Audi v Győru začenja s proizvodnjo elektromotorjev za platformo PPE

V tovarni znamke Audi v madžarskem mestu Győr se začenja proizvodnja električnih motorjev za vozila, ki temeljijo na platformi Premium Platform Electric (PPE). Novo razviti pogonski sistem bo prvič uporabljen pri modelu Audi Q6 e-tron, ki ga bodo izdelovali na sedežu znamke v Ingolstadtu. V ta namen so v Ingolstadtu vzpostavili tudi lasten obrat za montažo baterij. V tovarni Audi Madžarska pa bo v povsem novem, 15 tisoč kvadratnih metrov velikem prostoru v Győru potekala proizvodnja statorjev in komponent menjalnika ter montaža osi za PPE.

20.12.2023 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

"Győr je bil izbran za proizvodnjo izjemno kompaktnih in učinkovitih električnih motorjev za tehnološko platformo PPE,” je povedal izvršni direktor družbe Audi Gernot Döllner. “Visoko usposobljena ekipa je tam od leta 2018 izdelala že več kot 400.000 električnih pogonskih sistemov, kar predstavlja neprecenljive izkušnje." Poleg elektromotorjev, ki bodo poganjali serijo vozil Audi Q6 e-tron, v Győru izdelujejo tudi pogonski sistem za model Audi Q8 e-tron. Obenem pa se gradi tudi dodaten prostor za proizvodnjo elektromotorjev, ki jih bodo uporabljala vozila, zasnovana na modularni platformi MEBeco (Modular Electric Drive Kit) skupine Volkswagen.

V Györu so za potrebe proizvodnje električnih motorjev za PPE vzpostavili tri nove proizvodne linije. Proizvodna linija za statorje ima 28 delovnih korakov, proizvodnja menjalnikov pa 15. Samo za montažo osi je potrebnih 190 posameznih korakov. V proizvodnji je zaposlenih približno 700 ljudi, ki v treh izmenah izdelajo do 2.000 elektromotorjev na dan. "Začetek proizvodnje v Győru predstavlja pomemben mejnik pri pospeševanju proizvodnje modela Audi Q6 e-tron," je povedal član upravnega odbora za proizvodnjo in logistiko Gerd Walker.

Sestavljanje pogonskega sistema.

V Györu na Madžarskem približno 700 zaposlenih izdeluje elektromotorje za platformo Premium Platform Electric (PPE).

 

"Iz osebne izkušnje lahko povem, kako zavzeto deluje ekipa Audi Madžarska in kako premišljeno spodbuja nadaljnjo elektrifikacijo največje tovarne motorjev na svetu. S svojo izjemno strokovnostjo na področju pogonskih sistemov in z neto ogljično nevtralno proizvodnjo je tovarna v Győru nepogrešljiv del globalne proizvodne mreže znamke Audi," je še dodal Walker, ki je med letoma 2012 in 2016 zasedal mesto direktorja proizvodnje vozil pri Audi Madžarska.

Oddelek Audi Production prehod na e-mobilnost izkorišča za celovito preobrazbo svoje globalne proizvodne mreže in s tovarno '360factory' postavlja jasno vizijo za proizvodnjo prihodnosti. Kot del tega celostnega in trajnostnega pristopa znamka Audi posodablja, digitalizira in preoblikuje svoje obstoječe obrate. Proizvodnja v Győru je že od leta 2020 neto ogljično nevtralna, tovarna se ponaša z največjim strešnim fotovoltaičnim sistemom v Evropi in je največja industrijska porabnica geotermalne energije na Madžarskem. Ogljično nevtralen je tudi prevoz elektromotorjev iz Győra v Ingolstadt, pri katerem Audi sodeluje z logističnim podjetjem DB Cargo.

Video title

“quote”

“quote”

Pritrjevanje rezervoarja za olje.

Izkušena ekipa zaposlenih v Győru je od leta 2018 izdelala že več kot 400.000 električnih pogonskih sistemov. 

 

30 let zgodbe o uspehu v Győru

V istem letu, ko se je začela proizvodnja elektromotorjev za PPE, Audi Madžarska praznuje 30 let zgodbe o uspehu. Od ustanovitve je podjetje zraslo v največjo tovarno pogonskih sistemov na svetu in postalo prvi proizvajalec premijskih vozil na Madžarskem. Z začetkom načrtovane proizvodnje modela CUPRA Terramar se bo v Győru še povečala sinergija znotraj globalne proizvodne mreže. Oddelek za tehnični razvoj prispeva k razvoju izdelkov znamke Audi in skupine Volkswagen. Poleg proizvodnje pa podjetje z obsežnim strokovnim znanjem svojih zaposlenih zagotavlja tudi številne druge storitve za preostale znamke v skupini.

Da bi povečalo ekskluzivno serijsko proizvodnjo karoserijskih komponent za skupino premijskih znamk Audi, Lamborghini in Bentley, je podjetje Audi Madžarska lansko leto razširilo svojo orodjarno. Tu se izdelujejo kompleksne karoserijske komponente, kot so sprednji in zadnji pokrovi, vrata, odbijači, strehe in stranski okvirji – večinoma iz aluminija.

Podjetje Audi Madžarska, ki trenutno zaposluje približno 12.000 ljudi, je od začetka delovanja izvedlo za okoli dvanajst milijard evrov naložb in tako postalo eden največjih vlagateljev v madžarsko industrijo.

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

q6-etron-luci--kvadrat
q6-etron-luci--kvadrat

Inteligenten in živahen: Audi Q6 e-tron

Audi Q6 e-tron s svetovno premiero aktivne digitalne svetlobne grafike postavlja temelje za novo obdobje, ki ga bosta zaznamovala edinstven dizajn in estetika, ki jo lahko najdete le pri znamki Audi. Daje pečat zunanji podobi novih modelov Audi, povečuje pa tudi obseg njihovih funkcij, ki izboljšujejo varnost v prometu.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik