Inovativna reciklirana ohišja zaklepov varnostnih pasov

Proizvodnja modelov Audi Q8 e-tron vključuje inovativno rešitev uporabe recikliranih materialov: ohišja zaklepov varnostnih pasov so deloma izdelana iz mešanih avtomobilskih plastičnih odpadkov, ki so bili predelani s kemičnim postopkom recikliranja.

31.07.2023 Avtor: AUDI AG  Fotografije: Audi Media Center

Pri znamki Audi smo prvič uporabili reciklirane materiale pri komponentah, ki so pomembne za varnost in skupaj s proizvajalcem plastike LyondellBasell na osnovi ugotovitev iz pilotnega projekta PlasticLoop vzpostavili inovativen postopek za predelavo mešanih avtomobilskih plastičnih odpadkov.

 

 

Video je v angleškem jeziku. Za slovenske podnapise najprej preverite, če so podnapisi vklopljeni (pod ikono CC v spodnjem desnem kotu posnetka je rdeča črta). V nastavitvah (zobato kolo v spodnjem desnem kotu) izberite slovenski jezik podnapisov.

 

 

Videoposnetek prikazuje postopek recikliranja plastičnih komponent iz vozil strank, ki jih ni mogoče popraviti. Podjetje LyondellBasell iz njih najprej odstrani dele iz tujih materialov, kot so kovinske sponke, nato pa plastične komponente zdrobi na manjše kose in jih s kemičnim recikliranjem predela v pirolizno olje, ki služi kot surovina za izdelavo nove plastike z uporabo pristopa masne bilance1. Iz plastičnega granulata, pridobljenega pri tem postopku, Audi izdeluje ohišja zaklepov varnostnih pasov za modele Q8 e-tron.

S tem postopkom je znamki Audi in drugim udeležencem projekta uspelo preoblikovati tok materialov, ki so običajno primerni le za pridobivanje energije. Tako bomo lahko dalj časa uporabljali fosilne surovine in hkrati zmanjšali potrebo po nakupu dodatnih primarnih materialov za modele
Q8 e-tron. Materiali, pridobljeni iz piroliznega olja, so enako kakovostni kot novo proizvedeni materiali in imajo enake tehnične lastnosti.

 

Postopek izdelave zaklepov varnostnih pasov v modelu Audi Q8 e-tron
Postopek izdelave zaklepov varnostnih pasov v modelu Audi Q8 e-tron

 

 

1 Vsaj 70 odstotkov plastičnega granulata za ohišje zaklepa varnostnega pasu (vključno s polnili in dodatki) je izdelanih iz piroliznega olja, pridobljenega v okviru projekta in uporabljenega pri postopku izdelave plastičnega granulata. Pirolizno olje, pridobljeno iz odpadkov, se pri izdelavi plastičnega granulata uporablja v okviru pristopa z masno bilanco s kvalificiranim prenosom kreditnih točk. To pomeni, da je neodvisni zunanji certifikacijski organ ecocycle potrdil, da so člani projekta nadomestili količino fosilnih virov, potrebno za ohišja zaklepov varnostnih pasov, s piroliznim oljem, proizvedenim iz mešanih frakcij avtomobilske plastike. Cilj predstavlja zadostna zaloga piroliznega olja v zgoraj navedeni količini za celotno serijsko proizvodnjo modela Q8 e-tron (v skladu s trenutno načrtovanimi proizvodnimi številkami).

 

Video title

“quote”

“quote”

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Recikliranje avtomobilskega stekla postalo del serijske proizvodnje
Recikliranje avtomobilskega stekla postalo del serijske proizvodnje

Recikliranje avtomobilskega stekla postalo del serijske proizvodnje

Znamka Audi bo v proizvodnji modelov Q4 e-tron za vetrobranska stekla uporabljala steklo iz recikliranega materiala, pridobljenega iz poškodovanih avtomobilskih stekel.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik