Posebni model Audi RS 4 Avant edition 25 years

Audi ob 25-letnici modela RS 4 predstavlja poseben model, Audi RS 4 Avant edition 25 years. S svojimi zmogljivostmi predstavlja vrhunec serije A4 in navdušuje z impresivno vozno dinamiko, z ekskluzivnimi elementi zunanjosti in notranjosti ter kultno imola rumeno barvo pa obuja spomine na Audi RS4 Sport.

27.06.2024 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Najbolj športna različica prve generacije modela RS 4 je prišla na trg leta 2001 – to je bil RS4 Sport.
Najbolj športna različica prve generacije modela RS 4 je prišla na trg leta 2001 – to je bil RS4 Sport.

 

Z modeloma Audi Avant RS2 in Audi S6 plus je Audi v devetdesetih letih uveljavil idejo športnega karavana. Prvi model RS podjetja quattro GmbH (danes je to podjetje Audi Sport GmbH) pa je bil RS41 Avant generacije B5 iz leta 1999. V primerjavi z Audijem S4 je imel širšo karoserijo in 2,7 litrski šestvaljni biturbo motor, ki so ga razvili v sodelovanju s Cosworthom in je dosegel za tiste čase izjemnih 380 KM. Najbolj športna različica prve generacije modela RS 4 je prišla na trg leta 2001 – to je bil RS4 Sport. Imel je na primer še bolj znižano podvozje, školjkaste sedeže, športni izpušni sistem in volan v semišu. V spomin na nepozabni design tega vozila se je rodila ideja o posebnem modelu RS 4 Avant edition 25 years, ki predstavlja najbolj športno različico aktualne modelske serije B9.

 

Motor: za 20 KM več moči

Izboljšave motorja, podvozja in pnevmatik zagotavljajo impresivne zmogljivosti. Motor V6 biturbo v novem modelu RS 4 Avant edition 25 years razvije moč 346 kW (470 KM) in doseže največji navor 600 Nm. To pomeni 15 kW (20 KM) več kot pri modelu RS 4 Avant. Paradni konj modelske serije pospeši od 0 do 100 km/h v 3,7 sekunde in je od modela Audi RS 4 Avant boljši za 0,4 sekunde. Najvišja hitrost znaša 300 km/h, za negativni pospešek serijsko skrbijo keramične zavore tipa RS. Športni izpušni sistem RS plus z izpušnimi cevmi matirano črne barve zagotavlja intenziven zvočni učinek.


Podvozje: izboljšano za optimalno dinamiko

Audi RS 4 Avant edition 25 years je serijsko opremljen s športnim podvozjem RS pro. To je ročno nastavljivo vzmetenje, ki zagotavlja najboljše možno razmerje med udobjem in zmogljivostjo. Z njim je jubilejni model še za 10 milimetrov bolj spuščen kot RS 4 Avant. Poleg tega je mogoče podvozje ročno znižati za dodatnih 10 milimetrov. Vozilo ima tudi športni diferencial quattro, ki predvsem v voznem načinu "dynamic" zagotavlja večjo agilnost, večji delež moči na zadnjih kolesih in s tem večji užitek v vožnji. Prenovljena programska oprema za krmilnik menjalnika poskrbi za skrajšane prestavne čase in za bistveno bolj izrazit razpon med posameznimi voznimi načini. Za Audi RS 4 Avant edition 25 years je bil na sprednji premi negativni nagib ekskluzivno povečan na dve stopinji, vgrajeni pa so bili tudi trši ležaji prečnega vodila. Rezultat so večji oprijem, izboljšana vodljivost in s tem višje hitrosti pri vožnji skozi ovinke. Togo povezan pomožni okvir na zadnji premi zagotavlja natančnejše povratne informacije podvozja in večjo splošno zmogljivost. Za to ima zaslugo tudi izboljšani diferencial torsen.

Audi RS4 Avant 25 years.
V spomin na nepozabni design tega vozila se je rodila ideja o posebnem modelu RS 4 Avant edition 25 years, ki predstavlja najbolj športno različico aktualne modelske serije B9.

 

Platišča in pnevmatike: vrhunska zmogljivost za vsa področja uporabe

RS 4 Avant edition 25 years je serijsko opremljen z visokozmogljivimi pnevmatikami Pirelli P Zero Corsa, ki so bile razvite za ceste in dirkališča in zagotavljajo optimalen prenos moči na cesto. Nameščene so na 20-palčnih aluminijastih platiščih v matirani paladijevi barvi, ki so rezkana do sijaja. Kovana platišča, ki jih poznamo iz modela RS 4 Avant s paketom competition, imajo optimizirano maso in športno estetiko, poudarjeno z vtisno globino ET 18. 

Kupci bodo pri svojem partnerju Audi prejeli tudi komplet, v katerem sta druga garnitura koles s senzorsko opremljenimi semi slick pnevmatikami Pirelli P Zero Trofeo RS in sistem Pirelli Track Adrenaline. Pnevmatike so razvite posebej za dirkališča in so nameščene na ekskluzivnih 20-palčnih litih aluminijastih platiščih matirano črne barve.

Visokozmogljive pnevmatike so opremljene s senzorji in imajo zaradi posebne gumene zmesi in asimetričnega profila izjemen oprijem na suhi podlagi, kar povečuje stabilnost in bočni oprijem. Ekskluzivni sistem Track Adrenaline vključuje napredne senzorje v pnevmatikah, ki vozniku v realnem času zagotavljajo informacije o tlaku in temperaturi v pnevmatikah, ter zmogljivo krmilno enoto in posebno aplikacijo za mobilni telefon, ki podpira Apple Car Play in Android Auto. Sistem voznikom v realnem času posreduje informacije in priporočila za optimalno upravljanje pnevmatik na dirkališču.

Še ena posebnost: kupci bodo prejeli tudi par rokavic znamke Alpinestars za uporabo na dirkališču, ki so bile zasnovane posebej za jubilejni model in imajo prav tako rumene detajle.

 

Design: poklon modelu Audi RS4 Sport (B5)

V spomin na barvo modela RS4 Sport je tudi današnji posebni model lakiran v imola rumeni barvi, na voljo pa sta še nardojsko siva in mitološko črna barva laka.

Ta številčno omejena modelska serija je nekaj posebnega zaradi številnih ekskluzivnih oblikovnih elementov: okrasne letvice ob stranskih steklih so zasnovane v črni sijajni barvi. Z njimi je usklajen tudi vodoravni element v zadnjih lučeh, ki je pri tem modelu prvič ravno tako črn. Tudi Audijevi krogi in napisi so realizirani v črni sijajni barvi, matrični LED-žarometi pa imajo posebne obrobe, značilne za modele RS. Vozilo nima strešnih letev, da je njegova silhueta lahko še nižja in bolj športna.

V serijsko opremo spadajo tudi zatemnjena stranska stekla od B-stebričkov naprej, ki ščitijo pred soncem. Med posebnostmi je tudi napis "RS 4 edition 25 years", ki je vtisnjen v steklih med C- in D-stebričkoma. Paket zunanjih karbonskih elementov matiranega videza je bil ustvarjen ekskluzivno za ta posebni model. V tem paketu so sprednji vodoravni vstavki, stranski podaljški v odprtinah za zajem zraka, vstavki v razširitvah pragov, difuzor in ohišji zunanjih ogledal. 

Notranjost z rumenimi okrasnimi šivi prav tako spominja na črno-rumeno kombinacijo usnja in alkantare iz modela RS4 Sport iz leta 2001. Predpražniki imajo prvič vdelan logotip RS 4, pri čemer sta tradicionalno rdeč romb kot znak za Audi Sport in črni napis RS tudi rumene barve. 

Video title

“quote”

Audi RS 4 Avant 25 years sive barve.
Na voljo sta še nardojsko siva in mitološko črna barva laka.
Notranjost modela Audi RS 4 Avant edition 25 years.
Notranjost modela Audi RS 4 Avant edition 25 years z rumenimi okrasnimi šivi, ki spominja na črno-rumeno kombinacijo usnja in alkantare iz modela RS4 Sport iz leta 2001.
Audi RS 4 Avant edition 25 years.
Okrasne letvice ob stranskih steklih so zasnovane v črni sijajni barvi. Z njimi je usklajen tudi vodoravni element v zadnjih lučeh, ki je pri tem modelu prvič ravno tako črn.
Audi RS 4 Avant edition 25 years.
Volan ima rumene okrasne šive, zgornji del prestavne ročice pa je oblečen v črn semiš. 

“quote”

 

Rumene šive najdemo tudi na volanskem obroču, usnjenih naslonih za roke v vratih ter črni sredinski konzoli in manšeti prestavne ročice. Školjkasti RS sedeži, ki so prešiti v satastem vzorcu in imajo naslonjalo iz karbona, navdušujejo s prevlekami v kombinaciji črnega usnja in mikrovelurja Dinamica s kontrastnimi rumenimi šivi. Enake barve je tudi napis "RS 4" tik pod vzglavnikom. Logotipi na vstopnih letvah na pragovih in vstopna projekcija RS z LED-diodami pod vrati so bele barve. 

Na sredinski konzoli ima vsak model zapisano zaporedno številko od skupaj 250 primerkov, na kolikor je omejena ta posebna serija. V modelu RS 4 Avant edition 25 years lahko kupci prek sistema MMI izberejo belo osvetljena merilnika vrtljajev in hitrosti – v spomin na Audi Avant RS2 iz leta 1994, v katerem so bile številčnice analognih instrumentov prvič bele barve. Funkcija Launch Control, s katero je mogoče izkoristiti polni pospeševalni potencial modela RS 4 Avant edition 25 years, s semaforskimi simboli prikaže idealni trenutek za začetek vožnje.

Da bi bilo obujanje spominov na pretekle modele še bolj poudarjeno, imajo kupci ekskluzivno možnost, da iz ponudbe Audi exclusive pri svojem partnerju Audi naročijo volan iz semiša z ravnim spodnjim delom in oznako zgoraj na sredini. Volan ima rumene okrasne šive, zgornji del prestavne ročice pa je oblečen v črn semiš. 

 

Ekskluziven kronograf: posebna serija za posebno serijo

Ob predstavitvi modela Audi RS 4 Avant edition 25 years so v ponudbo Audi collection vključili kronograf RS 4 Avant edition 25 years, ki je prav tako omejen na 250 primerkov. Ura se s številnimi podrobnostmi navezuje na vozilo, ima na primer karbonsko številčnico in rumene elemente: logotip RS 4, osrednji sekundni kazalec za štoparico in kontrastne šive na usnjenem traku. 

small text

heading

text

button

Kronograf RS 4 Avant edition 25 years.
Ob predstavitvi modela Audi RS 4 Avant edition 25 years so v ponudbo Audi collection vključili kronograf RS 4 Avant edition 25 years, ki je prav tako omejen na 250 primerkov.

 

 

Najmočnejši Audi RS 5: performance edition s 470 KM

Tudi RS 5 je pridobil na moči: motor V6 biturbo v novem Audiju RS 5 Sportback performance edition razvije moč 346 kW (470 KM) in doseže največji navor 600 Nm. To pomeni 15 kW (20 KM) več kot pri modelu RS 5 Sportback. Audi RS 5 Sportback performance edition pospeši od 0 do 100 km/h v 3,7 sekunde in je od modela RS 5 Sportback boljši za 0,2 sekunde. Končna hitrost znaša 300 km/h.

Tudi Audi RS 5 Sportback performance edition je serijsko opremljen s športnim podvozjem RS pro, vključno z dinamičnim krmiljenjem in izboljšanim diferencialom torsen.

small text

heading

text

button
Audi RS 5 Sportback performance edition.
Audi RS 5 Sportback performance edition pospeši od 0 do 100 km/h v 3,7 sekunde in ima končno hitrost 300 km/h.
Audi RS 5 Sportback performance edition.
Tudi Audi RS 5 Sportback performance edition je serijsko opremljen s športnim podvozjem RS pro, vključno z dinamičnim krmiljenjem in izboljšanim diferencialom torsen.

 

1 Pri prvem modelu RS 4 serije B5 (1999–2001) se je kratica "RS4" pisala še brez presledka. To se je spremenilo z modelom RS 6 serije C5 leta 2002.

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Audi RS 6
Audi RS 6

20 let modela Audi RS 6: vrhunska zmogljivost v vsakdanji preobleki

Audi RS 6 že 20 let navdušuje privržence športnih avtomobilov po vsem svetu. Z impresivnimi zmogljivostmi in hkrati izjemno funkcionalnostjo za vsakodnevne vožnje je sooblikoval segment visokozmogljivih karavanov. Preberite, kako se je razvijal skozi štiri generacije izboljšav.

Preberite več

Morda bi vas zanimali tudi članki:

2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik