Iz ozračja v podzemlje – odstranjevanje odvečnega CO2

Švicarsko podjetje Climeworks na Islandiji gradi največji obrat za zajemanje ogljikovega dioksida iz ozračja in njegovo shranjevanje globoko pod zemljo v bazaltnem skalovju. Kot partnerji tega okoljskega start-upa iz Züricha se tudi mi zavzemamo za širšo rabo tovrstne tehnologije. Zato bomo v okviru projekta podprli odstranjevanje 1.000 od 4.000 ton ogljikovega dioksida, kolikor naj bi bila letna zmogljivost obrata.

14.10.2020 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Climeworks

Proces – iz zraka v podzemlje

S tehnologijo neposrednega zajemanja Climeworks iz zraka zajema CO2, v novem obratu na Islandiji pa ga bodo vbrizgavali globoko pod zemljo, kjer bo sčasoma mineraliziral in se nikdar več vrnil v ozračje.

Posebne naprave zrak vsesavajo v zbiralnik, ta pa je opremljen s posebnimi filtri, ki nase vežejo CO2. Ko ga zberejo dovolj, filtre s toploto iz bližnje geotermalne elektrarne segrejejo na 100 stopinj Celzija, da sprostijo molekule CO2. Voda iz toplarne Hellisheiði, ki teče skozi obrat, bo ogljikov dioksid splakovala 2.000 metrov pod zemeljsko površino, kjer bo v stiku z bazaltom mineraliziral in se v nekaj letih spremenil v karbonat. V takšni obliki bo pod zemljo ostal za vse večne čase. Obrat, ki bo delal brez prestanka, bo vsako leto iz ozračja zajel 4.000 ton materiala, od česar bo četrtino podprl Audi, narava pa bi za kaj takšnega potrebovala kar 80.000 dreves.

Tehnologija, ki so jo razvili pri Climeworks, ima dve pomembni prednosti: analize življenjskega cikla so pokazale, da kar 90 odstotkov filtriranega CO2 učinkovito shranjuje v podzemeljsko skalovje, poleg tega pa jo je mogoče tudi nadgraditi do zmogljivosti ene megatone letno, zato smo v njej prepoznali velik potencial za prihodnost.

Islandija je zaradi svojega vulkanskega porekla eden redkih krajev na Zemlji, ki je primeren za tak proces. S praktično neusahljivim virom geotermalne energije lahko proizvaja ogljično nevtralno in poceni elektriko, poleg tega pa je islandsko skalovje zaradi svoje sestave idealno za shranjevanje ogromnih količin CO2.

Climeworks - proces zajemanja CO2

Poslanstvo – zakaj sodelujemo

Hagen Seifert, vodja razvoja konceptov trajnostnih izdelkov pri Audiju, pravi: »Z znanstvenega stališča je zajemanje ogljikovega dioksida iz ozračja pomemben ukrep, ki dopolnjuje zmanjšanje škodljivih izpustov. Oboje skupaj je pot do okoljskih ciljev, ki smo si jih zadali. S sodelovanjem pri tem projektu namreč znatno prispevamo k zmanjšanju količine CO2 v ozračju.« V duhu celovitega spoprijemanja z okoljskimi izzivi Audi pri projektu sodeluje s promocijo, razvojem in aktivno uporabo inovativnih tehnologij za zaščito podnebja.

Züriško start-up podjetje Climeworks pri razvoju tehnologije za zajemanje CO2 podpiramo že od leta 2013. Pred dvema letoma smo skupaj zgradili obrat v Hinwilu v Švici, kjer iz zraka filtriran CO2 dobavljajo industriji gaziranih pijač. Uspešno sodelovanje bomo sedaj nadgradili s projektom na Islandiji. Naš prispevek so tehnične rešitve za shranjevanje ogljikovega dioksida globoko v podzemlju, s svojim znanjem in izkušnjami pa pomagamo pa tudi pri razvoju novih termoregulacijskih rešitev.

Na ravni celotne skupine Volkswagen želimo do leta 2025 zmanjšati ekološki odtis naših avtomobilov in lahkih transportnih vozil za 30 odstotkov v primerjavi z letom 2015. Pri Audiju pa smo si zadali še cilj, da do leta 2050 postanemo ogljično popolnoma nevtralno podjetje na vseh področjih našega delovanja.

Video title

“quote”

small text

heading

text

button

“quote”

Quote

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

Quote

 

 

“Quote”

Video title

small text

heading

text

button

Grafični prikaz Audijevega trajnostnega poslovanja
Pri Audiju zapiramo zanke

Pri Audiju zapiramo zanke

Z zmanjšanjem porabe surovin, znižanjem okoljskih izpustov, recikliranjem, predelovanjem in ponovno uporabo smo na poti k povsem trajnostnemu poslovanju.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik