State of the ArTT: razstava ob 25. rojstnem dnevu modela Audi TT

Pred 25 leti se je znamka Audi s premiero modela Audi TT zapisala v zgodovino oblikovanja. Četrt stoletja kasneje oddelek Audi Tradition praznuje jubilej brezčasne ikone s posebno razstavo z naslovom "State of the ArTT". Ogledati si jo je mogoče do 24. septembra v muzeju Audi museum mobile v Ingolstadtu.

11.08.2023 Avtor: AUDI AG  Fotografije: Arhiv Audi

Audi TT

 

Na razstavi ima med predhodniki modela TT najpomembnejše mesto razstavni avtomobil iz leta 1995. Septembra tega leta je znamka Audi predstavila študijo avtomobila na avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu. Javnost si je bila enotna: avto mora v serijsko proizvodnjo, in to točno takšen, kot je! Tako je bila konec leta 1995 sprejeta odločitev o začetku proizvodnje modela Audi TT Coupé. Torsten Wenzel, oblikovalec zunanjosti pri znamki Audi, ki je študijo pomagal prenesti v serijsko proizvodnjo, se spominja: "Za nas je bilo največje priznanje to, da je strokovni tisk navdušeno opazil, da je študija v serijsko proizvodnjo prešla skorajda nespremenjena, kljub temu da smo morali zaradi tehničnih specifikacij prilagoditi nekaj podrobnosti, med njimi tudi sorazmerja." Za Wenzla, lastnika TT-ja prve generacije, model Audi TT še danes ostaja enak: "avtomobilska skulptura z najkakovostnejšimi površinami in linijami."

Audi TT skica

Audi TT: inovacija s tradicionalnim imenom

Z imenom novega športnega avtomobila se je znamka Audi zavestno oddaljila od običajnega poimenovanja. Ime 'TT' je povezano z eno najstarejših in najbolj spektakularnih motošportnih prireditev na svetu, legendarno dirko Tourist Trophy na Otoku Man, kjer sta znamki NSU in DKW s svojimi motocikli v šestdesetih letih prejšnjega stoletja dosegali izjemne uspehe. Z modelom NSU TT je to povezavo ustvarila že znamka iz Neckarsulma, znamka štirih krogov pa jo je z dvojnim pomenom uporabila pri poimenovanju modela Audi TT. "Na naši poletni razstavi predstavljamo tudi nekaj posebnih modelov iz zgodovine modela TT," je povedal kustos Stefan Felber. Med njimi je na primer NSU Rennfox iz leta 1954, motocikel, ki je zmagal na dirki TT Ulster in dal ime kasnejšima modeloma NSU Quickly TT in NSU Prinz TT ter tako navsezadnje tudi modelu Audi TT – revolucionarnemu avtomobilu, ki je zaznamoval znamko Audi.

Video title

“quote”

“quote”

Audi TT

 

Razstava State of the ArTT – 25 let modela Audi TT

Poletna razstava o zgodovini modela Audi TT poleg eksponatov, povezanih z zgodovino imena "TT", predstavlja tudi številne študije in kupeje vseh treh generacij, kot so Audi TT quattro sport iz leta 2005, Audi TTS Pikes Peak "Shelly" iz leta 2009, koncept Audi TT ultra quattro iz leta 2013 in zmagovalca pokala Audi TT Cup leta 2017.

Razstavo si je mogoče ogledati do 24. septembra v muzeju Audi museum mobile. Več informacij o rezervaciji in ceni vstopnic najdete na spletni strani Audi museum mobile (v angleščini).

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Audi TT
Audi TT

Brezčasna oblikovalska ikona: Audi TT praznuje 25 let

Petindvajset let, tri generacije: z modelom Audi TT je znamka štirih krogov pisala zgodovino oblikovanja in razveseljevala avtomobilske navdušence po vsem svetu.

Preberite več

Morda bi vas zanimali tudi članki:

2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik