“Dosežemo lahko več, kot smo kdajkoli sanjali”

Malaika Mihambo, svetovna prvakinja v skoku v daljino in dobitnica zlate medalje na olimpijskih igrah v Tokiu, je z znamko Audi sodelovala pri predstavitvi novega Audija Q4 Sportback e-tron. Z njo smo se pogovarjali o trajnostnem razvoju, o pomenu športa in o njeni zavezanosti k ustvarjanju svetlejše prihodnosti.

17.12.2021 Avtor: Nadine Kaminski  Fotografije: Arhiv Audi

Malaika Mihambo

Atletinja Malaika Mihambo tekmuje v dveh disciplinah: v šprintu in v skoku v daljino, v katerem je na olimpijskih igrah v Tokiu osvojila zlato. Leta 2019 je osvojila naslov svetovne prvakinje v skoku v daljino na svetovnem prvenstvu v atletiki v Dohi (Katar). Istega leta je bila 27-letnica v Nemčiji razglašena za športnico leta in leta 2020 ponovno osvojila ta naziv. Malaika ni le vrhunska športnica, temveč je tudi predana družbena aktivistka. Diplomantka politologije trenutno zaključuje magistrski študij okoljskih znanosti in s svojo fundacijo 'Malaikas Herzsprung' pomaga otrokom.

Ga. Mihambo, nekoč ste rekli, da vaš potencial še zdaleč ni izčrpan. Kako vam kot vrhunski športnici uspe še naprej napredovati?

Pri treningu imam jasno zastavljene cilje: povečati hitrost, okrepiti moč in izboljšati tehniko. Pri samih nastopih pa si ne postavljam posebnih ciljev, rajši presenetim samo sebe. Če si postavljaš omejitve, se jih pozneje težko znebiš in jih presežeš.

 

Vaša fundacija ‘Malaikas Herzsprung’ (Malaikin odriv) ima zelo konkreten cilj – odpravljanje finančnih ovir z namenom spodbujanja socialnega in športnega razvoja osnovnošolskih otrok. Kaj vas je napeljalo k ustanovitvi fundacije?

Z otroki sem začela delati po zmagi na svetovnem prvenstvu v atletiki 2019, ko sem na svoji nekdanji osnovni šoli začela poučevati športno vzgojo. Nato sem med pandemijo koronavirusa ustvarila spletni projekt, ki mi je omogočil, da z video treningi dosežem veliko število otrok in jim ponudim nekaj perspektive v tej krizi.

 

Zakaj vas to tako navdušuje?

Rada imam otroke, so tako pozitivni in radovedni. Pri druženju z njimi se lahko veliko naučiš o sebi in o svetu, prav zato je tako vznemirljivo. Z delom fundacije bom zadovoljna takrat, ko bo več otrok lahko izkoristilo možnosti, ki jih ponuja. Pri športu ne razviješ le motoričnih spretnosti, ampak se tudi naučiš ogromno o sebi, o postavljanju ciljev, ohranjanju discipline in zbranosti, pa tudi o medosebnih odnosih.

Video title

“quote”

Malaika Mihambo

Vedno se trudi po najboljših močeh in odločno stopaj naprej – to je filozofija, ki vodi Malaiko Mihambo pri športu, študiju in družbenem aktivizmu.

Malaika Mihambo

Vrhunska atletinja verjame, da nas šport uči discipline in zbranosti – vrednot, ki bi jih rada privzgojila otrokom s svojo fundacijo 'Malaikas Herzsprung'.

“quote”

"
Če si postavljaš omejitve, se jih pozneje težko znebiš in jih presežeš.
"

Malaika Mihambo

small text

heading

text

button

2021-12-Malaika-mihambo-3

Napetost ne pomaga, včasih se je treba samo prepustiti. Kot pojasnjuje dvakratna nemška športnica leta, biti zagnan še ne pomeni biti trmast: “Rada presenetim samo sebe.”

 

Kako je šport oblikoval vašo osebnost?

Šport je neverjeten peskovnik za osebno raziskovanje in rast na najrazličnejših ravneh, saj ponuja veliko odgovorov na to, kdo si in kdo želiš biti. Jaz sem na primer ugotovila, da sem precej ambiciozen človek. Pri meni se ambicioznost izraža tako, da vedno skušam dati vse od sebe in odločno stopati naprej. Z drugimi besedami, moja ambicioznost je lahko učinkovita le, če prihaja od znotraj. Enako pa se veselim tudi uspehov drugih.

 

Ste vzornica, zlasti mladim dekletom. Kaj bi jim svetovali?

Ne glede na starost se mi zdi pomembno, da se spoprimemo s svojo pravo naravo – da spoznamo in cenimo samega sebe. Ko se naučimo sprejemati sebe takšne, kot smo, in razmišljati o tem, kaj si želimo od življenja, si lahko začrtamo pot naprej in dosežemo večje stvari, kot smo kdajkoli sanjali.

 

Poleg tega, da dosegate vrhunske rezultate v skoku v daljino, ste tudi uspešna sprinterka, igrate klavir in trenutno zaključujete magistrski študij. Od kod črpate motivacijo za nenehno spopadanje z novimi izzivi?

Preizkušanje novih stvari mi omogoča, da vedno znova začnem nov proces samoodkrivanja in razširim svojo identiteto. Tako lahko presežem prejšnje omejitve in dosežem nova obzorja.

small text

heading

text

button
Malaika Mihambo

S polno hitrostjo naprej: Malaika Mihambo tekmuje tudi kot sprinterka.

Malaika Mihambo

Vizija in poslanstvo: Malaika Mihambo je zavezana k ustvarjanju boljše prihodnosti.

“Quote”

 

 

Video title

Študirate okoljske znanosti, torej ste že zelo dobro seznanjeni z naprednimi idejami in področjem trajnostnega razvoja, poleg tega ste znamki Audi pomagali pri predstavitvi popolnoma električnega modela Audi Q4 Sportback e-tron. Kakšne spremembe paradigme bi radi videli v družbi?

Rada bi, da se premaknemo proti novemu načinu sobivanja v družbi, kjer vsi živimo mirno in trajnostno ter se zavedamo svojega vpliva na prihodnost, predvsem pa, da se združimo in vzamemo stvari v svoje roke. Moja vizija je družba, ki postavlja ljudi in človeštvo na prvo mesto.

 

Kako si prizadevate za okolje in trajnostni razvoj v vsakdanjem življenju?

Poskušam biti pozorna na malenkosti. Kadar je le mogoče, se vozim s kolesom, izogibam se kupovanju vode v plastenkah, jem vegetarijansko ali vegansko hrano, kupujem lokalne ekološke pridelke in se poskušam izogniti potovanjem z letalom. Uporabljam tudi zeleno elektriko in pazim na zmerno porabo vode in drugih virov.

 

Ko sva že pri aktivnem oblikovanju prihodnosti: nekoč ste rekli, da se moraš, če želiš osvojiti naslov svetovnega prvaka, prej vizualizirati kot svetovnega prvaka. Ste na olimpijskih igrah v Tokiu sebe vizualizirali kot zmagovalko, kakšna je bila skrivnost vašega uspeha?

Zaradi težav, ki sem jih imela pri zaletu, se pred odhodom v Tokio dolgo nisem mogla videti kot favoritko za zmago ali razmišljati o zlatu. Šele junija in na dogodku v Tokiu sem ponovno pridobila samozavest in vero v svojo sposobnost, da v finalu osvojim zlato medaljo.

 

 

“Quote”

Video title

2021-12-Malaika-mihambo-6
2021-12-Malaika-mihambo-6-1

Naelektreno športen

Odkrijte, kako novi popolnoma električni Audi Q4 Sportback e-tron združuje športnost, funkcionalnost in tehnološke inovacije.

Preberite več

Morda bi vas zanimali tudi članki:

2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik