Audi žaluje ob smrti Hannuja Mikkole

26. februarja je v starosti 78 let umrl nekdanji profesionalni rally voznik Hannu Mikkola. V svoji več kot tridesetletni karieri je najuspešnejše obdobje doživel ravno pod okriljem Audija.  

16.03.2021 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Hannu Mikkola med obiskom 24 ur Le Mansa leta 2014

Video title

“quote”

“quote”

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button
Hannu Mikkola

Hannu Mikkola

2021-03-audi-mourns-death-08-1

“Quote”

 

 

Video title

Hannu Mikola je bil vse od začetka leta 1981 del razvoja in rally programa Audija quattro. Pred 40 leti, februarja 1981, je na svetovnem rally prvenstvu na Švedskem praznoval prvo zmago modela na štirikolesni pogon. Dve leti kasneje je bil prvi Audijev svetovni prvak in prvi voznik, ki je dosegel naslov z avtomobilom na štirikolesni pogon. Audi je takrat že spreminjal pravila igre, saj je bil pogon na vsa štiri kolesa vse od takrat nepogrešljiv del rallyjev 

 

Leta 1987 je Mikkola zmagal tudi v znameniti dirki Safari Rally na vzhodu Afrike, prvič s tehnologijo štirikolesnega pogona, ki je igrala glavno vlogo pri vzponu blagovne znamke Audi v prestižni razred. To je bila tudi Audijeva zadnja zmaga na svetovnem rally prvenstvu. Mikkola je še dolgo po zaključku kariere ostal povezan z blagovno znamko Audi in se je redno udeleževal dogodkov Audi Tradition, na katerih je vedno vozil legendarnega quattra. »Ob smrti Hannuja Mikkole smo izgubili še posebej cenjenega in svetovno priznanega športnika in ambasadorja, ki bo imel vedno mesto v zgodovini družbe Audi Sport. Ob smrti njegovi družini izrekamo naše sožalje,« je dejal Julius Seebachglavni direktor družbe Audi Sport in odgovoren za Audi motošport. 

Hannu Mikkola med obiskom 24 ur Le Mansa

Hannu Mikkola med obiskom 24 ur Le Mansa

Allan McNish in Hannu Mikkola med obiskom 24 ur Le Mansa

Allan McNish in Hannu Mikkola med obiskom 24 ur Le Mansa

V petih letih, od 1981 do 1985, so vozniki Audija quattro Michèle Mouton, Hannu Mikkola, Stig Blomqvist in Walter Röhrl na svetovnih rally prvenstvih za Audi osvojili 23 tekem. Posledično je Audi na rallyjih lahko praznoval premoč v štirikolesnem pogonu.  

V petih letih, od 1981 do 1985, so vozniki Audija quattro Michèle MoutonHannu MikkolaStig Blomqvist in Walter Röhrl na svetovnih rally prvenstvih za Audi osvojili 23 tekem. Posledično je Audi na rallyjih lahko praznoval premoč v štirikolesnem pogonu.  

2021-03-audi-mourns-Hannu Mikkola osvoji Safari Rally z Audijem 200 quattro. -06-1-1

Hannu Mikkola osvoji Safari Rally z Audijem 200 quattro.

 

 

“Quote”

Video title

Hannu Mikkola je bil najhitrejši na rallyjih Lombard RAC v letih 1981 in 1982. Leta 1983 je osvojil naslov svetovnega rally prvaka.

Hannu Mikkola je bil najhitrejši na rallyjih Lombard RAC v letih 1981 in 1982. Leta 1983 je osvojil naslov svetovnega rally prvaka.

Audi quarto
Audi quarto

Štirje krogi, štiri gnana kolesa: 40 let pogona quattro

Pred dobrimi 40 leti smo na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavili naš prvi avtomobil s pogonom quattro. S prototipoma Audi e-tron S in Audi e-tron S Sportback z električnim nadzorom vektorjev navora pa quattro odpira novo poglavje trajnostne mobilnosti.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik