Aluminij s certifikatom ASI: Audi v vodilni vlogi

Pri Audiju smo dosegli nov mejnik: smo prvi proizvajalec avtomobilov s certifikatom nadzorne verige (Chain of Custody), ki ga podeljuje organizacija Aluminium Stewardship Initiative (ASI).

2.02.2021 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Lani je organizacija Aluminium Stewardship Initiative (Pobuda za odgovorno ravnanje z aluminijem) Audiju kot prvemu proizvajalcu avtomobilov podelila certifikat Chain of Custody. Z njim smo dobili potrditev, da snovne tokove za trajnostno pridobivanje aluminija vodimo v skladu s standardom ASI in da so surovine, ki jih vračamo k dobaviteljem v sklenjeni zanki aluminija (Aluminium Closed Loop), ustrezno certificirane. Stopnja trajnosti, ki jo je potrdila organizacija ASI, tako ne velja le za sestavne dele vozil, temveč tudi za odpadke iz Audijevih stiskalnic, ki so vrnjeni v sistem sklenjene zanke.

Ohranjanje naravnih virov planeta

Odgovorna oskrba s surovinami je za nas nekaj samoumevnega. Spoštljivo ravnanje z dragocenimi viri našega planeta pri Audiju razumemo kot dolžnost.

Josef Schön, družbena odgovornost pri Audiju

»Verjamemo, da lahko na tem področju dosežemo pomembne spremembe. Naše ravnanje z aluminijem je dober primer, kako si želimo prispevati k večji trajnosti,« pravi Josef Schön z oddelka za družbeno odgovornost.

Pri Audiju se na trajnost osredotočamo pri vseh korakih procesa ustvarjanja vrednosti, s posebnim poudarkom na aluminiju, čigar proizvodnja zahteva ogromne količine energije. Podjetje k trajnostni uporabi surovine v vseh pogledih pristopa na več načinov. Prednostna skrb je ekonomska uporaba surovine, kar pomeni točno določeno količino aluminija na točno določenih mestih. Že desetletja so lahke konstrukcije iz aluminija ena največjih prednosti Audija, saj podjetje razpolaga s posebnim znanjem na področju uporabe te surovine pri vozilih in sestavnih delih.

Aluminijaste tuljave v Audijevi stiskalnici

Aluminijaste tuljave v Audijevi stiskalnici v Győru.

Video title

“quote”

Nekaj zanimivih podatkov o aluminiju

 

  • Aluminij je kemijski element s simbolom Al, ki ga prištevamo med lahke kovine. Njegova gostota znaša 2,7 g/cm³, kar pomeni, da en liter aluminija tehta manj kot tri kilograme. Za primerjavo: liter jekla tehta približno 7,85 kilogramov, liter zlata pa okrog 19,3 kilogramov.

  • Aluminij je pomemben predvsem zaradi dveh lastnosti: je lahek in odporen proti rji, zato ga je mogoče uporabljati v zelo raznolike namene, pogosto se uporablja pri izdelavi vozil in v letalski in vesoljski industriji. Pri avtomobilskih proizvajalcih je priljubljen že od zgodnjih dni avtomobila: iz aluminija je bila že leta 1913 izdelana karoserija modela NSU 8/24 .

  • Aluminij pridobivajo iz boksita, rude, ki je ime dobila po najdišču Les Baux-de-Provence v Franciji. Boksit vsebuje aluminijeve minerale, ki jih je mogoče z elektrolitskim postopkom staliti in razgraditi na osnovne komponente. Največ rudnikov boksita se danes nahaja v Avstraliji, na Kitajskem, v Afriki in Braziliji.

  • Pridobivanje čistega aluminija zahteva ogromno električne energije. Leta 2019 je bilo v Nemčiji proizvedenih okoli 507.000 ton primarnega aluminija, za kar je bilo porabljenih približno 7,6 teravatnih ur električne energije – malo manj, kot je nuklearna elektrarna proizvede v enem letu. Zato je vredno aluminijaste odrezke zbrati in jih ponovno uporabiti.

“quote”

Certifikat trajnosti

"
"

small text

heading

text

button

Certifikat trajnosti

Vsi, ki si prizadevajo za trajnostno uporabo aluminija, pobudo ASI dobro poznajo. Organizacija, pri kateri sodeluje kar 143 deležnikov, je razvila globalni standard za odgovorno ravnanje z aluminijem, ki določa ekološka, družbena in etična merila vzdolž celotne vrednostne verige aluminija. V organizacijo so vključeni predstavniki lokalnih prebivalcev, pomembno vlogo pa ima tudi dialog s predstavniki sindikatov. Že leta 2018 smo pri Audiju kot prvi proizvajalci vozil pridobili certifikat ASI Performance Standard za odgovorno uporabo aluminija pri izdelavi baterijskih ohišij Audi e-tronov – a to je bil šele začetek.

Pred kratkim sta Audijevi tovarni v Ingolstadtu in Neckarsulmu prejeli certifikat ASI Chain of Custody. Postali smo prvi avtomobilski proizvajalec s tem pečatom, ki potrjuje, da smo dokazali sposobnost vključevanja trajnostno pridobljene surovine v sistem zaprte zanke.

»Iskreno čestitamo Audiju za pridobljen certifikat ASI za dve stiskalnici in za to, da so kot prvi proizvajalec originalne opreme v svoje poslovanje uvedli certifkat nadzorne verige (CoC)«, je povedala Fiona Solomon, izvršna direktorica pri organizaciji Aluminium Stewardship Initiative. »V letu 2020 smo med nadaljnjimi uporabniki aluminija opazili vse več zanimanja za nabavo odgovorno proizvedenega aluminija, kar bi radi pokazali tudi svojim kupcem. Skupaj s sklenjeno zanko aluminija na teh lokacijah certifikat CoC Audiju omogoča, da izpolni pričakovanja kupcev, ki zahtevajo trajnostne izdelke.« Pri Audiju že načrtujemo naslednje korake, v letu 2021 bodo certifikat ASI prejele tudi druge proizvodne lokacije. Pri tem nam bodo v pomoč medsektorski in panožni mehanizmi organizacije ASI, ki zagotavljajo, da do Audija prispejo samo surovine, ki so prav tako certificirane po ASI standardu.

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title
"
Certifikati in standardi nam pomagajo zagotoviti, da naši lokalni dobavitelji izpolnjujejo mednarodno priznane človekove pravice in okoljske standarde.
"

Josef Schön, družbena odgovornost pri Audiju

Asi certifikat in standard Chain of Custody


Standard Chain of Custody beleži podatke o izvoru in količini aluminija, ki ga je podjetje kupilo, in kam ga prodaja naprej. S tem celotna dobavna veriga aluminija postane sledljiva. Gre za priznano metodo upravljanja z materialom glede na njegovo maso, saj je izvor aluminija težje prepoznati, če je na primer šel skozi talilnico. Povedano drugače, zvitek aluminija ni imel oznake o izvoru in proizvodnji, kot smo na primer že navajeni za nekatere izdelke v supermarketih. S podeljevanjem certifikatov, ki so osrednji mehanizem nadzora nad surovinami, pa je zdaj ustvarjena sledljivost.

 

Aktivno vključevanje je nujen pogoj


Čeprav bodo številne Audijeve proizvodne lokacije v naslednjih mesecih pridobile certifikat za predelavo aluminija, pa smo še daleč od cilja. Josef Schön: »Certifikati sami po sebi niso dovolj. V središču Audijeve trajnostne strategije je želja po nenehnem izboljševanju in aktivnem vključevanju. Naše sodelovanje v organizacijah, kot je ASI – ki je hkrati tudi pogoj za doseganje ciljev Združenih narodov za trajnostni razvoj – je pomemben del naše zaveze.«

Toda zagotavljanje trajnostnega ravnanja z aluminijem je zahteven podvig, saj se začne daleč stran od Audijevih tovarn. Delo v bolj odročnih predelih dobavne verige in izven pogodbenih razmerij zahteva intenzivno vpletenost. Audi je že od leta 2013 član organizacije Aluminum Stewardship Initiative, naši strokovnjaki pa sodelujejo pri razvoju novih standardov in izboljšavi obstoječih. Kot člani združenja pri Audiju podpiramo nadaljnji razvoj ASI certifikatov, nekaj naj bi jih bilo sprejetih že letos. Še en pomemben vidik našega sodelovanja v pobudi ASI je dolgoročna perspektiva, osredotočiti se moramo na krepitev zaupanja in močnih partnerskih odnosov. Vodja nabave kovin pri Audiju Mathias Kellner: »Skupaj z drugimi proizvajalci, dobavitelji in deležniki iz panoge lahko dosežemo še veliko več. Odgovorno ravnanje zahteva dialog z vsemi deležniki, upoštevati moramo interese vseh vpletenih in poskrbeti, da ni nihče zapostavljen.« Treba je doseči soglasje na ravni celotne panoge in določiti zavezujoče standarde in postopke, ki bodo po idealnem scenariju veljali za vse.

 

 

Odpadki aluminija, ki nastanejo med proizvodnjo

Odpadki aluminija, ki nastanejo med proizvodnjo, gredo nazaj k dobavitelju, ki jih uporabi za izdelavo aluminijevih tuljav izvorne kakovosti in jih vrne Audiju.

Sklenjena zanka surovin


Pri Audiju skrbimo za učinkovito uporabo aluminija tako, da proizvedemo čim manj odpadkov in da se ti ponovno uporabijo. Projekt Aluminum Closed Loop (Sklenjena zanka aluminija) smo leta 2017 zagnali z namenom, da bi zmanjšali potrebo po primarnem aluminiju v proizvodnji. Namesto da bi odrezke iz visokokakovostnega aluminija prodali na trgu odpadkov, jih vrnemo nazaj k dobaviteljem. »Na ta način varčujemo z dragocenimi viri,« pojasni Alois Winkler, vodja projekta v strategiji javnih naročil. »Sklenjena zanka aluminija nam omogoča, da dragocene surovine ohranjamo v obtoku, na podlagi standarda ASI Chain of Custody pa zagotavljamo trajnostno proizvodnjo aluminija v celotni vrednostni verigi.«

Kako to deluje? Odpadni aluminij se iz stiskalnice vrne nazaj k dobaviteljem, ki ga reciklirajo in predelajo v novo surovino, ki jo Audi znova uporabi v stiskalnici. Poleg tovarne v Neckarsulmu smo enak postopek uvedli tudi v tovarni v Ingolstadtu, letos pa ga bomo še v madžarskem Györu.

“Quote”

Video title

Trajnost v dobavni verigi
Audi e-tron Sportback, v ozadju vetrnice

Trajnost v dobavni verigi

Visoke okoljske in družbene standarde želimo zagotavljati tudi v naši dobavni verigi, zato skrbno izbiramo partnerska podjetja in budno spremljamo njihove proizvodne procese.

Preberite več

Morda bi vas zanimali tudi članki:

2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik