Marc Lichte: “Estetika izvira iz učinkovitosti”

»Najlepši avto, kar sem jih kdajkoli narisal,« so bile besede Audijevega glavnega oblikovalca, ko je znamka jeseni leta 2018 v Los Angelesu predstavila študijo Audi e-tron GT concept. Dve leti pozneje je Audijev prvi serijski popolnoma električni Gran Turismo doživel svojo premiero. Pravi čas za pogovor z Marcom Lichtejem o pomenu modela e-tron GT.

11.02.2021 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Audi e-tron GT

 

Gospod Lichte, čakanja je konec. 9. februarja je Audi predstavil e‑tron GT. Ali se vam po sedmih letih na mestu Audijevega glavnega oblikovalca pred­stavitev še vedno zdi vznemirljiva?

Marc Lichte: Svetovna premiera je čaroben trenutek. To velja za celotno Audijevo oblikovalsko ekipo in tudi zame. S predstavitvijo novega avtomobila se zaključi razvojni proces, ki pravilo­ma traja štiri leta. Dolga pot z obilico dela, veliko diskusijami in včasih težkimi odločitvami. Na koncu pa imamo skupni rezultat, na katerega smo vsi ponosni.

Ponos je prava iztočnica. S svojo oceno študije ste standarde za e-tron GT občutno zvišali. Kaj odlikuje zasnovo avtomobila?

Lichte: Dober design nastane takrat, ko je produkt estetski in obenem tudi funkcionalen, ko je del celostnega doživetja. Osnova za estetiko so proporci: kratki previsi, dolga medosna raz­dalja in vitka kabina na mogočnem trupu. Vse to e-tron GT združuje v sebi.

Ali bi bili domišljavi, če bi ta avto označili kot Audijevo novo oblikovalsko ikono?

Lichte: Nedvomno. Oblikovalske ikone ni mogoče ustvariti na risalni mizi. Ta sloves mora avto pridobiti na cesti – v okolju, kjer v poplavi dražljajev iščemo nekaj, čemur bi sledili. Zato imajo prave oblikovalske ikone nekaj značilno prepoznavnega: tri linije so npr. dovolj, da orišemo VW Hrošča ali Porscheja 911. Predstavljajo povsem jasno sporočilo.

In kakšno sporočilo želi Audi posredovati z e-tronom GT?

Lichte: Nedvomno to, da je prednost v tehniki – ali če citiram našo novo strategijo znamke: Živimo napredek. V naši zgodovini so to načelo še posebej zaznamovali določeni modeli: A2 je bil sinonim za neizprosno učinkovitost, TT za formalistični design, R8 za brezkompromisno zmogljivost. Vprašanje pri e-tronu GT torej ni, ali je oblikovalska ikona, ampak kako točno pooseblja naše sporočilo. Povedano drugače: kako na novo interpretira naše poslanstvo Prednost je v tehniki.

Video title

“quote”

“quote”

Audi e-tron GT

Katero pot ste ubrali tukaj?

Lichte: Audi e-tron GT je Gran Turismo. Prvotno je bil ta izraz sinonim za športne avtomobile, primerne za vzdržljivostne dirke. Modeli GT se od športnih avtomobilov razlikujejo po večjem udobju in večji notranjosti. Audi e-tron GT kot popolnoma električni Gran Turismo na novo interpretira ta razpon, saj zmogljivosti ne zreducira na golo moč, ampak tudi učinkovitosti pripisuje poseben oblikovalski pomen.

Učinkovitost kot temeljna ideja za design. Kaj konkretno to pomeni?

Lichte: Manjši kot je zračni upor, večji je doseg: to osnovno fizikalno načelo električne mobil­nosti smo pri e-tronu GT uporabili kot oblikovalski princip. Oblika sledi funkciji, estetika izvira iz učinkovitosti. Novi oblikovalski slog skrbi za močnejši tok, s čimer omogoča izpiljeno aero­dinamiko. S tem zasnova e-trona GT predstavlja osnovo za design prihodnjih električnih modelov.

Audi e-tron GT

Toliko o zunanjosti. Kako pa je mogoče izraziti učinkovitost zasnove notranjosti?

Lichte: Z električno mobilnostjo je notranjost bolj lahkotna in funkcionalna – ter tako prostor­na kot v naslednjem višjem segmentu. Kompaktna zunanjost, prostorna notranjost. Zato smo pri e-tronu GT ustvarili skulpturalno osnovno arhitekturo, ki poleg športnosti, ki zaznamuje modele GT, s svojo jasno osredotočenostjo na voznika poudarja tudi trajnost. Pri serijskem modelu je za zgled služila študija iz leta 2018. Lasten paket opreme, pri katerem so namesto usnja namenoma uporabljeni reciklirani materiali.

Športni Gran Turismo, ki se pozicionira prek učinkovitosti in trajnosti. Ali je to novo sporočilo, o katerem ste govorili?

Lichte: Kratko in jedrnato, da. Trajnost se začne pri miselnosti in izraža v designu. S tem e‑tron GT krepi idejo, ki bo zaznamovala naše razumevanje luksuza v sklopu električne mobilnosti.

small text

heading

text

button

Audi e-tron GT

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Audi RS e-tron GT
Audi RS e-tron GT

Audi RS e-tron GT

Povsem električni Audi RS e-tron GT naznanja novo dobo znamke štirih krogov. Odkrijte več o napredni zmogljivosti našega vrhunskega športnika.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik