Skoraj kot čarovnija

Poenostavljena notranjost, visokotehnološka očala in upravljalni elementi, ki se prilagajajo uporabniku – to je Audi dimensions, novi koncept upravljanja v konceptnem vozilu Audi activesphere, ki temelji na tehnologiji mešane resničnosti.

22.05.2023 Avtor: Bernd Zerelles  Fotografije: Matthias Ziegler, AUDI AG

Dlan naredi nežen gib v zraku, podoben vrtenju gumba, nato se z zasukom zapestja obrne v levo. To je roka Christine Huber, oblikovalke uporabniške izkušnje pri znamki Audi, ki sedi v modelu konceptnega vozila Audi activesphere1. Christina z obraza sname visokotehnološka očala in se nasmehne: "Sistem Audi dimensions upravljamo z intuitivnimi kretnjami." Poleg nje sedi Audijev strokovnjak za obogateno, navidezno in mešano resničnost Jan Pflüger. "Senzorska tehnologija, ki jo ponujamo strankam, deluje v obe smeri. Uporabnikom zagotavljam informacije, ki jih potrebujejo, hkrati pa se učim, kaj dejansko želijo z njimi početi," pove.

Video title

“quote”

Model konceptnega vozila Audi activesphere.
Model konceptnega vozila Audi activesphere1 je model, izdelan v merilu za preizkušanje funkcionalnosti vozila.
Jan Pflüger nosi očala za mešano resničnost.
Jan Pflüger pregleduje očala za mešano resničnost. Očala so povezana z majhno računalniško enoto, pritrjeno na njegov pas.

“quote”

Christina in Jan razvijata inovativni koncept upravljanja za konceptno vozilo Audi activesphere1. Grafični uporabniški vmesnik (graphical user interface, GUI) ni več prikazan statično na enem mestu kot doslej, na zaslonih ali s projekcijami, pač pa se prikaže na pravem mestu ob pravem času – in to ne več le v dveh dimenzijah, temveč v treh. Ko si nadenete očala za mešano resničnost, se upravljalni elementi prikažejo v tridimenzionalnem prostoru, v katerem lahko z naravnimi kretnjami upravljate z vsebino.

"Pri tem konceptu upravljanja ni klasičnih zaslonov, na katerih bi vsebino izbirali z dotikom. Očala s pomočjo senzorjev zaznajo, kam uporabniki gledajo, in upravljalni element pomaknejo proti njim," pojasnjuje Christina. Sliši se preprosto, vendar je v resnici izjemno zapleteno. Uporaba senzorjev za razumevanje okolja je postala ključni del najsodobnejše tehnologije. Novost pa je, da očala za mešano resničnost zdaj omogočajo tudi lociranje voznika v prostoru. "Želimo vzpostaviti prostorsko interakcijo in uporabiti najnaprednejšo tehnologijo mešane resničnosti, ki je trenutno na voljo. Za razliko od očal za navidezno resničnost, ki vas izolirajo od resničnega sveta, lahko skozi transparentne zaslone očal za mešano resničnost dejansko vidite svet okoli sebe. Vse pomembne informacije se nato prikažejo v vašem vidnem polju," pove Jan, medtem ko pazljivo obrača očala v rokah in si jih ogleduje z vseh strani.

Očala za mešano resničnost so opremljena s številnimi senzorji in kamerami, ki pomagajo kontekstualizirati prostor in ustvariti uporabniško izkušnjo na način, da se vsi upravljalni elementi prikažejo točno tam, kjer so potrebni.

 

"
Našim strankam ponujamo senzorsko tehnologijo.
"

Jan Pflüger

small text

heading

text

button

Jan in Christina ob maketi konceptnega vozila Audi activesphere.
Jan Pflüger in Christina Huber se spopadata z izzivom, kako poenostaviti kompleksnost tridimenzionalne uporabe.


Virtualno upravljanje z očali za mešano resničnost je inteligentno in se prilagaja uporabniku. Dokler se ta le preprosto ozira po prostoru, ostanejo elementi uporabniškega vmesnika neaktivni. Ko pa se uporabnik z očmi osredotoči na kateri koli element, ki ga zanima, se ta pomakne bližje in sistem mu prikaže podrobnejše informacije. Primer: v vratih konceptnega vozila Audi activesphere1 je nameščena ena od tako imenovanih 'sidrnih točk' sistema Audi dimensions. Če se vaš pogled ustavi na njej, se prikažejo dodatne informacije, kot je temperatura v notranjosti. Če se osredotočite na točko za dalj časa, postane interaktivna: element se pomakne proti vam, da ga lahko upravljate z gibi rok. Po končani interakciji element uporabniškega vmesnika v nekaj sekundah samodejno izgine, lahko pa ga tudi 'odrinete' stran in tako vrnete v stanje mirovanja. Ne gre torej le za fizične elemente, prekrite z virtualnimi 3D-vsebinami, temveč za inteligentni uporabniški vmesnik, ki temelji na kontekstu in se prikazuje po potrebi ter ga je mogoče brez težav in priročno upravljati. Sistem Audi dimensions v ospredje postavlja uporabnika in razume njegove potrebe.

Ko sedite na sprednjem levem sedežu konceptnega vozila Audi activesphere1, je volan skrit v armaturi. Če želite prevzeti vožnjo, se volan spet pojavi, vsebina uporabniškega vmesnika pa se prilagodi ročnemu načinu vožnje. "Tudi pri navigaciji ne gre le za klasičen klik na ikono za dostop do želenih funkcij, temveč lahko navigacijski zemljevid upravljate tridimenzionalno. Na voljo so vam različne ravni informacij, ki se postopoma nadgrajujejo glede na to, kaj vas zanima," razlaga Christina.

small text

heading

text

button
Pogled skozi očala za mešano resničnost z informacijami o topografiji, projiciranimi na resnično pokrajino.
Očala za mešano resničnost vas ne izolirajo od resničnega sveta, saj lahko skozi transparentne zaslone vidite svojo okolico.
Jan nosi očala za mešano resničnost.
 Jan nosi visokotehnološka očala za mešano resničnost, ki s pomočjo številnih senzorjev in kamer kontekstualizirajo okolico.
Pogled skozi očala za mešano resničnost z informacijami o topografiji, projiciranimi na resnično pokrajino.
Očala za mešano resničnost vas ne izolirajo od resničnega sveta, saj lahko skozi transparentne zaslone vidite svojo okolico.
Jan nosi očala za mešano resničnost.
Jan nosi visokotehnološka očala za mešano resničnost, ki s pomočjo številnih senzorjev in kamer kontekstualizirajo okolico.
Christina nosi očala za mešano resničnost.
Christina Huber nosi očala za mešano resničnost.
Pogled skozi očala za mešano resničnost, ki prikazujejo nastavitve temperature v notranjosti.
V vratih konceptnega vozila Audi activesphere1 je nameščena ena od tako imenovanih 'sidrnih točk' sistema Audi dimensions. Če se vaš pogled ustavi na njej, postane interaktivna.

Ko zapustite vozilo in se recimo odpravite v naravo z gorskim kolesom ali smučmi, lahko še naprej nosite očala in prek njih prejemate pomembne podatke, kot so poti, nakloni terena ali opozorila o zmanjšani vidljivosti.

Jan: "Zdaj lahko to tehnologijo prvič uporabljamo za interakcijo z vozilom in upravljanje njegovih funkcij, vendar gre tu še za veliko več. Vozilo je postalo digitalna platforma za mešano resničnost, ki je pripravljena na pričakovanja v prihodnosti. Ko bomo sedli v vozilo, nam bo upravljanje z očali za mešano resničnost samoumevno. Ko bomo zapustili vozilo, nam bodo očala pomagala pri drugih dejavnostih, kot sta smučanje ali gorsko kolesarjenje. Vozilo bo naš spremljevalec, ki bo omogočil to celovito izkušnjo." Avtomobil prihodnosti bo vpet v ekosistem, ki bo resnični svet obogatil z virtualnimi vsebinami, prilagojenimi kontekstu.

 

“Quote”

 

 

Video title
"
Očala zaznajo, na kaj so osredotočene oči uporabnika, in upravljalni element pomaknejo proti njemu.
"

Christina Huber

Tehnologija prihodnosti oblikovalcem omogoča, da ustvarijo nepredstavljivo uporabniško izkušnjo. Christina: "Vozilo je celostno območje dobrega počutja brez vidne računalniške tehnologije. Kljub temu je inteligentno, vendar le v ozadju. Šele ko si nadenemo očala za mešano resničnost, oživijo upravljalni elementi."

To odpira povsem nove možnosti za oblikovanje vozil v prihodnosti. Oblikovalcem ne bo več treba razmišljati o tem, kam fizično namestiti upravljalne elemente. Ne glede na to, kako in kje sedite v vozilu, so z očali za mešano resničnost vsi upravljalni elementi vedno dosegljivi. To omogoča povsem drugačne oblikovne jezike in povsem nov pristop k oblikovanju notranjosti. Prihodnost ostaja inovativna.

 

 

 

Pogled na zadnji del konceptnega vozila Audi activesphere.
Kretnje v zraku. Očala za mešano resničnost vozniku upravljalne elemente prikažejo na zanj najbolj priročnem mestu.

 

 

 

1 Prikazano je konceptno vozilo in ni na voljo kot serijski model. Prikazana očala za obogateno resničnost prav tako niso na voljo za nakup. Funkcije avtomatizirane vožnje in prikazana očala za obogateno resničnost so tehnologije, ki so trenutno v razvoju, niso na voljo pri serijskih modelih in so mogoče le znotraj sistemskih omejitev. Vse možne uporabe prikazanih tehničnih sistemov in funkcij predstavljajo le možen koncept in so odvisne od ustreznih pravnih predpisov v ustrezni državi.

 

“Quote”

Video title

Obogatena resničnost
Obogatena resničnost

Obogatena resničnost

Kaj vse v konceptnem vozilu Audi activesphere omogočajo očala za mešano resničnost? Z vodjo UI/UX Sidom Odedro smo se pogovarjali o novih razsežnostih povezave med avtomobilom, uporabnikom in okolico.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik