Moda 3.0: majica, ki zna poslušati

Znamka CuteCircuit iz Londona velja za eno začetnic pametne mode. Z zvočno majico SoundShirt so njeni oblikovalci začrtali prihodnost oblačil.

15.10.2020 Avtor: Nadine Kaminski  Fotografije in video: CuteCircuit

Vodilno načelo londonskega modno-tehnološkega podjetja je preprosto, a hkrati inovativno: snovati modo, ki bo resnično izboljšala naša življenja. Najnovejša genialna zamisel kreativnih vodij CuteCircuita, Francesce Rosella in Ryana Genza, je SoundShirt – mehka, izjemno lahka majica, ki s pomočjo mikrotehnologije, všite v tkanino, in posebej zanjo razvite programske opreme telesu skozi dotik in vibracijo omogoča občutenje glasbe. Francesca in Ryan sta prvo različico razvila za orkester Junge Symphoniker iz Hamburga. Francesca poroča: »Pred štirimi leti so se na naju obrnili člani orkestra. Z eno najinih inovacij, majico HugShirt, so želeli svojo glasbo približati ljudem z okvarami sluha.« Francesca in Ryan sta to majico razvila že leta 2001 v okviru podiplomskega programa na Inštitutu za interaktivno oblikovanje Ivrea v Italiji. Bila je tudi povod za ustanovitev podjetja, ki jo razvija naprej. Zamisel in izdelek, ki še danes veljata za brilijantna, sta prejela več nagrad: majica, ki je narejena iz prevodnih materialov in se prilega telesu, simulira objem – ki ga zdaj lahko nadzoruješ z aplikacijo.

Video title

Zvok se spremeni v dotik

“Rad se počutiš povezanega. In to načelo, to možnost, prinašava v modo.”

Ryan Genz

Zvočna majica je nadaljnji razvoj te zamisli, pojasni Francesca. »Na koncertu deluje tako: usmerjeni mikrofoni ujamejo zvok vsakega inštrumenta posebej, zvok se pretvori v digitalni zapis in prenese v najino programsko opremo. Posebnost pri tem je, da sva različne dele majice povezala z različnimi deli orkestra. Strune lahko čutiš na rokah, od prve violine na ramenu do čela na podlahti. Desno in levo na pasu lahko čutiš pihala, na hrbtu in po trupu pa bobne in trobila.« Edinstveno doživetje tako za gluhe ljudi kot tudi za običajno občinstvo: kompozicijo in izkušnjo skupinskega doživljanja koncerta lahko občutiš nepredstavljivo silovito. Navdušeni odzivi prvih uporabnikov so CuteCircuit opogumili, da so izkušnjo napravili še bolj kompleksno: namesto prvotnih šestnajstih je zdaj na majici razporejenih trideset tako imenovanih 'sprožilnih območij', v vsakem od njih pa tri vrste mikromotorjev poskrbijo za različne razpone intenzitete.

Ekipi oblikovalcev je še posebej pomembno, da tehnologije na majici ne občutiš – dokler ne pride čas za to. »Vsi naši dizajni so brezžični. Želimo, da se jih občuti kot modo, ne kot napravice.« Drobni procesorji, baterije in prevodne zanke so tako vitki in upogljivi, da jih lahko brezšivno vstavljajo v pametno prevodno blago. Preden sta to dosegla, sta morala Ryan in Francesca prestati nekaj neprijetnih izkušenj z dobavitelji – na njuna naročila tehnologije so se odzvali z zajetnimi elementi ostrih robov, ki z njuno vizijo niso imeli ničesar skupnega. Končno je imel Ryan, diplomirani kulturni antropolog, spletni oblikovalec in oblikovalec vmesnikov, vsega dovolj: naučil se je razvijati vezja. Rezultat je bil prvi kot papir tanek primerek v obliki srca, ki ga danes lahko občudujemo v čikaškem muzeju znanosti in industrije. »Zaradi njega imava takšno ime,« pojasni Francesca.

small text

heading

text

button

“quote”

Ženska oblečena v zvočno majico SoundShirt

2020: Zvočna majica v vsakdanjem življenju

Vrhunski visoko specializiran izdelek zdaj postopoma postaja dostopen vsakomur. Na spletni strani CuteCircuit lahko zvočno majico naročite že vnaprej, razvoj nove aplikacije za upravljanje pa je v polnem razmahu. V aplikacijo bo vključen predvajalnik glasbe: med svojimi datotekami boste lahko izbrali pesem, algoritem programske opreme CuteCircuit pa bo prebral njene podatke, jih analiziral, razcepil v posamezne frekvence in jih razposlal na različna območja majice. Na vizualnem vmesniku boste algoritem lahko celo spremljali pri delu. Rezultat bo večdimenzionalna slušna in čutna izkušnja, kot pri izvirni programski opremi iz koncertne dvorane, le da bo glasba prihajala iz vašega telefona. Francesca in Ryan pričakujeta, da bo aplikacija na voljo že v prihodnjih mesecih. »Za majice je že ogromno povpraševanja v svetu iger in e-športa,« pravi Ryan.

Zvočna majica SoundShirt

Kako je CuteCircuit postal kultna znamka

Znamka CuteCircut pa se je v medijih pojavljala še preden sta oblikovalca spet dvignila temperaturo z zvočno majico. Njena posebnost: pametna oblačila na nivoju visoke mode. Dizajni CuteCircuit so razstavljeni v muzejih oblikovanja in tehnologije po vsem svetu, sodelovali so celo z znamenito znamko Chanel. Poleg tega je podjetje po naročilu ustvarilo visoko cenjene kose za svetovne zvezde, kot so Katy Perry in U2. »U2 so se obrnili na nas, ker so iskali način, kako v koncertno izkušnjo vključiti občinstvo vse do zadnje vrste, kar je 60.000 ljudi. Oblikovala sva osvetljene suknjiče, nato pa sprogramirala všite mikro-LED luči, ki so se odzivale na animirano sceno na odru. V nekem trenutku je izgledalo, ko da so glasbeniki prežarčeni na oder iz ogromnega stožčastega zaslona. Iz množice je završal glasen vau,« se spominja Francesca, ki je trenutek spremljala iz zaodrja.

Quote

small text

heading

text

button

Sodelovanje z ameriško megazvezdo Katy Perry je bilo nekoliko drugačno: »Katy je v muzeju znanosti in industrije videla enega od najinih dizajnov, osvetljeno haute couture obleko Galaxy Dress, ki jo je hotela nositi na prireditvi Met Gala,« pove Francesca. Občudovanja vredno naročilo, saj velja letni ples v newyorškem muzeju umetnosti Metropolitan za najbolj ekstravaganten modni dogodek na svetu. »Za izvirno Galaxy Dress sva porabila šest mesecev, tako da njene želje na žalost nisva mogla izpolniti v celoti. Toda v nekaj dneh sva zanjo izdelala rahlo drugačen dizajn in ji ga prinesla osebno, naravnost do njene hotelske sobe v New Yorku. Ko sva se po dogodku vrnila na letališče v Londonu, so najino obleko hvalili na naslovnicah vseh časopisov. Res nor trenutek.«

Oblikovalca uporabljata različne tehnologije in pametne tkanine. Toda njuno najljubše orodje, njuna najbolj prepoznavna značilnost, so mikro-LED žarnice. »Razvila sva posebno LED tkanino – rečeva ji magična tkanina,« pojasni Ryan. »Z njo lahko ustvariva katerokoli barvo, kakršnokoli gibanje, katerokoli obliko. Najina oblačila spremeni v prenosna platna. Najine mikro-LED žarnice so tanke kot list papirja. Laminirane so v tkanino, ki ostane prožna in mehka. To tehnologijo, ki je povsem nov način vključevanja mikrotehnologije v oblačila, sva patentirala sama.«

S to tkanino lahko ustvarimo katerokoli barvo, katerokoli gibanje, katerokoli obliko. Najine obleke spremeni v prenosna platna.

CuteCircuit kolekcija na modni reviji

Z mikro-LED svetili lahko pričaramo katerokoli barvo, katerikoli gib in katerokoli obliko. Modna oblačila z njimi postanejo zasloni.

 

Povezljivost: prihodnost mode

Z majico za objeme HugShirt, zvočno majico SoundShirt, pametnimi haute couture dizajni in sodelovanjem s superzvezdami je oblikovalski dvojec v zadnjih petnajstih letih dosegel več mejnikov. Kako pa si predstavljata modo prihodnosti? Francesca, ki je, preden se je posvetila oblikovanju vmesnikov, delala pri znamkah visoke mode in vodilnih modnih podjetjih, oriše zelo podrobno sliko: »Vse tehnične napravice, ki jih moramo zdaj nositi s seboj, bodo s svojimi senzorji in procesorji izginile v vlaknih naših oblačil. Sami se bomo odločali, kaj bo prižgano in kaj ugasnjeno, toda mobilna tehnologija in družbeni mediji bodo postali del naše garderobe.«

Še en pomemben vidik, ki bi lahko iz pametne mode ustvaril modo prihodnosti: trajnost. Francesca: »Množična potrošnja se bo umaknila vedno višji kakovosti in vedno bolj raznoliki ponudbi. Ljudje ne bodo več izdelali ali kupili novega oblačila, temveč bodo programsko opremo posodabljali z novimi animacijami in dizajni. Že zdaj dajeva doživljenjsko garancijo za najina oblačila, saj veva, da jih lahko vedno popraviva, reciklirava ali posodobiva.«

small text

heading

text

button
The Mirror Handbag

Torbica Ogledalo je narejena iz ultra lahkega letalskega aluminija in lasersko graviranega akrilnega ogledala, skozi katerega prodira svetloba iz LED svetil, s katerimi lahko prek posebne aplikacije na njej prikazujemo sporočila in tvite.

Graphene Dress, CuteCircuit

Pri snovanju obleke iz grafena so CuteCircuit sodelovali z raziskovalci Narodnega inštituta za grafen iz Manchestra. Gre za prvo oblačilo iz materiala, s katerim so znanstveniki osvojili Nobelovo nagrado. LED svetila so pritrjena na visoko prevodne prosojne grafenske ploščice, kar daje vtis, da lebdijo na telesu. »Navdahnila me je podoba delcev grafena pod mikroskopom,« pojasni Francesca Rosella.

The Galaxy Dress

Obleka Galaksija je nastala po naročilu čikaškega Muzeja znanosti in industrije kot osrednji eksponat razstave Fast Forward: Inventing the Future, zdaj pa je del stalne zbirke. S svojimi 24.000 barvnimi LED svetili in pametno tehnologije je največji zaslon na svetu, ki ga je možno nositi kot obleko. LED svetila so tanka kot papir, saj merijo le 2 x 2 mm.

CuteCircuit kolekcija na modni reviji

Največ občudovalcev je CuteCircuti pridobil leta 2014 na predstavitvi svoje kolekcije v sklopu mednarodnega tedna mode. Manekenke so mislile, da je to le ena od enakih modnih revij, a so tik pred nastopom ugotovile, da lahko same prek aplikacije upravljajo svetlobo, ki jo oddajajo oblačila. »V roke smo jim potisnili pametne telefone in jih poslali na pisto,« se spomni Francesca Rosella.

“Quote”

 

 

Video title

Quote

 

 

“Quote”

Video title

small text

heading

text

button

Moda, tkanine in prihodnost mobilnosti

Gostujoči prispevek Simone Falcinella, oblikovalke pri Audi Color & Trim: Avtomobili so zelo prilagodljivi izdelki visoke tehnologije, omogočajo nam premikanje, a nas tudi popolnoma povežejo: v notranjosti z našimi napravami, po internetu z zunanjim svetom in preko različnih senzorjev z našo neposredno okolico. Kabine naših vozil so mrežni modul med vozilom in njegovim potnikom: kraj fizične interakcije, kjer ima vsak element specifično funkcijo – onkraj lepote svojega dizajna. Zelo pomembno je, kako se površine občuti. Na otip morajo biti prijetne, zračne in odporne, nuditi morajo oprijem in udobje v veh voznih razmerah. Izbira materialov za notranjost pa ni pomembna samo zaradi estetike in obdelave vidnih površin: pod vrhnjo plastjo vsakega materiala ležita specifična konstrukcija in inteligenten proces oblikovanja, s katerima želimo doseči najboljšo možno učinkovitost. Naši materiali imajo strukturno in funkcionalno hrbtenico – združeno z ekspresivnim in estetskim oblikovnim sporočilom. Dizajn, moda, trendi in družba so tesno povezani in v stalnem medsebojnem vplivu. Pazljivo spremljamo modne in oblikovalske trende ter iz njih črpamo ideje in navdih. Nato te ideje razvijamo, filtriramo in prevedemo v čist Audijev oblikovalski jezik ter v značilne Audijeve barve in materiale. Tako ostajamo relevantni, prepoznavni in pripravljeni na prihodnost.

robotska roka na modrem stolu
Kiborgi in razširjena čutila

Kiborgi in razširjena čutila

Fotografski projekt Hočem verjeti predstavlja nekaj najzanimivejših primerov nadgradnje človeškega telesa s tehnologijo. Da bi zaposlenim olajšali delo, takšne možnosti raziskujemo tudi pri Audiju.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik