Dunaj

Mavi Phoenix, raperka z Dunaja

Mavi Phoenix je novi up avstrijske glasbene scene. Med zvezde se ji je uspelo prebiti v disciplini, v kateri sicer prevladujejo moški: rapu. A mlada glasbenica to jemlje kot vzpodbudo, ne kot oviro. Njen repertoar poleg pesmi vključuje tudi pomembno veščino: z lasersko natančnostjo je osredotočena na svoje cilje.

31.01.2020 Avtor: Birte Mußmann  Fotografije: Hanna Putz

Črno-bela slika ženskega ušesa

Triindvajsetletna Avstrijka sedi na postelji, sredi kupa oblačil. Na tleh počiva kovček, ki je bil z njo na pravkar končani večtedenski turneji. Odkar je bila nazadnje na Dunaju, kjer živi, je minilo kar precej časa. Navkljub natrpanemu urniku in stresu, ki ga ta prinaša, je videti sproščeno. Z lahkotnim smehom in očitnim avstrijskim naglasom pripoveduje o tednih, ki jih je preživela v enoprostorcu. »Zelo uživam na turneji s svojo ekipo. Mislim pa, da nisem oseba, ki bi lahko več kot nekaj tednov živela iz kovčka.« Ozre se na nered okoli sebe, se zasmeje in si odrine lase z obraza. Za današnje fotografiranje ni pretiravala z ličili, raje se je odločila za videz, ki je prav toliko vsakdanji kot vse drugo na njej. S sabo je prinesla le lak za lase, s katerim kroti nagajive pramene, ki motijo eleganco njenega dolgega blond paža. Navkljub mladosti je Mavi popolna profesionalka. Hitro in brez oklevanja izbere prva oblačila ter si obuje trendovske superge čez visoke športne nogavice. Na nekem drugem paru njenih čevljev, ki jih obuje k trenirki, puliju in jakni iz jeansa, so pritrjeni majhni našitki. Njeni modni dodatki so igrivi in moderni, na primer torbica za okoli pasu iz kačje kože ali ročno narejene zapestnice iz promocijskega materiala njene zadnje turneje. Rada preizkuša nove stvari, in to ne le v glasbi.

“Kot ženska sem v današnjem času še vedno deležna dvomljivih pogledov, ko se na odru postavim v 'mačo pozo'.”

Mavi Phoenix, glasbenica

 »Gre predvsem za iskanje same sebe. V primerjavi z obdobjem mojih začetkov v letih 2015/2016 se sedaj veliko bolje zavedam, kdo sem. Prav zato gledam na vse skupaj tako pozitivno, skozi glasbo in Mavi Phoenix sem pridobila ogromno samozavesti. Super je, ko pred množico ljudi stojim takšna, kakršna sem, oni pa me sprejmejo. To me resnično povzdigne in utrdi«, razmišlja. Odraščanje ni za dekle v zgodnjih dvajsetih nič nenavadnega, a njena glasbena kariera vsekakor je. V otroštvu je poslušala Davida Bowieja, U2 in Queens of the Stone Age. Na njen okus sta s svojo ljubeznijo do glasbe močno vplivala njena starša. Ko sta se razšla, so dolge vožnje med njunima domovoma igrale ključno vlogo pri njeni glasbeni vzgoji.

Ženska z svetlimi lasmi med plesom, oblečena v črno trenirko

Video title

“Moj velik cilj je osvojiti grammyja”

Mavi Phoenix

Pravo ime Mavi Phoenix je Marlene Nader. Njena odločitev za umetniško ime, ki si ga je izposodila pri igralcu Riverju Phoenixu, simbolizira nov začetek.

Mavi je odraščala z materjo v Linzu, njen oče pa je živel na Dunaju. Vožnja od enega do drugega mesta traja dve uri. Takoj, ko so se usedli v avto, so navili glasbo in začeli prepevati. To je bilo za Mavi nekaj tako samoumevnega, da se je vsakič, kadar se je vozila s starši svojih prijateljev, spraševala, zakaj je v avtu tišina. Da imaš lahko po zaslugi MP3 predvajalnika glasbo v ušesih vedno in povsod, je bilo zanjo pravo razodetje. Začela se je zanimati za vse, kar omogoča tehnologija v povezavi z zvokom. »V sebi čutim ljubezen do glasbe. Preprosto poklicana sem za to.« Skromna želja po ustvarjanju lastne glasbe je zrasla v neomajno ambicijo. Na vprašanje, kje vidi svojo glasbeno kariero čez deset let, Mavi odgovori s širokim nasmehom: »No, do takrat bi rada osvojila eno velikih nagrad.« V mislih ima nagrado grammy. »Ali pa bila vsaj nominirana v kateri od glavnih kategorij.«

small text

heading

text

button

“quote”

Ženska s svetlimi lasmi oblečena v črno, ki kaže hrbet

Čeprav se njeni cilji morda zdijo preveč ambiciozni, pa niso nujno neuresničljivi. Mavi Phoenix velja za enega največjih avstrijskih glasbenih upov. Tudi izven meja njene domovine. V letih 2017 in 2018 je bila nominirana za avstrijsko nagrado Amadeus, tudi v kategoriji umetnica leta. V sklopu zadnje turneje se je podala tudi na mednarodne odre, v velika evropska mesta, kot so Pariz, Rim in Barcelona, pa tudi čez lužo v Los Angeles. Po njenem mnenju je to njen največji dosežek do sedaj. »Obožujem stik s publiko, ta je super v vsakem mestu, v množici ljudi, ki jim je angleščina materni jezik, pa je še posebej osupljiv. Bilo je veličastno, popolnoma neverjetno. In poleg tega velja pravilo, da če hočeš uspeti v glasbi, moraš uspeti v Ameriki. Še posebej v moji zvrsti,« pravi Mavi.

In katera je njena zvrst? Rap, ki spada v kategorijo lo-fi popa. Njene pesmi nosijo naslove, kot so »Janet Jackson«, »Bite« in »Ibiza«.

Triindvajsetletna glasbenica trenutno živi na Dunaju. Tu, na lepi modri Donavi je našla vse, kar potrebuje za razvoj svoje kariere. Dopušča pa možnost, da bi se v iskanju sanj znova preselila.

Oboževalci lahko njen zadnji album Young Prophet II poslušajo prek spletnih predvajalnikov, ali pa kupijo vinilko. CD-ja ne bodo našli – to je medij, ki se Mavijini generaciji glasbenikov ne zdi več pomemben. Vinil pa prav zdaj doživlja preporod (če je sploh kdaj šel iz mode). Besedila Mavi Phoenix so jasna, neposredna, nalezljiva in ne preveč zapletena. »Pesem me mora pritegniti takoj, že pri prvem taktu. Ne govorim le o ritmu, ampak tudi o besedilu, ki ne sme biti nesmiselno, hkrati pa tudi ne prezahtevno. Tega načela se držim pri svojih pesmih«, razloži Mavi. Ker je obiskovala angleško šolo in angleščino govori brez kakršnegakoli naglasa, ni nikoli niti pomislila na to, da bi pela v nemščini. Na odru je polna energije, zanimivo pozira ali miga z glavo in maha naokrog z lasmi. Obožuje komunikacijo z občinstvom, tudi z množicami, ki niso prišle poslušati le nje. V takšnih primerih brez zadržkov reče kaj predrznega, a seveda nikoli žaljivega. Razume namreč, da moraš takšne koncerte pač vzeti v zakup, ko si šele na začetku kariere. Čeprav je z internetom glasbena industrija postala hitrejša in dostopnejša, se temeljna pravila igre niso spremenila. Mlada raperka se s tem ne ukvarja, navsezadnje si želi osvojiti sam vrh. In tega cilja nikoli ne izgubi izpred oči.

Zdi se mi super, da lahko danes vsak ustvarja glasbo.

Mavi Phoenix

small text

heading

text

button

Črno-bela slika ženskih ustnic

Sprejemanje kritik je del posla, pa naj bodo usmerjene v njeno glasbo ali vanjo samo. Največkrat ji očitajo uporabo umetniško sporne avtomatske korekcije tona, imenovane auto-tune. Ta ni le slogovni pripomoček, saj njeno glasbo zaznamuje že od samega začetka. Ko je bila stara enajst let, ji je oče podaril Appleov prenosnik MacBook, s katerim se je naučila aranžirati svoje skladbe. Kot pripadnica digitalne generacije je z nenehnim eksperimentiranjem hitro osvojila glasbena programska orodja. »Zdi se mi super, da lahko danes vsak ustvarja glasbo. Zakaj ne, če v tem uživa? To vidim kot priložnost, ne kot problem.« Eden od programov, s katerimi se je poigravala, je vključeval zloglasni auto-tune učinek, ki ga Mavi uporablja še danes. »Zavedam se, da nisem najboljša pevka na tem planetu. Rada imam ta učinek, saj mi pomaga bolje izkoristiti svoj glas. Tega me ni strah priznati. A če mislite, da sploh nimam posluha, se ne bi mogli bolj motiti«.

V prihodnosti bo Mavi svojim oboževalcem ponudila tudi pesmi brez auto-tune učinka, saj ne želi pristati v 'predalčku'. Ena najboljših lastnosti mlade glasbenice je ta, da se ne boji izraziti svojega mnenja. Nikoli se ne izogne razpravi, saj se zavzema za dialog. Za žensko v zgodnjih dvajsetih se zdi precej premišljena, svoja stališča je pripravljena postaviti tudi pod vprašaj. Nečesa pa ni pripravljena početi: ukvarjati se s sovražnimi komentarji na družbenih omrežjih. Slednjih žal ne manjka.

small text

heading

text

button

“Ostati hočem takšna, kakršna sem.”

Mavi Phoenix

»Anonimnost na internetu daje glas najrazličnejšim čudakom. Trudim se, da mi takšne reči ne bi prišle do živega. Precej očitno je, da se ti ljudje niso niti najmanj potrudili razumeti mojih besedil ali mene kot izvajalke.« Razsodna mlada glasbenica je večkrat na lastni koži občutila, kako krut je lahko glasbeni posel – na primer takrat, ko na odru pozira v značilnih 'mačo pozah'. »Če si moški, je to nekaj povsem sprejemljivega, ko pa to storiš kot ženska, pa si celo v 21. stoletju deležna dvomljivih pogledov. To je noro.«

A Mavi ne dovoli, da bi jo to vrglo iz tira. Nasprotno, želi si biti zagovornica pravice ženske do tega, da je močna. V tej vlogi se je znašla bolj ali manj naključno. Po mnenju mnogih mlada raperka, ki jasno in glasno pove svoje mnenje, lahko pomeni le eno: utelešenje feminizma. Toda za Mavi feminizem nikoli ni bil razlog, da je zagovarjala to stališče. To je preprosto v njeni naravi. »Zelo pomembno mi je, da ostanem to, kar sem«, pravi. Zato si je tudi izbrala umetniško ime, ki spominja na njeno pravo ime. Marlene je Mavi, Mavi je Marlene. Pa vendar si Mavi ne želi postati šolski primer ženske v glasbeni industriji. Želi samo opravljati svoj posel in se premikati le v eno smer: naravnost naprej – tako kot njena glasba.

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Ženska s svetlimi lasmi, ki kaže hrbet
Ženska oblečena v črno, ki se z eno nogo naslanja na zid

Tilen Artač: “Avto moram začutiti, tako kot lik”
Tilen Artač: “Avto moram začutiti, tako kot lik”

Tilen Artač: “Avto moram začutiti, tako kot lik”

Tilna Artača bolj kot njega samega poznamo po njegovih imitacijah, govornih in pevskih. V pogovoru z njim pa smo skušali ugotoviti, kdo se skriva pod liki, ki jih interpretira, kako nastajajo in kako pomemben pri tem je njegov Audi Q5.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik