"Avtomobili so čudovit medij za ustvarjanje lepote"

Andrés Reisinger je eden najbolj cenjenih digitalnih umetnikov in oblikovalcev na svetu. Po navdihu novega, popolnoma električnega modela Audi Q6 e-tron je ustvaril osupljiva umetniška dela, s katerimi ga je predstavil še pred njegovo svetovno premiero.

20.06.2024 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Eno od umetniških del Andrésa Reisingerja.
Andrés Reisinger je v sodelovanju z znamko Audi ustvaril edinstven način za predstavitev povsem novega, popolnoma električnega modela Audi Q6 e-tron že pred njegovo svetovno premiero.

 

Andrés Reisinger že od zgodnje mladosti raziskuje digitalno tehnologijo in z njo ustvarja lastne prostore. Navdušuje ga neskončni potencial, ki ga omogoča uporaba tehnologije v digitalni umetnosti. Argentinski umetnik verjame, da lahko tehnologija sama po sebi postane doživetje. Zaradi naše skupne strasti do povezovanja digitalnih izkušenj, oblikovanja in tehnologije že nekaj časa sodeluje z znamko Audi. Za povsem novi, popolnoma električni Audi Q6 e-tron je uresničil idejo, da bi ga predstavil še pred njegovo svetovno premiero – seveda v svojem značilnem slogu. 

Andrés Reisinger svoj umetniški pristop opiše kot ustvarjanje potovanja z gledalcem, ki se lahko aktivno vključi v proces. Z njim smo se pogovarjali v njegovem ustvarjalnem središču v Barceloni.

 

Andrés, pravite, da je vaše delo 'neuvrstljivo'. Kaj mislite s tem?

Izraz 'neuvrstljivo' mi je všeč, ker pomeni, da ni meja, da nisem omejen na določeno disciplino ali medij. Pomembno je, da ideja pride do izraza, to mora biti tisto, kar usmerja celotni proces in končni rezultat.

Video title

“quote”

Andrés Reisinger za mizo v svoji pisarni v Barceloni.
Andrés Reisinger si je že kot otrok želel ustvariti svoj lastni svet. Svojo umetnost še danes uporablja kot način odkrivanja samega sebe.
Reisinger pri skiciranju.
S pomočjo digitalne umetnosti je še nerazkriti model postavil v znamenita urbana prizorišča šestih svetovnih metropol.

“quote”

"Danes tehnologija že sama po sebi predstavlja doživetje."

Andrés Reisinger

small text

heading

text

button

Kaj vas je navdihnilo, da ste povsem novi, popolnoma električni Audi Q6 e-tron predstavili na tak način?

Glavni navdih za ta umetniška dela sem črpal iz tistega, kar me najbolj nagovarja pri znamki Audi. Ko pomislim na Audi, me takoj navduši raziskovanje novih tehnologij in oblikovalska odličnost, ki sta globoko vtisnjena v njihovo DNK. Zadnji dve leti sem bil tesno povezan z Audijem, obiskoval sem njihov oblikovalski center in spremljal raziskave tehnologij, ki jih uporabljajo. Njihov pristop k tehnološkim inovacijam je resnično impresiven.

 

Umetna inteligenca (AI) je trenutno zelo aktualna tema na področju tehnologije. Kako vidite njeno vlogo v umetnosti in oblikovanju?

Umetno inteligenco vidim kot odlično orodje, ki se je zelo izboljšalo. Tudi pri tem projektu sem jo veliko uporabljal. Z AI je ustvarjalni proces podoben sodelovanju s partnerjem, s katerim lahko razpravljaš in izmenjuješ ideje ter tako širiš svoj pogled na različne teme. Hkrati pa so ideje, ki si jih zamisliš sam, in tiste, ki jih predlaga AI, nekoliko nepovezane in naključne. Verjamem, da lahko prav ta naključnost spodbudi kreativnost.

 

Torej je še vedno prisoten človeški faktor?

Zame to vsekakor velja. Menim, da je moj pogled na svet zelo oseben, zelo značilen zame, kot da bi izrezal svoj delček iz celotnega sveta.

small text

heading

text

button
Eno od umetniških del s panoramo Šanghaja v ozadju.
Reisinger je navdih za umetniška dela črpal tudi iz svoje digitalne serije "TakeOver", v kateri so stavbe ovite v rožnate zavese.
Portret Andrésa Reisingerja.
Argentinski umetnik, ki ima pisarni v Barceloni in Madridu, velja za enega najpomembnejših umetnikov in oblikovalcev našega časa.

V zadnjem času ste intenzivno sodelovali z Audijem. Kaj vas pri avtomobilih in mobilnosti tako pritegne?

Verjamem, da so avtomobili čudovit medij za ustvarjanje lepote. Niso le vizualno privlačni, temveč ustvarjajo izkušnje, tako fizične kot miselne in čustvene, ki lahko veliko spremenijo. Poleg svoje estetske vrednosti dobro oblikovanje vključuje navdih, domišljijo in ustvarja globoko ter pomenljivo izkušnjo.


V tem kontekstu se pogosto uporablja izraz 'osredotočenost na človeka'.

Pri vožnji ali preživljanju časa v avtomobilu je osredotočenost na človeka ključna. Oblikovanje pri znamki Audi človeka postavlja v središče, kar je odlično. Notranjost avtomobilov se vse bolj osredotoča na povezovanje in različna doživetja. V prihodnosti bomo avtomobile vse bolj uporabljali za povezovanje z ljudmi in izkušnje, manj pa za same mehanične funkcije. Digitalna tehnologija ima pri tem pomembno vlogo, saj izboljšuje te izkušnje.

“Quote”

 

 

Video title
Še eno umetniško delo, ki prikazuje pokrit Audi Q6 e-tron pred izjemno stavbo.
Šanghaj je predstavljal začetek digitalnega odštevanja. Sledilo je še pet metropol, ki so povezane z znamko Audi in Andrésom Reisingerjem.

 

Kaj želite videti ali občutiti v avtomobilu, da bi ga označili za dobro in pomenljivo izkušnjo?

Ko sedete v Audi, imate občutek, da ste dobrodošli. To je deloma tudi zato, ker dobro oblikovanje avtomobila odseva izkušnje iz narave. Gre za ustvarjanje povezave skozi uporabljene materiale, zvoke, ki jih oddaja, in njegovega odziva na dotik. Subtilni detajli so ključni, saj ustvarjajo globoko povezavo z našimi koreninami, zaradi česar se počutimo manj umetno in bolj domače. Verjamem, da so podatki in tehnologija način, kako narava izraža sebe skozi druge medije, moč oblikovanja in umetnosti pa je v tem, da lahko oblikujeta prihodnost.


Glede na vse povedano, kako vidite prihodnost mobilnosti?

Z napredkom na področju mobilnosti bodo nastale velike spremembe v družbi in kulturi. Videli bomo pametne in inteligentne avtomobile, ki bodo povezani s celotno mestno infrastrukturo. E‑mobilnost je nujen korak naprej in pooseblja napredek. Poleg tega je vožnja z električnim avtomobilom tudi prijetna. Ponuja neposredno povezavo z motorjem, ki zagotavlja takojšnjo moč in odziv, skoraj kot podaljšek telesa. Vožnja z električnim Audijem je nekaj posebnega.

 

 

 

 

“Quote”

Video title

Q6-SUV-etron-1
Q6-SUV-etron-1

Odkrijte novi Audi Q6 e-tron

Audi Q6 e-tron električno mobilnost znamke Audi dviga na višjo raven. Prestižni SUV navdušuje z odlično električno zmogljivostjo, naprednim designom in digitalno notranjostjo.

Preberite več

Morda bi vas zanimali tudi članki:

2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik