Oblikovalec med dvema svetovoma

Umetnik in oblikovalec Andrés Reisinger je eden najpomembnejših ustvarjalcev našega časa. Po navdihu konceptnega vozila Audi grandsphere je ustvaril potopitveno digitalno instalacijo, ki jo je znamka Audi predstavila na sejmu Design Miami/.

6.12.2022 Avtor: AUDI AG  Fotografije: Reisinger Studio, Michael Krosny, Arhiv Audi

"Oblikovalska obrt presega estetiko, ima moč, da ustvarja preobrazbo, spreminja svet okoli nas in oblikuje prihodnost," pravi Andrés Reisinger, oblikovalec, ki briše meje med domišljijo in resničnostjo ter virtualnim in fizičnim prostorom in je po mnenju mnogih eden najbolj prelomnih in pomembnih ustvarjalcev današnjega časa.


Argentinski umetnik, ki danes živi v Barceloni, je leta 2019 prejel nagrado ADC One Club Young Guns, leto kasneje pa se je uvrstil na Forbesov seznam 30 najvplivnejših umetnikov, ki so stari manj kot 30 let. Mednarodni mediji ga postavljajo v družbo vizionarskih umetnikov in oblikovalcev, ki s svojim delom oblikujejo naš svet. V začetku lanskega leta je Reisinger na platformi za trgovanje z NFT–ji Nifty Gateway na dražbo postavil kolekcijo desetih digitalnih kosov pohištva z imenom 'The Shipping', pet jih obstaja tudi v fizičnem svetu, vseh deset pa je mogoče uporabljati v kateremkoli odprtem virtualnem svetu. Med njimi je tudi stol 'Hortensia Chair', s katerim je Reisinger zaslovel leto prej.

 

'Hortensia Chair' v virtualni pokrajini
 ‘Hortensia Chair’ je umetniški in funkcionalni naslonjač, ki so ga navdihnili cvetovi hortenzije. Ko je Andrés Reisinger julija 2018 design prvič objavil na svojem profilu Instagram, je takoj postal viralna uspešnica, njegov ustvarjalec pa priznana zvezda.

 

Design stola 'Hortensia Chair' se je takrat zdel kot iz drugega sveta, kot pastelni oblak, posut z rožnatimi cvetnimi lističi. Ko ga je julija 2018 Reisinger objavil na Instagramu, je ta v hipu postal uspešnica in začela so prihajati prva naročila. Vendar pa je kos pohištva obstajal le kot 3D– upodobitev. Zaradi velikega zanimanja se je Reisinger odločil, da ga bo prenesel v resnični svet. Viralna uspešnica je pridobila status brezčasnosti, Andrés Reisinger pa je postal zvezda. Naslonjač, ki ga krasi več kot 30 tisoč lasersko izdelanih cvetnih lističev, je danes mogoče kupiti po spletu, večkrat pa je bil tudi že razstavljen v galerijah in muzejih po vsem svetu.


Reisinger je vsestranski ustvarjalec, ki s pomočjo interdisciplinarnega sodelovanja preizkuša in premika meje mogočega. Poleg umetniškega projekta z znamko Audi in konceptnim vozilom Audi grandsphere¹ je to mogoče videti tudi v kratkem filmu 'Arcadia', ki je luč javnosti ugledal lansko leto. Gre za interdisciplinarni NFT, ki ga je umetnik ustvaril skupaj z glasbenikom in dobitnikom nagrade grammy Andréjem Allen Anjosom ter pesnikom Archom Hadesom. Osupljivo je, kako naravno Reisinger sprevrača navidezno univerzalno razumevanje imaginarnega in realnega in kako lahkotno prehaja med analognim in digitalnim svetom. Ko so ga nekoč vprašali, kakšna ideja družbe se skriva v ozadju njegovih del, je odgovoril: "Ideja družbe, ki lahko hkrati živi tako v digitalnem kot v fizičnem svetu. Toda bolj kot za vizijo družbe gre za vizijo človeške izkušnje."

 

Video title

“quote”

'Hortensia Chair' pred milansko katedralo
Stol 'Hortensia Chair' je sprva obstajal le kot 3D–upodobitev, danes pa ga je mogoče kupiti prek spleta. Razstavljen je bil tudi v številnih galerijah in muzejih po vsem svetu. Foto: Matthia Greghi © Moooi
Portret Andrésa Reisingerja
Argentinec Andrés Reisinger, ki danes živi v Barceloni, velja za enega najbolj revolucionarnih umetnikov in oblikovalcev našega časa.

“quote”

 

Da bi razumeli, kaj je s tem želel povedati, je treba najprej vedeti, zakaj se umetnik v svojih delih tako pogosto zateka k rožnati barvi in organskim oblikam. Reisinger se intenzivno ukvarja s povezavo med človekom in naravo. Kristali, cvetlice ter oblika in tekstura človeškega telesa so bili zanj že od nekdaj glavni viri navdiha. V digitalnem svetu je odnos do živega postal pomembnejši kot kdajkoli prej, pravi. Drugo vodilo so čustva, ki se porajajo ob pogledu na njegova dela. Pri tem pomembno vlogo igrajo nasprotja: Reisingerjeve stvaritve so konceptualne in zelo sodobne, a hkrati dostopne. Ustvarja nadrealistične pokrajine, ki so hkrati pomirjujoče in pretanjeno tankočutne. Prav zaradi prepletanja med nenavadnim in domačim so njegova dela tako edinstvena. Reisinger rad govori o naravnih materialih, kar se na prvi pogled zdi zavajajoče analogno, vendar s tem misli na občutek, ki ga vzbujajo materiali – kot na primer v digitalni hiši 'Winter House', ki jo je zasnoval skupaj s špansko arhitektko Albo de la Fuente. To je hiša, v kateri si želite živeti in preživljati čas. Skoraj ni pomembno, ali gre za resnični ali virtualni prostor. Reisinger se zaveda, kaj je tisto, kar nas bo motiviralo v prihodnosti: ideje, ki se nas bodo dotaknile, ne da bi se nam jih bilo treba dotakniti. Projekt je prvi korak k širitvi njegovega ateljeja Reisinger Studio kot arhitekturnega podjetja za metaverse.

 

"
V digitalnem svetu nam lahko uspe vse. Če o zamisli lahko sanjamo, jo lahko tudi uresničimo.
"

Andrés Reisinger

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button
Notranjost 'Winter House'
Reisinger je v sodelovanju s špansko arhitektko Albo de la Fuente ustvaril virtualno hišo 'Winter House'.
Zunanjost 'Winter House'
Projekt je prvi korak k širitvi njegovega studia Reisinger Studio kot arhitekturnega podjetja za metaverse.

 

Leta 2018 je v Barceloni ustanovil svoj atelje, in prav tam, v ustvarjalnem okrožju Poblenou, je nastala digitalna kompozicija za konceptno vozilo Audi grandsphere¹. Za znamko Audi je prihodnost prostor, poln priložnosti za ideje in inovacije, ki je oblikovan od znotraj navzven in v središče postavlja človeka. Andrés Reisinger poustvarja ideje o udobju, sprostitvi in virtualnih izkušnjah. S svojim razumevanjem tekstur, oblik in svetlobe briše meje med resničnostjo in domišljijo. Design, pravi, dopušča svobodo ustvarjanja, oblikovanja in preoblikovanja stvari. Zanj nič ni nemogoče. "V digitalnem svetu nam lahko uspe vse. Če o zamisli lahko sanjamo, jo lahko tudi uresničimo."

 

'Sunlight Chair' iz Reisingerjevega projekta 'Terrace North'
Dela Andrésa Reisingerja, kot je stol 'Sunlight Chair' iz projekta 'Terrace North' (2018), so konceptualna in zelo sodobna, a hkrati tudi dostopna.
Del projekta 'More Understanding'
Reisinger se intenzivno ukvarja s povezavo med človekom in naravo. Kristali, cvetlice ter oblika in tekstura človeškega telesa so bili zanj že od nekdaj glavni viri navdiha.
Del projekta 'Cycle Waves'
Digitalna umetnina 'Cycle Waves' je nastala v sodelovanju med Reisingerjem in umetnikom Skygolpeom. Reisinger pravi: "V digitalnem svetu nam lahko uspe vse. Če o zamisli lahko sanjamo, jo lahko tudi uresničimo."
Del projekta 'Terrace North'
Nadrealistične pokrajine so hkrati pomirjujoče in pretanjeno tankočutne. Prav zaradi prepletanja med nenavadnim in domačim so Resingerjeva dela, kot je 'Terrace North', tako edinstvena.

“Quote”

 

 

Video title

Digitalno umetniško delo, ki je nastalo po navdihu konceptnega vozila Audi grandsphere

 

Znamka Audi že vrsto let podpira mednarodne oblikovalske razstave, od letos pa je tudi ekskluzivni partner in razstavljavec na sejmu Design Miami/. Sejem znamki predstavlja priložnost za eksperimentiranje na področju mobilnosti, tehnologije in oblikovanja ter sodelovanje v dialogu o prihodnosti oblikovanja. Letos je na svoji razstavni stojnici predstavilo digitalno umetniško delo izpod rok Andrésa Reisingerja.


Digitalna umetnina je nastala po navdihu konceptnega vozila Audi grandsphere¹, ki je bilo prav tako postavljeno na ogled na sejmu v Miamiju. Študija ponazarja usmeritev znamke Audi pri oblikovanju napredne premijske mobilnosti prihodnosti. To vključuje ponudbo novih vrhunskih doživetij, ki jih omogoča digitalizacija v notranjosti vozila – konceptno vozilo Audi grandsphere¹ se tako iz navadnega avtomobila spremeni v prostor za doživetja.


Avtomatizirana vožnja 4. stopnje odpira nove razsežnosti svobode. V tem načinu vožnje se notranjost luksuzne limuzine spremeni v prostorno doživljajsko okolje brez volana, stopalk in zaslonov. Prostor, arhitekturo in funkcije v celoti oblikujejo voznikove potrebe in želje.

 

 

 

Prav to osebno sfero je Reisinger poustvaril s svojim umetniškim delom, s katerim je potopitveno izkušnjo konceptnega vozila Audi grandsphere¹ prenesel v svoj virtualni svet arhitekture in barv. Tako je ustvaril nadrealističen prostor, ki presega meje med resničnostjo in domišljijo ter prikazuje razširjeno resničnost, ki obdaja potnike v konceptnem avtomobilu.


"Pri Audiju verjamemo, da lahko v sodelovanju s podobno mislečimi partnerji ustvarjamo pomembne in navdušujoče izkušnje, ki bodo oblikovale mobilnost in design prihodnosti," je ob tem povedal vodja znamke Audi Henrik Wenders. "Z Andrésom Reisingerjem smo raziskali področje, ki presega fizični svet, in digitalno reinterpretirali oblikovanje notranjosti."

 

 

 

 

¹ Prikazano je konceptno vozilo in ni dostopno kot serijski model.

Audi grandsphere na festivalu Design Miami/
Audi na Design Miami/
Del projekta 'Sphere'
Digitalno umetnino Sphere Andrésa Reisingerja je navdihnil design konceptnega vozila Audi grandsphere1.
Audi x Andrés Reisinger na festivalu Design Miami/
Razstavni prostor znamke Audi na Design Miami/ 2022.
Del projekta 'Sphere'
Andrés Reisinger je potopitveno izkušnjo konceptnega vozila Audi grandsphere1 prenesel v svoj virtualni svet arhitekture in barv.
Del projekta 'Sphere'
Andrés Reisinger je ustvaril prvo digitalno umetniško delo za Audi, ki smo jo premierno predstavili na sejmu Design Miami/.
Del projekta 'Sphere'
Digitalno umetniško delo Sphere je prostor, ki presega meje med resničnostjo in domišljijo ter prikazuje razširjeno resničnost, ki obdaja potnike v konceptnem avtomobilu.

 

 

“Quote”

Video title

Dvojica za prihodnost
Dvojica za prihodnost

Močna dvojica za prihodnost

Konceptni vozili Audi A6 Avant e-tron in Audi grandsphere napovedujeta, kakšna bo prihodnost premijske mobilnosti: električna, avtomatizirana in povezana – in mi jo že nestrpno pričakujemo.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik