Svetloba je ključna vez med nami in svetom okoli nas

Svetloba nam ne omogoča le, da vidimo, temveč vpliva tudi na naše zaznavanje prostora in globine. César Muntada, vodja oblikovanja luči pri znamki Audi, želi s funkcijami osvetlitve zaigrati na čustva ljudi.

18.05.2023 Avtor: Bernd Zerelles  Fotografije: AUDI AG, Dirk Bruniecki

César, kakšen pomen ima svetloba za nas ljudi?

Svetloba je ključna vez med našo preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. Je tudi element, ki lahko prenaša informacije in občutke, ne glede na to, ali jo vidimo ali ne. Zato bi dejal, da je svetloba pravzaprav nekaj oprijemljivega in hkrati neoprijemljivega. S pomočjo svetlobe se učimo, ustvarjamo in sanjamo o svetu.

 

Na kakšen način lahko Audijevi oblikovalci s pomočjo svetlobe ustvarijo različna vzdušja in občutke?

Oblikovalci osvetlitve pri znamki Audi s svetlobo nagovarjamo čute in čustva naših strank. Čustva so kot poglavja v knjigi: ne predstavljajo celote, vendar brez njih zgodba izgubi svoj pomen. Vsak od nas na podlagi osebnih izkušenj doživlja nekoliko drugačne občutke, vendar pa lahko rečemo, da se vsi odzivamo na podoben način. Oblikovalci osvetlitve premišljeno umeščamo in usklajujemo svetlobne elemente – opcijska ambientalna osvetlitev na primer opisuje značaj vozila in hkrati ustvarja občutek prostornosti, različne barve in intenzivnosti širijo spekter. Toda na koncu so uporabniki tisti, ki se odločijo, katera kombinacija nastavitev najbolje ustreza njihovim osebnim željam.

Skrivnost leži v tem, da Audijevi oblikovalci osvetlitve svetlobo spreminjamo glede na razpoloženje posameznega uporabnika – včasih je toplejša, drugič hladnejša, nežnejša ali ostrejša, bolj subtilna ali bolj očitna, bližnja ali oddaljena. Premišljeno izbrani materiali in površine v notranjosti imajo ključno vlogo pri oddajanju ali odbijanju svetlobe, s čimer ustvarjajo popolno kuliso za naša čustva. Morda se zdi kot preprost postopek – prižiganje in ugašanje luči. Vendar ga mi spreminjamo v poglobljeno doživetje.

 

Video title

“quote”

“quote”

"
Svetloba je ključna vez med našo preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo.
"

César Muntada

small text

heading

text

button

Portret Césarja Muntade
César Muntada, vodja tehnologij osvetlitve pri znamki Audi, pravi: "Z oblikovanjem in funkcijami osvetlitve želimo zaigrati na čustva ljudi."


Kakšna čustva želite vzbuditi s pomočjo ambientalne osvetlitve?

Vedno obstaja edinstvena izkušnja, ki v ljudeh vzbudi čustva, le najti je treba pravo. Lahko pa tudi ustvarimo občutek, ki bo okrepil to edinstveno izkušnjo. Z ambientalno osvetlitvijo v vozilih Audi lahko ta čustva ustvarimo v celotnem obsegu in globini.

 

small text

heading

text

button
Sredinska konzola vozila Audi Q8 e-tron.
Linije in površine v notranjosti so zaradi digitalizacije luči jasno vidne.
Zadnji sedeži vozila Audi Q8 e-tron.
Z opcijskim paketom ambientalne osvetlitve, v katerem lahko izbirate med 30 barvami, notranjost zažari, tudi ko je zunaj temno.

Ali se s tem izboljša tudi izkušnja vožnje?

Preprost odgovor je: da. Ko se vozite po vijugasti gorski cesti, lahko izberete globok odtenek zelene barve, ki spominja na gozd in vzbuja občutek svežine. Če zdaj pri vožnji po isti cesti ambientalno osvetlitev nastavite na temno rdečo barvo, se boste počutili veliko bolj energično. Če pa osvetlitev v sprednjem delu avtomobila zatemnite s hladno belo barvo, na zadnjem sedežu pa ohranite svetlo luč, se boste počutili zbrano in sproščeno – skoraj, kot da lebdite. Imeli boste občutek, da ste v praznem prostoru, med svetlobo žarometov pred vami in osvetljenimi zadnjimi sedeži za vami.

 

Kako to vpliva na počutje v avtomobilu?

Podobno kot naravna sončna svetloba. Funkcije osvetlitve uporabnikom pomagajo spreminjati počutje v avtomobilu. Lahko se počutijo energično, sproščeno ali zbrano, kar neposredno vpliva na njihovo izkušnjo vožnje in počutje ob prihodu na cilj.

 

“Quote”

 

 

Video title
Armaturna plošča vozila Audi Q8 e-tron.

Ambientalna osvetlitev meče nežno svetlobo na površine vrat, da se zdi, kot da lebdijo.

"
Čustva so kot poglavja v knjigi: ne predstavljajo celote, vendar brez njih zgodba izgubi svoj pomen.
"

César Muntada

Animacija opcijske ambientalne osvetlitve v vozilu Audi Q4 Sportback e-tron

 

 

 

 

“Quote”

Animacija opcijske ambientalne osvetlitve v vozilu Audi Q4 Sportback e-tron.

 

Video title

Audi Q8 e-tron
Audi Q8 e-tron

Audi Q8 e-tron

Paket ambientalne notranje osvetlitve pričara prijetno vzdušje v notranjosti vozila Audi Q8 e-tron. Napredna pa ni le notranjost – opcijska matrična LED-žarometa poudarjata značaj vozila in pomagata pri varni in udobni vožnji.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik