 

Izhodišča:

  • 140 kvadratnih metrov bivalne površine ima enodružinska hiša, ki je osnova za naš primer.

  • 11-kilovatna toplotna črpalka (zrak-voda) skrbi za ogrevanje hiše.

  • 13.000 kilovatnih ur električne energije se porabi v hiši v vzorčnem primeru (6.500 kilovatnih ur družina in 6.500 kilovatnih ur toplotna črpalka).

  • 2.800 kilovatnih ur približno na leto porabi električni avto za prevoženih 15.000 kilometrov.

 

Potrebe:

  • 15,5 kilovatov je ocenjena potrebna moč sončne elektrarne za hišo in za polnjenje električnega avtomobila.

  • 100 kvadratnih metrov strešne površine potrebujete za potrebno količino električne energije (za kilovat moči je treba s sončnimi paneli pokriti od 6 do 7 kvadratnih metrov strehe).

 

Investicija:

  • 17.500 evrov je okvirna cena pri hiši s streho z opečnimi strešniki (z 9,5-odstotnim DDV).

  • 500 evrov nižja je lahko cena (zaradi drugačne podkonstrukcije), če ima hiša kovinsko kritino.

  • 2.790 evrov dodatnega prihranka lahko prinese odšteta subvencija.

 

14.200 evrov je torej lahko končna cena v optimalnem scenariju.

"
Uporabniki električne avtomobile danes približno v 80 % polnijo doma ali v službi in po potrebi še na poti ali med nakupovanjem oz. drugimi postanki. Ideja je, da se v bistvu vozilo takrat, ko stoji, polni.
"

Sara Fink, koordinatorica projekta e-mobilnosti v Porsche Slovenija in skrbnica blagovne znamke MOON

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button
audi-q4etron-moon-1
audi-q4etron-moon-2

“Quote”

 

 

Video title

Postopek postavitve domače sončne elektrarne v 5 korakih

Ko se odločite za postavitev domače sončne elektrarne, lahko s pomočjo strokovnjakov MOON postopek izpeljete brez zapletov, ne da bi sami za to potrebovali posebna znanja.

 

1. Finančna ocena, izbira lokacije, presoja

V prvem koraku morate odgovoriti na vprašanja: koliko bo projekt stal, kje bo stala elektrarna, koliko elektrike boste proizvedli in koliko sredstev nato prihranili pri ocenjeni porabi. Svetujemo, da se že v tem prvem koraku obrnete na strokovnjake MOON, ki vam bodo znali svetovati. Po ogledu lokacije boste dobili popolno ponudbo, ki bo odgovorila na vsa ta vprašanja.

 

2. Podpis pogodbe in pooblastilo za urejanje dokumentacije

V skladu z ugotovitvami prvega koraka vam bo izbrani ponudnik pripravil pogodbo in pripravil načrt sončne elektrarne. Če se odločite za sončno elektrarno MOON, vam bodo strokovnjaki pripravili tudi vse potrebne listine za pridobitev subvencije Eko sklada in tudi za pristojnega distribucijskega operaterja (soglasje za priključitev sončne elektrarne). V vašem imenu bodo vložili dokumentacijo in izpeljali druge potrebne postopke.

 

 

“Quote”

Video title

audi-q4etron-moon-25

 

3. Izdaja soglasij in dovoljenj

V naslednjem koraku morate počakati na potrebna soglasja in dovoljenja. Računajte na to, da postopki lahko trajajo tudi nekaj mesecev. To je čas, ki ga morate upoštevati, ko razmišljate o postavitvi sončne elektrarne.

 

4. Inštalacija in preizkus

Fizična postavitev vaše domače sončne elektrarne je preprosta in hitra, saj v praksi po navadi traja le dan ali dva. Datum postavitve vnaprej uskladite z izvajalci ponudnika MOON. Ti pridejo na lokacijo in namestijo celoten sistem. Sledijo preizkus, zagon in meritve.

 

5. Priključitev

V zadnjem koraku potrebujete še pogodbo o priključitvi, ki jo sklenete z distributerjem. Sledita tehnični pregled in odobritev za priključitev na distribucijsko omrežje.

 


 

Za podrobnejše informacije obiščite spletno mesto MOON.

Viri in dodatne informacije:

mediaspeed9114

2021-06-Sara-Fink-thumbnail
2021-06-Sara-Fink-thumbnail

Električna mobilnost je drugačen življenjski slog

Pogovor z inženirko Saro Fink, ki v podjetju Porsche Slovenija za celovite rešitve e-mobilnosti pod okriljem znamke MOON. Odkrijte njen inženirski pogled na mobilnost, električna vozila in izzive avtomobilizma.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik